Étel-bor párosítások hagyománytisztelőknek és kísérletezőknek - Vylyan Pincészet

Étel-bor párosítások hagyománytisztelőknek és kísérletezőknek

2021. augusztus 18.

Az étel-bor párosítások között vannak régi, jól bevált kombinációk. De miért ne próbálnánk ki néha új ízharmóniákat? Ezúttal közkedvelt borfajtákat veszünk sorra, és mindhez ajánlunk egy hagyományos és egy rendhagyó étel-párt.

A bor és a gasztronómia világában egyaránt az a csodálatos, hogy folyamatos változásban van és az ezernyi régi és új íz, illat, textúra közül mindenki megtalálhatja, ami megadja számára azt a bizonyos „wow”-élményt. Persze nem vagyunk egyformák: vannak, akik ragaszkodnak a hagyományos harmóniákhoz és a már bevált alapelvek szerint választanak borokat az ételek mellé; mások pedig szeretnek felfedezéseket tenni, izgalmas, eddig ki nem próbált párosításokat kóstolni.

Ezúttal egy olyan ajánlót állítottunk össze, melyben népszerű borfajtákhoz párosítunk egy klasszikus és egy merészen hangzó fogást. Egy biztos: mindegyik kombináció pazar!

Chardonnay

Nem is olyan régen önálló blogbejegyzést szenteltünk e fajtának, melyben elárultuk, miért is oly vonzó, hogy milyennek látjuk mi, és érintőlegesen arról is szót ejtettünk, milyen ételek mellé érdemes kínálni. Mindezt most ki is egészítjük két konkrét tippel.

Klasszikus párja: hal vajmártásban

Bár a chardonnay sokféle stílusban készülhet, így vannak gyümölcsösebb változatai, ám a legtöbben a hordós jegyeket mutató, kissé testesebb, krémes jellegű verziókat keresik. Ezekhez kitűnően illik minden olyan fogás, melyben a tejszín vagy a vaj dominál. Egy könnyű, fehér húsú hal, tejszínes vagy vajas mártással hagyományosnak tekinthető párost alkot ezzel a borral. Egyik sem harsogja túl a másikat, hanem inkább szépen összesimulnak.

Meglepő párja: avokádókrém és grillezett sajt

Ha a borválasztásunk a chardonnayra esett, mindenképpen kerülni kell a túl fűszeres ételeket. Ez a bor – ahogy klasszikus párosításnál is láthattuk – a krémes, visszafogottan és egyszerűen fűszerezett fogások mellett tud igazán kibontakozni. Ilyen például az avokádókrém vagy egy lágyan olvadó belsejű, natúr grillezett sajt. Érdemes kipróbálni!

Vylyan borok és ételek
Krémes avokádó és chardonnay: jól működő páros!

Rizling

Élénk és friss, igazi nyárias szomjoltó, emellett rendkívül könnyen párosítható sokféle étellel: ez a rizling. Gyümölcsös, almás-körtés, citrusos ízjegyeivel számos fogás szépen harmonizál, és jól megállja a helyét a bátran fűszerezett ételek mellett is.

Klasszikus párja: hideg sült vagy camembert sajt

Ha húshoz szeretnénk rizlinget kínálni, akkor mindenképpen az erősebben fűszerezett sültek mellé válasszuk kísérőnek. A sajtok közül klasszikus párja a camembert, illetve a brie sajtok, melyek lágy állagát és markáns ízeit még jobban kiemelik a rizling vibráló savai.

Meglepő párja: fűszeres ázsiai vagy indiai ételek

A rizling élénksége, ropogóssága jól érvényesül a hasonlóan vibráló, fűszeres ázsiai ételek mellett. Tökéletesen illik a korianderrel és lime-mal készülő thai fogásokhoz, de minden olyan távol-keleti vagy indiai ételhez is, ami gyömbérrel, citromfűvel és egy kis chilivel van ízesítve. Ha eddig nem kóstoltunk bort a kedvenc Pad Thai-unk mellé, itt az ideje tölteni egy pohár rizlinget!

