Étel-bor párosok főfogáson innen és túl - Vylyan Pincészet

Étel-bor párosok főfogáson innen és túl

2020. szeptember 22.

Amikor bort választunk egy családi ebédhez vagy egy meghitt, párosan elköltött vacsorához, többnyire a főételhez igazodunk. Pedig érdemes néha egy egész borsort összeállítani és minden fogáshoz kóstolni a hozzá illő borból. Mutatunk néhány ötletet előétel, leves és desszert mellé!

Kezdjük az elején: aperitif

Mielőtt rátérnénk az ideális étel-bor párosításokra, indítsunk egy koccintással! Az aperitif neve a latin „nyitni” szóból ered, és ezzel el is mondja magáról a lényeget: néhány korty alkoholos itallal nyitjuk az étkezést, „ágyazunk meg” a finom falatoknak és persze a jó hangulatnak. Az aperitifként kínált ital célja, hogy étvágygerjesztőként hasson. Nem szerencsés, ha túl magas az alkoholtartalma, mert tompíthatja az ízérzékelést. Éppen ezért a jó magyar szokás szerint kínált pálinka helyett sokkal jobb szívvel ajánlunk egy pohár behűtött, könnyű rizlinget, vagy gyöngyözőbort. Utóbbiban a buborékok is segítenek beindítani a gyomorműködést, így hamar le is ülhetünk az első fogás mellé.

Egy palack Vylyan Kszí gyöngyözőbor, poharak társaságában
Könnyedén indítsuk az étkezést

Az előételek barátai

Előételként általában valamilyen könnyű, étvágyat fokozó fogást szokás felszolgálni, hiszen ennek ugyanaz a funkciója, mint az aperitifnek italként. Szóba jöhet egy laza saláta vagy néhány apró falat – éppen csak a kóstolás és az ízek felfedezésének kedvéért. Az ideális étel-bor párosítás így az elején még igazán egyszerű, hiszen az előételek kíséretéhez nyugodtan foghatjuk az aperitifként kibontott italunkat és tölthetünk belőle még egy pohárral. A fehér- vagy gyöngyözőbor frissítő kortya nagyon jól fog esni előételünk mellé is.

Saláta egy pohár fehérborral
Az előétel mellé is friss, könnyű bort kínáljunk

Étel-bor párosítás: mit igyunk a leveshez?

A leves kérdésköre már kicsit ravaszabb, hiszen nem megszokott, hogy ehhez a fogáshoz bort fogyasszunk. Általános szabályként a levesek esetében is azt érdemes követni étel-bor párosításkor, mint a főételeknél: elsősorban az elkészítési módot, az alapanyagokat és fűszerezést tartsuk szem előtt. Emellett figyeljünk oda a leves állagára, sűrűségére is, így keressünk hozzáillő bort.

A könnyebb, nem markáns ízvilágú, zöldséges alapú levesek mellé tölthetünk például egy kis rozét, melynek üdesége jól fog harmonizálni vele. Ha viszont zöldséglevesünk tejszínes alapú krémleves, akkor inkább válasszunk mellé egy kicsit testesebb fehérbort. Kínálatunkból a Hërka chardonnay-t ajánljuk, ami kitűnő párost alkot nem csak a krémlevesekkel, de minden tejszínes, krémes ízvilágú étellel is.

A magyar konyha hagyományos fogásai közül a tyúkhúsleveshez jól passzol a rizling, míg a tartalmas, akár főételnek is beillő gulyásleveshez már mindenképpen vörösbort, például egy érettebb, izmos, de elegáns Kékfrankost társítsunk. A halászlé ugyancsak kedvelt levesünk, vigyázzunk azonban, mert ez trükkös fogás a borválasztás szempontjából: bár alapanyaga a hal, amihez legtöbbször fehérbort kínálunk, ízvilágát azonban a fűszerpaprika határozza meg, ezért inkább könnyű vörösbort válasszunk hozzá. Próbáljuk ki a Villányi Borvidék saját borvidéki márkájaként született portugieser alapú házasítást, a Villányi REDy-t – nem fogunk csalódni!

Húsleves a Vylyan Teraszon
Leves mellé is bátran kóstolhatunk bort

A kihagyhatatlan desszert

A főfogást átugorjuk, hiszen ezúttal a menü többi szereplője van terítéken. Következzenek tehát a legjobb étel-bor párok, ha az étel ezúttal a desszert! A legegyszerűbb dolgunk természetesen a csokoládés finomságokkal van, hiszen ezek szinte kiáltanak egy pohár mély tónusú, gazdag vörösbor után. Mi a Syrah-t ajánljuk, aminek meleg fűszeressége csodásan kiemeli a desszertben lévő csokoládé ízeit. Ha pedig ünnepi az alkalom, akkor mindenképpen kóstoljunk meg egy nagy, komoly bort: cabernet franc válogatásunk, a Mandolás varázslatos párost fog alkotni a dús, étcsokoládés desszertekkel! Vigyázat, ne használjunk sok cukrot a csokoládés desszert készítésénél, maradjon inkább kesernyés, így illik hozzá csak igazán a választott vörösbor!

A lágy, pillekönnyű gyümölcsös édességek, gyümölcstorták mellé nyugodtan visszahozhatjuk az étkezés elején kínált gyöngyözőbort, vagy kibonthatunk hozzájuk egy vidám, friss rozét, aminek nem csak az íze, de a színe is tökéletesen illik például az epres- málnás vagy bogyós gyümölcsös tortákhoz, pohárkrémekhez.

Az almás vagy körtés desszertekhez pedig ismét a chardonnay-t ajánljuk, ami úgy tűnik, igazi adu ász, hiszen nem csupán aperitifként, de a könnyű húsleveshez és az almatortához is illik.

Csokoládéfelfújt Vylyan Mandolás társaságában
A desszert mellé se felejtsük el a hozzá illő bort!

Ha étel-bor párosításokról van szó, ne féljünk kalandozni, új ízeket felfedezni! Ne csak a főételt tegyük izgalmassá borkísérettel, hanem a menü többi szereplőjét is!

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!