Ha cabernet franc, akkor Villány! - Vylyan Pincészet

Ha cabernet franc, akkor Villány!

2020. november 05.

Harmonikus, mély, összetett, elegáns, lendületes, friss. Hogyan lehet jellemző egy fajtaborra mindez egyszerre? Amióta Villányban igazi otthonra talált, a cabernet franc kiteljesedett és önállóan is figyelmet követel magának – nem érdemtelenül.

Házas vagy facér?

A cabernet franc bordói fajta, mely mára a világ szinte összes szőlőtermő vidékén elterjedt. Mondják a cabernet sauvignon kistestvérének, míg mások az unokaöcsének nevezik. Bármelyik „családi viszonyt” tekintsük is igaznak, annyi biztos, hogy ha a nagy világfajtákat és a belőlük készült borokat nézzük, a franc legtöbbször valóban megbújik a sauvignon árnyékában. (Ez szerencsére nem mindig és nem mindenhol igaz, de erről később.)

Leggyakrabban házasításokban találkozhatunk vele a másik két bordói fajta, a cabernet sauvignon vagy a merlot társaként. Pedig önállóan is megállja a helyét és szép, komplex borokat adhat – igaz, ehhez kell egy minden szempontból ideális termőterület, illetve a borászok törődése és elkötelezettsége a fajta iránt.

Egy pohár Villányi Franc
Természetes otthonra lelt Villányban

Villány, palackba zárva

Mindez adott a Villányi Borvidéken, ahol a termőhely jellege és klímája biztosítja a cabernet franc számára a tökéletes körülményeket. A fajta már az 1800-as évek vége felé megjelent itt, de az első komolyabb telepítésekre a hatvanas években került csak sor. A franc igazi karrierje Villányban még később, a kilencvenes évek elején indult be, amikor egyre többen ébredtek rá, milyen szép arcát mutatja fajtaborként. A helyi borászok összefogásának köszönhetően a cabernet franc mára a csúcsra ért itt, a Villányi Franc pedig önálló márkává, mitöbb, fogalommá vált. A helyi termelők évek óta nagy lelkesedéssel szervezik a fajtát népszerűsítő Franc&Franc rendezvényt, amely jövőre új szintre emelkedik azzal, hogy Villány ad otthont a világ első cabernet franc borversenyének, a Franc du Monde 2021-nek!

S hogy miért szeretjük ennyire ezt a fajtát? Színe gyönyörű, rubinvörös, néha lilás árnyalatokkal. Ízvilágában intenzív és összetett: a sötét bogyós gyümölcsök, szedres, szilvás jegyek mellett megjelennek benne az aszalt gyümölcsös-lekváros aromák, amelyeket illatos fűszeresség egészít ki. A Villányi Franc egyszerre mély, puha és elegáns, minden kortya élményt jelent. Nem egy könnyen megfejthető bor, de éppen felfedezésre váró rétegeinek sokasága adja a szépségét. Érdemes belőle eltenni néhány palackkal, mert évek múlva is öröm lesz a pohárba tölteni.

Villányi Franc palackok
Ma már fogalom a Villányi Franc

„Csak egy korty a pillanat…”

Pincészetünk régóta elkötelezte magát a fajta mellett. Valljuk, hogy a Villányi Franc érdemes arra, hogy megmutassa magát a világnak, hiszen nemes, jó tartású, energikus, izgalmas és sokszínű. Borainkkal igyekszünk e küldetést teljesíteni, és minél több borkedvelőt felejthetetlen cabernet franc élményekkel megajándékozni.

A Vylyan Villányi Franc szépen megtestesíti, amit a fajta ígér: érett, puha, elegáns illat és korty jellemzi. Összetettségét hosszan kibomló, sokrétű ízek mutatják, tanninjai markánsak, de mégis bársonyosak és elegánsak.

A belbecs élvezete mellett a palackra is érdemes egy pillantást vetni: e borunk – prémium borcsaládunk tagjaként – művészi címkét visel, amelyen a díszítő grafikát Grecsó Krisztián bor ihlette novellája alapján rajzolta meg Veress Tamás grafikusművész.

Cabernet Franc dűlő- és hordóválogatásunk, a Mandolás, mely nevét legszebb franc ültetvényünk otthonáról, a Mandolás dűlőről kapta. Ez a csodálatos, ünnepi asztalra való bor az általunk nagy évjáratban készített Villányi Francok legjava. Úgy készült, hogy akár azonnal, akár 10 év múlva is élményt jelentsen a fogyasztása.

Külön öröm, hogy a Mandolás szépségét a borkedvelők mellett a szakma is elismeri: a rangos Challenge International du Vin borversenyen, a cabernet franc hazájában, Bordeaux-ban idén ezüstérmet kapott a 2017-es évjárat!

Vylyan Mandolás cabernet franc dűlő- és hordóválogatás
A Villányi Francok legjava: a Mandolás

Mihez kóstoljuk?

Mivel a cabernet franc kevésbé testes, ám élénk savakkal bír, érdemes kipróbálni hozzá különféle zöldséges alapú fogásokat. Finom fűszerességéhez kiválóan harmonizálnak a káposztás, lencsés vagy zöldfűszeres ételek.

Ha inkább húsos ételekben gondolkodunk, akkor elsősorban a nem túl nehéz, ám rafinált ízvilágú sültekhez, vadételekhez bontsunk fel egy palackkal.

A főfogások mellett természetesen kóstolhatjuk sajttal is: ez esetben válasszunk az érlelt fajták vagy a kéksajtok közül. És ne feledjük a desszerteket sem: a franc tökéletes társasgot nyújt az étcsokoládés desszerteknek, de akár kalács vagy püspökkenyér mellé is bátran kortyolhatjuk.  

Jó borozást! S ha még többet szeretnél tudni a Villányi Franc-ról, hallgasd meg podcastunkat is a borvidéki márkákról!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!