Fenntarthatóság a szőlőben és a borospincében - Vylyan Pincészet

Fenntarthatóság a szőlőben és a borospincében

2022. április 13.

Fenntarthatóság, éghajlatváltozás – manapság gyakran emlegetett kifejezések. Vajon tényleg valós problémák? Valóban a jövőnk a tét, és rajtunk is múlik, hogy az utódaink mennyire egészséges környezetben fognak élni? Szerintünk igen, ezért is boncolgattuk legutóbbi blogbejegyzésünkben a klímaváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatását, most pedig egy talán még összetettebb témát, a fenntarthatóságot járjuk körbe.

Miért fontos erről beszélnünk?

Bolygónk nagysága adott, a népesség azonban folyamatosan nő, ezért egyre több élelmiszert, egyre több nyersanyagot kell előállítani. Az elmúlt évtizedek nagyüzemi gazdálkodása az emberi egészségre és a környezetre egyaránt káros hatással volt: A rovarok és a velük táplálkozó madarak száma riasztó mértékben csökkent, a talaj minősége egyre romlott. Ahhoz, hogy a következő nemzedékek is minőségi életet élhessenek, édenünk kell a levegő és a víz minőségét, meg kell őriznünk a helyi ökoszisztémákat és a vadon élő állatok élőhelyét.

Globális problémáról van szó, amire mindenhol keresik a megoldást Franciaországtól Kalifornián át Ausztráliáig. Új-Zélandon például az előírt szabályok betartásán túl természetes módszereket is használnak, egyes helyeken zúzott kagylóhéjat terítenek a szőlőtőkék közé, és őshonos cserjéket ültetnek az őshonos madarak visszatérésének ösztönzésére. Fenntarthatóságról beszélünk – ez azt jeleni, hogy vannak fenntartható borok is? Bár erre pontos definíció nincs, egyes borbesorolások a fenntarthatóság különböző szintjeit követik.

Natúr-, bio vagy biodinamikus bor – melyik mit jelent?

Természetes- vagy natúrboroknál a szőlőben és a pincében is a lehető legkevésbé avatkoznak be a természetes folyamatokba. A szőlőt kézzel szüretelik, a borkészítés során többnyire nem használnak hozzáadott élesztőt és ként. Az erjesztés rozsdamentes acélberendezések helyett például agyag amfórákban történik, amelyek lehetővé teszik a bor természetes lélegzését és fejlődését. A natúrborokat általában szűretlenül palackozzák.

Bio- vagy organikus borok esetén a szőlőtermesztés során nem használnak káros növényvédő szereket, a szőlősorok közé takarónövényeket telepítenek, a trágyázást pedig természetes komposzttal végzik. A madarakat azért is óvják, mert azok elpusztítják a szőlőt veszélyeztető kártevőket. Borkészítésnél kerülik az adalékanyagokat, így a mesterséges tartósítószereket is. A bio boroknál nem megengedett a cukor- és savtartalom befolyásolása, viszont az élesztők és a kén használata nincs teljesen kizárva.

A biodinamikus bor biodinamikusan termesztett szőlőből készül. A Rudolf Steiner által kidolgozott biodinamikus gazdálkodás az organikusra épül, kiegészítve ezt a holisztikus gondolkodással, ami a holdfázisokat és az asztrológiát veszi alapul. A szőlőben és a pincében minden feladatot: az ültetést, a metszést, a szántást, a szüretelést, az erjesztést, a palackozást egyaránt a biodinamikus naptár szerint időzítenek. A szőlőt gyógynövény- és ásványi alapú készítménnyel kezelik, aminek összetétele igazodik az egyes dűlők igényeihez és az évszakokhoz is. Ezeket úgy „aktiválják”, hogy összekeverik és a szántóföldön tehénszarvak belsejébe töltve elássák.

A fenntartható borok jobbak?

A fenntartható borok nem feltétlenül natúrborok, bio- vagy biodinamikus borok, bár lehetnek azok is. A fenntarthatóság a borok esetében nem csak a szőlészeti és borászati munkákról szól, hanem az előállítási folyamat minden szakaszáról, az üvegpalackok újra hasznosításától a társadalmi felelősségvállalásig.

Ez azt jelenti, hogy a fenntartható borok jobbak? Nem feltétlenül. A fenntarthatóság egyik legfontosabb üzenete, hogy rajtunk is múlik az, hogy a következő generációknak milyen élettere lesz. Fontos a minőség és a mennyiség összhangja, valamint a borok kereskedelmi életképessége, de ez nem mehet a helyi élővilág rovására.

Mit teszünk mi a Vylyan Pincészetnél a fenntarthatóság érdekében?

A fenntarthatóságot a szemlélet mellett gyakorlattá is tesszük: a szőlő optimális életkörülményeit a lehető legkevesebb beavatkozással érjük el. A termésszabályozást fürtritkítás helyett metszéssel és hajtásválogatással oldjuk meg, metszéskor kisebb sebzési felületeket okozunk, a talajélet megóvása érdekében a mechanikai gyomirtásra fókuszálunk, az ökoszisztéma egyensúlyának érdekében madárodúkat és ízeltlábú búvóhelyeket helyezünk ki.

