Gyere velünk egy virtuális sétára a Vylyan birtokon! - Vylyan Pincészet

Gyere velünk egy virtuális sétára a Vylyan birtokon!

2023. november 05.

– avagy Szüretzáró kérdezz-felelek a Vylyan dolgozóival

Az idei szüretet október 19.-én csütörtökön zártuk, még éppen, hogy csak szusszantak a kollégák, amikor megkérdeztük őket, mit gondolnak a beérkezett szőlőről, milyenek az kierjedt első borok, milyen izgalmak tették feledhetetlenné a 2023-as évjáratot. A kérdésekre rövid, velős válaszokat kaptunk, hiszen gyakorlati szakemberektől érkeztek. Nem is „tupíroztuk” az általuk megfogalmazottakat, élvezzük most együtt a lényegre törő válaszokat. A képzeletbeli mikrofont Kelemen Laura marketinges munkatársunk tartotta.

Időjárási szempontból jelentett-e kihívást az idei szüret?

Hála Istennek a nyár vége és az ősz viszonylag kevés csapadékot hozott, így a szüretet kedvezőtlen időjárási tényezők nem befolyásolták.

Balogh Kornél szőlész és poéta

Milyen volt a 2023-as szőlő minősége a szőlő átvételkor?

A szőlő minősége kevés kivételtől eltekintve általánosan szép volt, hiszen az időben és helyesen elvégzett növényvédelem megóvta a betegségektől. A szüretelt mennyiség, különösen a bio művelésű ültetvényünkről sajnos nagyon kevés volt, de ez a minőséget nem érintette.

Pap Peti szőlész brigádvezető, szüretkor szigorú szőlő átvevő és mérlegelő

Hogyan érezte magát a kombájn?

A kombájn korához képest remekül viselte a szüreti időszakot, hála a gondoskodó karbantartásnak, hiszen nélküle már nem is tudjuk elképzelni a szüretet! Ez nagyon fontos dolog, hiszen volt év, hogy kb. két hétig gyengélkedett, és azt nagyon megemlegettük!

Lakatos Tivadar gépüzem vezető és műszaki Jolly Joker

Milyen volt a feldolgozás?

A sok napsütésnek és az eső mentes napoknak hála, a feldolgozás vidám hangulatban, nagyjából zökkenőmentesen zajlott.

Tóth Sándor borász és kreatív problémamegoldó

Milyen ízű volt a must?

A mustok ízgazdagok, teltek és izgalmasok voltak, telis-tele élettel.

Jónás Sára borász és a minőségbiztosítás szigorú őre

Hogyan folytak az erjedések?

A szőlészeknek és a természetnek hála, az idei évjáratban magasabb asszimilálható nitrogén tartalma volt a szőlőnek, ami dinamikus és zökkenőmentes erjedéseket eredményezett. Az eddig általam megtapasztalt szüretek közül a legzökkenőmentesebbet.

Tóth Sanyi

Illat- és ízanyagok terén mik a tapasztalataitok?

Hosszan lehetne sorolni! Intenzív, gyümölcsös, izgalmas, érlelhető, szerethető – ezek a szavak jutnak az eszembe, ha az elkészült borokra, és azok aroma anyagaira gondolok.

Jónás Sára

Cukor- és savtartalmat tekintve mit adott az évjárat?

A csapadék és az őszi meleg idő hatására mind cukor-, mind savtartalomban gazdag volt az idei szőlőtermés, és mindkettő nagyon fontos. Közben elkészült a Bogyólé és a Kakas rozé, érdemes megnézni, mert szerintem mindkettő esszenciálisan mutatja az évjárati jelleget!

Tóth Sanyi

Mik voltak a szüret legszórakoztatóbb pillanatai?

  • Közösen találtunk egy eltévedt kis pelét, akit a feldolgozás megkezdése előtt együtt mentettünk meg. Ezt meg is örökítettük!
  • Amikor az Aldi nálunk forgatott és töltöttünk velük egy napot, a szürettől a pincéig mindent megmutattunk nekik…reméljük ők is ugyan olyan jól érezték magukat a forgatás alatt, mint mi.
  • A rakoncátlankodó prés sok intenzív élményt okozott mindenkinek, kínunkban sokat röhögtünk (ezt nem lehet szebben mondani!)
  • Mikor és mennyi szőlő érkezik ma? Ez volt a visszatérő örökzöld kérdés, és ehhez kapcsolódtak napi jóslásaink is.

Kollektív ötletelés

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!