Best of Budapest & Hungary Gasztroborásza: Debreczeni Mónika - Vylyan Pincészet

Best of Budapest & Hungary Gasztroborásza: Debreczeni Mónika

2019. április 11.

XXVI. Best of Budapest & Hungary Év Gasztroborásza díjat, birtok igazgatónk Debreczeni Mónika kapta meg.

A díjról:

Immár 26. éve, hogy a Freed Péter által alapított Budapest Week Publishing minden tavasszal megrendezi a Best of Budapest & Hungary Díjátadó Gálaestet, ahol az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazzák.

Az esemény a magyarországi gasztronómia és vendéglátás egyik legnagyobb szabású és legrangosabb ünnepe, melyen nem csupán a szállodaláncok, szállodák és éttermek legfőbb döntéshozói vannak jelen.

Nagy érdeklődést mutatnak a hazai üzleti élet véleményformáló személyiségei, külföldi cégek vezetői és képviselői, valamint a Magyarországon szolgálatukat teljesítő diplomaták is.

S hogy miért? Mert szeretik és értékelik a magyar vendéglátás és gasztronómia jellegzetes ízeit és magas színvonalát, s mert elsőként szeretnének gratulálni a szakma legjobbjainak, akik ezen a gálán veszik át díjaikat és okleveleiket,” – nyilatkozta a kiadó.

AZ ÉV GASZTROBORÁSZA: Debreczeni Mónika

Debreczeni Mónika közgazdász és szakfordítói diplomájának megszerzése után, 1995-ben kezdett el komolyabban foglalkozni a borral. Megszerezte a WSET nemzetközi borakadémikus címet. Férjével, Debreczeni Pállal vágtak bele szőlőbirtokuk és pincészetük kialakításába, mely Villány középkori nevét kapta a keresztségben.

Férje váratlan halála után Mónika vette át a kisharsányi birtok irányítását.

A pincészetet, mely épp pár hónapja ünnepelte az első bor palackozásának 25 éves jubileumát, a folyamatos fejlődés jellemzi, a borok számos elismerést és díjat kaptak már, a munkában most már Mónika két lánya is segít.

Birtokigazgatónk filozófiájáról itt olvashat: https://www.vylyan.hu/filozofiank/

ÉLETMŰDÍJ: Vomberg Frigyes

Vomberg Frigyesnek elévülhetetlen érdemei vannak a magyar gasztronómia európai szintű felzárkóztatásában. Dolgozott szakácsként és konyhafőnökként, tanított főiskolákon vendéglátó szakoktatóként – hiszi, hogy a magyar gasztronómiát úgy lehet új szintre emelni, ha a fiatalok megfelelő képzést kapnak, hiszen belőlük lesznek majd a jövő tehetségei.

Az utóbbi években a Bocuse d’Or Akadémia keretében coachként segítette felkészülni a magyar csapatokat.

AZ ÉV BUDAPESTI SZÁLLODÁSA: Árvai Zoltán

Árvai Zoltán 2008-tól több mint egy évtizeden át vezette sikeresen a Danubius Hotel Zrt tulajdonában lévő Hilton Budapest hotelt, vagy ahogy mindenki ismeri, ’a vári Hiltont’.

Levezényelt itt egy négy éven át tartó renoválást, mely a szálloda történelmének legátfogóbb felújítása volt.

Új pozíciójában, a Hotel Hungaria és a Danubius Hotel Arena élén újra láthatjuk ütvefúróval a kezében, hiszen mindkét szálloda felújításnak néz elébe.

AZ ÉV VIDÉKI SZÁLLODÁSA: Molnár-Mersitz Ágnes

Kevés szállodás teheti meg, és még kevesebb vállalja fel, hogy saját ízlése szerint formálja a helyet, amit vezet.