A hulladékot szelektíven gyűjtjük, és hogy leadáskor minél kisebb helyet foglaljanak, a kartonoknak és a fóliáknak vettünk egy préselőgépet, amivel ezeket tömbösíteni, zsugorítani tudjuk. Fatüzelésű kazánunkkal részben a begyűjtött saját venyigénkkel is fűtünk.  Napelemparkunk a felhasznált összes energiaigényünk körülbelül felét fedezi.

Idén kezdtük el a bio művelést a Dobogó dűlőben, 10 hektáron, cabernet franc és kékfrankos szőlővel. Régóta készülünk rá, voltak korábban is próbálkozásaink. Ez az új telepítésű ültetvény nagyszerű lehetőséget biztosít számunkra, mivel távol vannak a szomszédok, akik hagyományosan művelik a szőlőt.

Boraink a fenntarthatóság jegyében

Classicus borcsaládunk borai vegán minősítéssel rendelkeznek. Tudjuk, hogy manapság ez egyre nagyobb jelentőséggel bír, ezért jelenleg már a harmadik évjáratban palackozzuk így. Ehhez igazolnunk kell, hogy minden segédanyag, például derítőszer, vagy a szűréshez használt anyagok kizárólag növényi eredetűek. Borkóstolókon számtalanszor kapunk pozitív visszajelzést erre, és vegán fórumokon is gyakran megjelenik a Vylyan Kakas, a Vylyan Macska vagy a Vylyan Ördög – nagyon örülünk, hogy ezt látjuk.

A Vylyan Variáció család termékei kissé elütnek az korábban megszokottól. Eddig mindannyian organikusan „születtek meg” nálunk. A család első tagja a Rozé Variáció volt, aminek 2021-ben készült a második évjárata. Egy komoly, érlelhető, elegáns rozét szerettünk volna, amiben a hordós érlelés is szerepet kapott.

Ezután következtek a hagyományostól eltérően érlelt vörösboraink – az amfórás Syrah 2019 és Cabernet Franc 2020, valamint ez utóbbinak a párja, a rövidebb ideig hordóban érlelt Cabernet Franc 2020. Ezek a borok azért nem kerülhettek prémium besorolásba, mivel nem felelnek meg annak az előírásnak, hogy legalább 12 hónapig hordóban érjenek.

„Folyamatosan kóstoljuk a hazaiakon kívül a nagyvilág borait is, és a koncentrált és magas minőségű boroknál is érzünk egy elmozdulást a gyümölcs kendőzetlen megmutatása felé. Ez a lehetőségek tárházát nyitja meg a kísérletezés számára, aminek örömmel állunk elébe!

Amfórával egyébként nem túl régen kezdtünk el kísérletezni, az 2019-es évjárat syrah-ja került bele először, ezt követte 2020-ban a cabernet franc. Az amfórákat Pieter Leemansék „The Hungarian Amphora Project” cégétől kaptuk kipróbálásra, és jelentem, a próba kiválóan sikerült – további edényeket fogunk tőlük vásárolni a következő évjáratra! A különböző légáteresztő képességgel bíró edényekben minden bor egyedi lett, és ezek házasításával egy nagyon komplex ízvilág alakult ki. Az itt érlelt borok nagyon természetes ízűek, valahogy úgy tudnám megfogalmazni, hogy egy ősi világot idéznek, de modern köntösben. Elementárisan egyszerűek és kifejezőek. Azok a borkedvelők, akikkel együtt kóstoltam, szintén hasonló gondolatokat osztottak meg velem. A Csóka borunk is hamarosan amfórába kerül, már alig várjuk, hogy kóstolhassuk az eredményt! Ezzel a fajtával egyébként is izgalmas terveink vannak.  – árulta el Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet birtokigazgatója.

Kép_5 / Vylyan Variáció borcsalád – Rozé Variáció

Vigyázzunk a bolygónkra és a lakóira!

A jövőnk a tét, így a fenntartható módszereket egyre inkább bele kell építenünk a mindennapjainkba. Az életünk viszont nem állhat csupán kötelezettségekből, ezért is szerencsés, hogy az örömforrások között is vannak olyanok, amikkel a fenntarthatóságot gyakorolhatjuk. Válogassatok ti is Classicus és Variáció borcsaládjaink tagjai között, és igyatok olyan borokat, amiket nem csak az élvezeti értékük, hanem a hozzájuk kapcsolódó szemlélet miatt is érdemes választani! (https://vinoteka.vylyan.hu/)

Források:

https://www.decanter.com/learn/wine-sustainable-option-410262/

https://www.pullthecork.co.uk/pull-the-cork-wine-certification/

https://www.pullthecork.co.uk/what-is-sustainability-in-the-wine-industry/

https://www.pullthecork.co.uk/what-to-expect-from-natural-wine/

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!