Ha mindened a fröccs: ne csak idd, tudd is! - Vylyan Pincészet

Ha mindened a fröccs: ne csak idd, tudd is!

2020. június 09.

A fröccs maga a megtestesült nyár, a hosszúra nyúlt esti beszélgetések, a fesztiválok, a teraszon ücsörgés, a strandon napozás, a grillpartik tökéletes kiegészítője, egy valódi borfrissítő. S bár a legtöbb fröccs típusról biztosan hallottál már, vajon azt is tudod, honnan származik? Nem csupán ennek jártunk utána: összeszedtünk mindent, amit a fröccsről tudni kell!

„Fölfelé megy borban a gyöngy”

Ki gondolta volna, hogy a fröccs születését egy írónak egy feltalálónak és, ahogy Mikszáth Kálmán írta róla, a nemzet mindenesének köszönhetjük? Fáy András fóti pincéje az irodalmi és szellemi élet egyik központja volt a reformkorban. Rendszeresen látta vendégül a költőket, írókat, politikusokat szőlőbirtokán. 1942 őszén Vörösmarty Mihály a szüretre érkezett néhány költő barátjával, az egyikük pedig Jedlik Ányost is magával hívta az eseményre. Jedlik hamar a társaság középpontjába került, mikor a jelenlévők legnagyobb megdöbbenésére a poharában lévő borhoz szódát fröccsintett, majd jóízűen elfogyasztotta. Vörösmartyt például olyannyira magával ragadta az élmény, hogy ennek hatására írta meg Fóti dal című versét. De nem csupán irodalmi vonatkozása van Vörösmarty első találkozásának a fröccsel. Nevét is neki köszönhetjük: Jedlik ugyanis eredetileg spriccernek nevezte el az italt, de ez Vörösmartynak egyáltalán nem tetszett, így fröccsre keresztelte át.

Vylyan Kakas rozé buborékok egy párás pohárban nyáron a Vylyan Teraszon. pohárban
Borban a gyöngy

Vörös, fehér vagy rozé fröccs?

Bármilyen színű bort válassz is a fröccshöz, ami biztos: jó fröccs a kevésbé testes, könnyű, legfrissebb évjáratú, minőségi borokból készíthető. A vörösborok általában testesebbek, hosszabb érésűek, ez az oka annak, hogy ritkábban találkozhatsz olyan fröccsel, ami vörösborból készült. Annál is inkább, mert sokan képviselik azt az álláspontot, hogy igazán jó fröccs csak fehérborból készíthető. Mostanra mégsem a vörösborok, hanem a rozéborok lettek azok, amik ezt az állítást jócskán megcáfolták, sőt! Napjainkban talán kedveltebbek, de egészen biztosan divatosabbak, mint a fehérborból készült társaik, ennek ellenére vörösborból is találhatunk olyat, amiből érdemes fröccsöt készíteni.

Vylyan Boszorkány rizling csendélet, citrommal, almával, limeal, jégdarabokkal és mentalevéllel díszítve a fröccs egyik ideális alapanyaga
Ideális fröccs alapanyag a rizling

A Kakas, a Boszorkány és a Macska

Ha Vylyan borokról van szó, Kakas rozénk önmagában is kitűnő választás, de frissessége, lendülete, a piros bogyósok és a lime üdesége szódával keverve valódi fröccs élményt nyújt majd.

A fehér fröccsök, ezen belül is a vilmoskörte és citrusos ízek kedvelőinek Boszorkány rizlingünket ajánljuk, ha pedig szívesen megkóstolnál egy vörösborból készült fröccsöt, klasszikus boraink közül a portugiesert, vagyis a Vylyan Macskát érdemes levenned a polcról.

A jó bor kiválasztása azonban nem minden, csupán az első lépés ahhoz, hogy tökéletes fröccsöt készítsünk.

Kakas rozé egy pohárban a Vylyan Teraszon háttérben emberekkel nyáron Kisharsányban.
Nyári kedvenc a rozéfröccs

Mindegy, csak buborékos legyen!

Sokan legyintenek, mikor a boltban keresgélve szódavíz helyett ásványvizet találnak az esti fröccshöz, mondván, ez is megteszi. Hiába, ugyanis az ásványvíz sosem ad majd valódi fröccs élményt a borba töltve. Sosem lesz megfelelő pezsgése és kellő frissessége az italnak, ha nem szódával kevered. Azt pedig, hogy annak könnyítése érdekében szóda és ásványvíz helyett jobb híján sima vízzel öntsd fel a bort, egyenesen felejtsd el!

A hosszúlépés, az melyik fröccs is?

Ha megvan a tökéletes bor és az ásványvíz, nincs más hátra, minthogy a megfelelő arányban összeöntsd őket. Ha azt szeretné, hogy továbbra is a bor íze domináljon, a kevesebb szódavízből készült változatokat érdemes kóstolnod. Ha egy könnyedebb, frissítőbb hűsítőre vágysz, akkor pedig több szódával érdemes keverned a kiválasztott bort. Bár a fröccsnek szinte megszámlálhatatlan verziója létezik, ha az alábbiakat ismered, nagy bajba nem kerülhetsz, ha fröccsről esik szó.

Fröccs kalauz a legnépszerűbb fröccs típusokkal, arányokkal együtt egy képre illesztve.
Arányok és mennyiségek

Ha pedig a szárazabb borok mellé egy kis édeset is kívánnál fröccsödbe, kóstold meg a Vylyan Teraszon készült borlimonádék egyikét! A Málnás Kakas és a Bodzás Boszorkány névre hallgató hűsítő italokban a Vylyan Kakas és a Vylyan Boszorkány mellé nem csupán málnaszörpöt és bodzaszörpöt csempésztünk, hanem friss gyümölcsökkel is édesítjük friss nyári limonádénkat!

Partra megyek fröccsöt inni…

… – énekli Lovasi András a Keringő című dalban, nem véletlenül! A fröccs életérzéshez bizony sokszor társul egy-egy vízparton töltött nyári este. Ha szívesen nyaralsz külföldön, de nem szívesen mondasz le a fröccs élményről, érdemes felkészülnöd rá, hogy viszonylag sok időbe telik majd, amíg elmagyarázod a pincérnek, milyen italt is szeretnél. A fröccsöt ugyanis nem csak amiatt nevezhetjük méltán hungarikumnak, mert 2013-ban a Magyar Értéktárba is bekerült. Hanem miatt is, mert a világon szinte sehol máshol nem fogyasztják ebben a formában a bort. Ha német nyelvterületen jársz, a wine spitzer említésével lendíthetsz az esélyeiden, hogy valódi fröccsöt kérj. A legvalószínűbb azonban, hogy a leghamarabb akkor jutsz hozzá kedvenc frissítődhöz, ha nem a pincérekre bízod, hanem te magad kevered össze a szódát és bort a nyaralásod során.

Málnás Kakas rozé limonádé, Bodzás Boszorkány rizling limondáé, levendulás borlimonádék sorakoznak feldíszített pohárban a aVylyan Teraszon, Kisharsányban.
A fröccs szelídebb változata a borlimonádé

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!