Grillételek és borok: a nyár legjobb párosai - Vylyan Pincészet

Grillételek és borok: a nyár legjobb párosai

2021. július 06.

A nyári forróságban nem csupán a levegő izzik, de a parázs is a grillrácsok alatt. Itt a BBQ szezon, mutatjuk is, hogy mely grillételek és borok alkotják a legkiválóbb párosokat!

A nyári hónapokban sokaknál a teraszra vagy a kertbe költözik a konyha, az ebéd és a vacsora pedig a grillrácson sül. Ilyenkor különösen szeretjük a füstös grillhúsokat egy könnyű salátával és egy pohár…nos, a legtöbbször sörrel. Pedig a grillételek és a borok nagyszerűen érzik magukat egymás társaságában, csupán a megfelelő párosításokat kell megtalálni. Ebben segítünk most!

Fűszer, pác, füst

Az előre bepácolt, aztán a forró faszénen megsütött ételeknek ezerféle ízesítése lehet, ám mégis van egy közös nevező. Ez pedig a semmivel nem összetéveszthető füstös íz és illat, amit csak a szabad tűzön sütéssel lehet elérni. A füstös jelleg jó kiindulási alap lehet a borválasztáshoz: ez a világ mindenképpen testesebb bort kíván, akár fehér-, akár vörösborról van szó. Olyan bort keressünk, melynek savai finoman ellensúlyozzák a grillezett hús zsírosságát, kicsit lágyítják a markáns fűszerezést, ugyanakkor megtalálhatók benne az étel fűszereihez hasonló, vagy azzal harmonizáló ízjegyek.

A grillezett csirkéhez egyszerű és biztos választás a rozé, de ha a pác erősen fűszeres, akkor nyugodtan nyissunk ki egy palack közepes testű vörösbort (mondjuk egy pinot noir-t), és ne dőljünk be annak a rég meghaladott közhelynek, miszerint „fehér húshoz csak fehérbort fogyasszunk”.

A sertéshúsok népszerű grill-alapanyagok: a leggyakrabban oldalas vagy tarja szeletek kerülnek a grillrácsokra, melyek előzőleg mustáros, fokhagymás pácban érlelődtek. Jellegzetes ízvilágukat szépen kiegészítheti egy pohár kékfrankos vagy cabernet franc. E borok kellemesen fanyar tanninjai kimondottan jól esnek a zsírosabb falatok mellé.

Ha igazán férfias BBQ élményre vágyunk, akkor bizony steak-et kell sütni. A hagyományosan csak sóval és borssal fűszerezett, füstös marhahús mellé pedig nagy testű, komoly bort illik tölteni. Ilyen a cabernet sauvignon, melyben tetten érhetők a barbecue szószra jellemző, egyszerre édeskés és füstös jegyek.

Grill oldalas és BBQ szósz
Fontos a hús fajtája és fűszerezése

Könnyebb falatok

Természetesen nem mindenki szereti az ennyire masszív fogásokat. Grillezni szerencsére szinte mindent lehet, a zöldségektől a halakon keresztül egészen a gyümölcsökig.

Ha a mediterrán életérzés jegyében halakat vagy tenger gyümölcseit grillezünk, nem a fűszerezés lesz a domináns, hanem a tenger ízvilága. Így nyugodtan választhatunk egy könnyű fehérbort kísérőnek, tökéletes lesz a vacsora. Az üde, citrusos sauvignon blanc vagy egy könnyű, gyümölcsös rizling nem fog csalódást okozni. A zsírosabb lazacszeletekhez azonban egy krémes és valamivel testesebb chardonnay-t társítsunk.

A grillezett zöldségek is új magasságokba emelhetők egy pohár jól behűtött fehérborral, esetleg egy könnyű rozéval. Vigyázzunk, a gomba ebből a szempontból kakukktojás: földes, mély ízeihez – melyek a grillezéssel csak még jellegzetesebbé válnak – a pinot noir a jó választás.

Behűtött Vylyan fehérborok
A grillezett zöldségek tökéletes kísérője egy pohár jól behűtött, könnyű fehérbor

Bevált tippek grillételek és borok párosítására

Eddig csak általános támpontokat adtunk, most viszont néhány konkrét étel-bor párost is mutatunk. Némelyik talán meghökkentőnek tűnik, ám nagyon jól működik, így érdemes kipróbálni a következő sütögetés alkalmával!

  • Grillezett csöves kukorica és chardonnay: a főtt kukorica klasszikus strandétel, ám grillezve is nagy élmény, főleg egy pohár chardonnay társaságában! Hogy miért működik? A chardonnay krémessége és cseppnyi sóssága úgy hat a kukoricára, mintha rácsorgattunk volna egy kis sós vajat. Ugye, hogy milyen jól hangzik?
  • Grillkolbász mustárral és zweigelt: ha a „bratwurst”-ról, azaz a német nyelvterületen kedvelt sült kolbászkákról van szó, legyen a bor is német (pontosabban osztrák) fajta. A zweigelt gazdag ízű, mély színű, közepes testű bor. Magyarországon a Soproni és a Szekszárdi Borvidéken termelik. Mivel a zweigelt részben kékfrankos keresztezésével jött létre, így mi jó szívvel ajánljuk a grillkolbászok mellé a Villányi Borvidéken kedvelt és pincészetünk kínálatában is megtalálható kékfrankost, mely ugyancsak kiválóan illik hozzá.
  • Grillezett gyümölcs-nyárs és gyöngyözőbor vagy rozé: a nyári forróságban nem is kell jobb desszert, mint egy tál friss gyümölcs. Ha azonban egy kis rafinériára vágyunk, tűzzük nyársra a gyümölcsöket és grillezzük meg, majd kínáljuk egy pohár könnyű gyöngyözőborral vagy kirobbanóan gyümölcsös rozéval, melynek természetes, enyhe szénsavassága is éppen eléggé üdítő lesz.
  • Hamburger és syrah: a faszénen sült marhahúspogácsával, zsíros sajttal megrakott, BBQ szósszal nyakon öntött házi hamburger mellé egészen különleges élmény elkortyolni egy pohár syrah-t. Ez a csodálatos bor egészen mély, komplex ízekkel gazdagítja az összhatást, és tökéletesen passzol e laza étel mellé.
Használjuk ki a grillszezont, és ne feledjük a bort sem!

Jó étvágyat és jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!