Molnár-Mersitz Ágnes nem akar válogatás nélkül minden igényt kiszolgálni:

a Kosbor Panzióban nincs wellness, nincs TV, de mégis (vagy éppen ezért) egyre nő azok tábora, akik itt szállnak meg, ha tökéletes kikapcsolódásra vágynak.

AZ ÉV GASZTROVÁLLALKOZÓI: Szternák Péter és Macsinka János

Az, hogy két család hosszú időn keresztül harmonikusan tudjon együtt dolgozni, nagy ritkaság, de a Szternák-Macsinka duónak nem jelent problémát.

Nekik köszönhető az, hogy az egri vár tövében nem csak turisták állnak sorban jegyért, hanem gasztroturisták is, hogy bejussanak a Macok Bisztróba, a Brumbrumba, illetve az Imola Udvarház butikhotelbe.

János, akit méltán neveznek ’Eger séfjének’, Péter, a házigazda, és a munkában szintén oroszlánrészt vállalló feleségeik szeretettel várják mindazokat, akik igazán jót szeretnének enni és aludni Egerben.

AZ ÉV BUDAPESTI ÉTTERMESE – Klasszikus KATEGÓRIÁBAN: Tian Hua Ying (Tao)

A Hong Kong és Taiwan éttermeket Budapesten mindenki ismeri, bár egyik sem nevezhető központi fekvésűnek. Tulajdonosuk, Tian Hua Ying, vagy ahogyan a legtöbben ismerik:

Tao, direkt nem divatos belvárosi helyszínt keresett, inkább hosszas, nyugodt étkezésekhez megfelelő, tágas épületekre vadászott.

Tao először 1986-ban járt Magyarországon, turistaként. 1989-ben visszatért, és volt ideje beleszeretni Budapestbe.

AZ ÉV BUDAPESTI ÉTTERMESE – Modern KATEGÓRIÁBAN: Gendur András

Nem könnyű becsábítani a vendéget egy hotelben helyet kapó étterembe. Gendur Andrásnak viszont sikerült a La Perle Noire-ban.

Ez az Andrássy útra nyíló étterem már sokszor bebizonyította, hogy képes a megújulásra, ami azonban soha nem változik: a hangsúlyos francia gasztronómiai alapokra építkezés a konyhában és a tökéletes szerviz a vendégtérben.

AZ ÉV VIDÉKI ÉTTERMESEI: Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc

Őriszentpéterre most már nem csak a természeti kincsei miatt érdemes ellátogatni, hiszen ott a Pajta is, mely az utóbbi években egyfajta kulináris zarándokhellyé vált.

A fiatal házaspár, Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc étterme a környék értékeire és alapanyagaira épít, így nem csak stilisztikailag passzol tökéletesen az Őrség dimbes-dombos tájaihoz.

AZ ÉV SÉFJE: Palágyi Eszter

Palágyi Eszter az első olyan séf Közép-Európában, aki 30 éves kora előtt megkapta a Michelin-csillagot, s akiről Guy Savoy, miután megkóstolta a főztjét a COSTESban, azt mondta:

„Egy ilyen színvonalú étteremben, ha nő a séf, az csakis egy tökős nő lehet.”

Eszter cukrászként kezdett a COSTESban.

Séfként bátran ereszti össze a francia konyhatechnológiai eljárásokkal az olyan hagyományos magyar ételeket, mint a halászlé és a somlói galuska.

Az újszerű műveletek, elgondolások nem csupán kísérletező kedvből, hanem legfőképpen eltökéltségéből fakadnak – általában azok a feladatok ösztönzik, amik elsőre lehetetlennek bizonyulnak.

AZ ÉV CUKRÁSZA: Szalai Dóra

Szalai Dóra ugyan közgazdász, de gyerekkora óta szenvedélye a sütés, és amikor Pierre Hermé francia cukrász receptkönyvében felfedezte a macaronokat, elhatározta, hogy ő bizony elsajátítja, sőt, tökélyre fejleszti a francia sütemény készítését.

