Ezekkel a borokkal köszöntsd az őszt - Vylyan Pincészet

Ezekkel a borokkal köszöntsd az őszt

2021. szeptember 06.

A naptár éppen csak átváltott szeptemberre, még az idő is a nyarat idézi, de az ősz azért már a kertek alatt oson. Ideje feltölteni a házi vinotékát olyan borokkal, melyek jól fognak esni a hűvösebb napokon.

Sokakban él az a meggyőződés, hogy a forró nyári napokon inkább fehérbort, míg a hidegebb időszakban vörösbort ajánlott fogyasztani. Természetesen nem tagadjuk, hogy bizonyos fajtákat tekintve beszélhetünk szezonális borokról, mint ahogyan azt sem, hogy egy bársonyosan meleg, ízgazdag, komplex vörösbor inkább az őszi-téli időszakhoz illik, míg egy jól behűtött, friss, gyümölcsös fehérbor vagy rozé a nyár alapvető „tartozéka”.

Az időjárás szokatlan változásai, az akár október közepéig elhúzódó késő nyár és a hirtelen beköszöntő tél persze ezt is megzavarta. Manapság egy langyosabb október eleji napon is szívesen kortyolgatunk egy pohár új évjáratú rozét, egy héttel később viszont lehet, hogy már egy testesebb vörösbor palackja után fogunk nyúlni. Ezért most olyan tippeket adunk, melyekkel mindenfajta őszi hangulatra felkészülhetünk.

Ha fehér, akkor chardonnay

A vénasszonyok nyarához még tökéletesen passzol a fehérbor, ám abból inkább egy kicsivel tartalmasabb, krémesebb fajtát ajánlunk. A chardonnay ízvilága szépen harmonizál a kora őszi időszakkal, az aranyló fényekkel, és a még simogatóan meleg délutánokkal.

Közepes testű, komplex fehérbor, melyben érintésszerűen megjelennek a hordós jegyek, de nem tolakodóan, így nem teszik nehézzé a bort. Nagyszerű társ a kora őszi „comfort-food”-okhoz, azaz egyszerű, de finom, kényeztető ételekhez, így például egy tejszínes-sajtos csirkéhez vagy egy krémleveshez. Természetesen önmagában kortyolgatva is élményt nyújt.

Ha rozé, akkor legyen különleges

Az új évjárat első rozé boraira egészen október első feléig várni kell. Azonban addig is tart még rozé-szezon, így érdemes ebből a borfajtából is beszerezni néhány palackkal. Viszont, ha már úgyis rozét választunk, miért ne próbálnánk ki valami különlegeset? Pincészetünk idei újdonsága a Rozé Variáció, mellyel azt szeretnénk megmutatni, hogy a rozénak is létezik komoly arca, ebből a borból is lehet elegáns, tartalmas, elgondolkodtató és akár érlelésre is alkalmas bort készíteni.

Rozéból már csak azért is érdemes akár több palackkal betárazni, mert igazi jolly joker: sokféle ételhez társítható, behűtve akár aperitifként is kínálható, önmagában is kellemes, ráadásul a fehér- és a vörösborok barátai is nagy eséllyel kedvelni fogják, így vendégváráshoz is megfelel.

Vylyan Kakas rozé borok ősz hangulatú környezetben
A rozé nagyszerűen illik a kora őszi hangulathoz

Ha ősz, akkor újbor

Az ősz talán a legizgalmasabb évszak a borkedvelők (és persze a borászok) számára, hiszen ilyenkor zajlik a szüret és készülnek a friss évjárat első hírnökei. Az utóbbi időben nálunk is felkapottak lettek az újborok, melyek nem annyira komolyak, sokkal inkább kirobbanóan gyümölcsösek, jókedvűek és még kissé zabolázatlanok, de éppen ettől szerethetőek annyira.

A mi újborunk, a Bogyólé története 17 évvel ezelőtt kezdődött. Eleinte Primőrnek neveztük, ám efölött hamar győzedelmeskedett a játékos és kifejező, a francia beaujolais nouveau-t idéző Bogyólé elnevezés. A választás nem véletlen: a bor készítési módja a francia újbor készítésének hagyományait követi. Ennek lényege, hogy leszüretelt, sérülésmentes szőlőfürtöket zárt tartályokban, szénsav nyomása alatt dolgozzuk fel, zúzás és bogyózás nélkül. A bor így a szőlőbogyón belül születik, majd robban életre, az erjesztés után pedig azonnal palackokba is kerül. Az eredmény egy kellemes, nagyon könnyű vörösbor, mely zamatos, itatja magát és jókedvre derít.

Az idei Bogyólé zweigelt és kékfrankos házasítás lesz, és a borkedvelők várhatóan októberben kóstolhatják meg. A vidám őszi mulatságok és a Márton-nap elengedhetetlen kísérője, ami semmiképp sem hiányozhat a házi vinotékából!

Végül, de nem utolsósorban: jöjjenek az ősz vörösborai

Az ősz a vörösborok igazi szezonja: ahogy egyre hűvösebbek az esték, úgy esik egyre jobban a bársonyosan simogató, mélybíbor korty és a pohárban lomhán keringő bor látványa. De melyiket válasszuk a hatalmas kínálatból?

Mi az egyik legkedvesebb borunkat, a Kékfrankost ajánljuk. Izmos, életerős, intenzíven gyümölcsös, ízeiben a cseresznyés-meggyes és a fűszeres jegyek a hangsúlyosak. Bujasága és eleganciája hamar rabul ejt. Kiváló társaság borongós őszi napokra, de akkor is tökéletes választás, ha vendégeket várunk egy kis borozgatásra vagy családi vacsorára. Érdemes belőle akár több palackkal is vásárolni, mert néhány év múlva a most még markáns, karakteres bor finoman bársonyossá szelídül.

Másik ajánlatunk pincészetünk birtokbora, a Montenuovo cuvée. E borról sok érdekességet megosztottunk már egy korábbi, róla szóló blogbejegyzésünkben – így például azt, hogy honnan kapta a nevét, milyen novella kötődik a címkéjéhez és mely ételekkel alkot ideális párost. Érdemes e bejegyzést elolvasva jobban is megismerkedni a borral, aztán pedig a valóságban is megízlelni. Sokoldalú, mindenféle hangulathoz és sokféle ételhez illik ez az elegáns házasítás, melyet az ősz köszöntésére szeptemberben kedvezményesen kínálunk webshopunkban. Mikor próbálnánk ki, ha nem most?

Vylyan vörösbor a pincében
Eljött a vörösborok ideje!

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!