Itthon igazából senki nem taposta ki előtte az ösvényt, így tett tanulmányi útja Párizsba vezetett.

Hazatérve lelkesen és kitartóan készítette macaronjait, és töretlenül bízott abban, hogy Budapest is beleszeret ebbe a színes-illatos finomságba. A város első macaronozóját 2014-ben nyitotta meg, a Chez Dodo híre szárnyra is kapott.

AZ ÉV PÉKJE: Fekete Gergő

Fekete Gergőt egész Skóciáig vitte a lendület, miközben a tökéletes kenyérsütési techikát kereste.

Onnan visszatérve 2015-ben megnyitotta a Hold utcában az Artizán pékséget, ahol a kézművesség nem csak névben, hanem minden termékben visszaköszön.

A pékségből a frissen sült kenyér mennyei illata mellett árad a jókedv is.

Gergő pedig tudatos vásárlásra és adalékanyagmentes kenyerek fogyasztására biztatja a vásárlóit.

AZ ÉV GASZTRO-BLOGGERE: Steiner Kristóf

Az igencsak sokoldalú Steiner Kristóf 2009-ben döntött úgy, hogy elköltözik Magyarországról.

A hippi családból származó színész-újságíró-műsorvezető előbb Londonba, majd Tel-Avivba ment, ott lett hivatalosan is vegán.

Blogja „Kristóf Konyhája” néven indult 2015-ben, receptekkel és élménybeszámolókkal.

Első vegán szakácskönyve óriási siker lett – az ebben megjelent 108 receptből is szemezget, amikor főzőkurzusokat és kulináris túrákat tart Budapesten és Tel Avivban egyaránt.

AZ ÉV GASZTRO FOTÓSA: Fekete Antonio

Amiben Fekete Antonio különbözik a legtöbb ételfotóstól, az az, hogy mielőtt a kamerát vett volna a kezébe, 20 évig volt szakács.

„Míg az ételek mulandók, a fényképek megmaradnak, és ha a kettőt kombinálom, az ételeket örökre meg lehet őrizni,” – mondja.

Remekül ráérez a tökéletes pillanatra, amikor az ételek a legjobb ’arcukat mutatják’, ezt számos-számtalan éttermes és marketinges tanusítja.

KÜLÖNLEGES ELISMERÉS A VENDÉGLÁTÁS TERÜLETÉN FELMUTATOTT TELJESÍTMÉNYÉRT

Pohner Ádám és Csapody Balázs

Csapody Balázs nagy fába vágta a fejszéjét, amikor megnyitotta a Kistücsök éttermet Balatonszemesen, abban a szent meggyőződésben, hogy igenis lesz igény a magyar tenger partján minőségi vendéglátásra.

Igaza lett, a Kistücsök gasztrománok zarándokhelye ma is, és a kitaposott ösvényen mások is kedvet kaptak az induláshoz.

Balázs jó érzékkel választja ki azt, akit támogat: Pohner Ádám 2017 óta séfhelyettes a Kistücsökben, fiatal és magabiztos, 2018-ban a Bocuse d’Or világdöntőjén 12. helyezést ért el.

Kurkó Zsolt és Héder Irma

A japán konyha összetettségét és kifinomultságát kevés nem japán séf érti és műveli.

A Washoku World Challenge-et éppen azért hívták életre, hogy elismerje a világ különböző pontjain dolgozó lelkes szakácsokat, akik külföldi származásuk ellenére elkötelezetten ápolják a szigetország gasztronómiai hírnevét.

Ezen a versenyen szerezte meg a világ 4. legjobb külföldi japán séfje címet Kurkó Zsolt, idén januárban. Hogy egyáltalán ott lehetett a bécsi úti Sushi Sei étterem séfje a tokiói döntőn, az az étterem elhivatott tulajdonosának, Héder Irmának köszönhető.

Díjátadó ünnepség összefoglalóját itt nézheti meg.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!