Cabernet Sauvignon

Sokak számára a cabernet sauvignon „A vörösbor” – és lássuk be, van ebben valami. A divathullámok hol felkapják, hol leejtik, de eltűnni soha nem fog a borkedvelők szívéből és poharaiból. Komplex és elegáns bor, mely szépen megmutatja jegyeit a hasonlóan komoly, tartalmas ételek mellett.

Klasszikus párja: marhapörkölt

Ne is menjünk messzire, ha a cabernet sauvignon hagyományos párját keressük. Itt van mindjárt a magyar konyha egyik klasszikusa, a marhapörkölt. Ízekben gazdag, nehéz fogás, melyhez jól esik a testes, sokrétegű bor.

Meglepő párja: vegetáriánus hamburger, lencséből készült „húspogácsával”

Vegetáriánus ételekhez kihívás lehet vörösbort választani – vagy ha megfordítjuk a képletet, a cabernet sauvignon sem az a kifejezetten „vega-barát” bor. Ám ez csak első pillantásra tűnik így. Az étel-bor párosítások ugyanis akkor lesznek sikeresek, ha a bort elsősorban az étel fűszerezéséhez igazítjuk. Innentől kezdve pedig másodlagossá válik, hogy a fogás tartalmaz-e húst vagy sem. Éppen ezért bátran kortyoljunk el egy pohár cabernet sauvignont a jól telepakolt, füstös ízű lencseburger mellé. Tökéletes lesz az ízélmény!

Marhapörkölt és cabernet sauvignon
Tartalmas ételhez komplex bort válasszunk

Pinot Noir

E bonyolult és szeszélyes fajtát ugyancsak részletesen bemutattuk már korábban. Most csupán annyit idéznénk fel a pinot noirral kapcsolatban, hogy csodálatosan komplex bor, mely borvidéktől és a borász elképzelésétől függően különböző karakterű, intenzitású, szín-, illat- és ízvilágú lehet.

Klasszikus párja: libamáj terrine

Aki kóstolt már krémesen olvadó libamájpástétomot egy elegáns pinot noir borral, az tudja, milyen éteri közöttük a harmónia. Ugyanilyen klasszikus páros a pinot noir mellé a földes ízvilágú gomba – akár szószként, akár grillezve vagy szintén pástétom formájában.

Meglepő párja: tonhalsteak vagy grillezett lazac

Ha halételre gondolunk, nem valószínű, hogy vörösbort képzelünk el mellé. Pedig van jól működő páros e téren! A pinot noir kifejezetten kellemes összhatást ad a grillezett lazaccal vagy a tonhalsteakkel. A titok itt is a fűszerezésben (és a grillezésben) rejlik: e halak egyrészt eleve zsírosabbak, tehát kívánják a testesebb bort, másrészt a grillen mély, füstös ízekkel gazdagodnak, melyekhez remek társ lesz a pinot noir.

Villányi Franc

A cabernet franc-t sokszor emlegetik a cabernet sauvignon kistestvéreként, ami azt sugallja, hogy ez a bor kevésbé elegáns és sokrétegű. Ez azonban nem igaz, főleg nem a villányi cabernet franc borokra! Nálunk különösen szép arcát mutatja fajtaborként, így nem is mindig kerül házasításokba, hiszen önállóan is kellőképpen karakteres, intenzív és összetett. Lássuk, milyen ételek illenek hozzá.

Klasszikus párja: szinte bármilyen vadétel

A Villányi Franc kevésbé testes, ezért nem kifejezetten illik a nehéz ételekhez. Viszont finom fűszeressége miatt jól társítható minden rafinált ízvilágú fogáshoz, így például a vadételekhez. A vadpecsenyékhez és -ragukhoz gyakran kínálnak zöldségféléket vagy erdei gyümölcsöket, a Franc pedig ezekkel is jó barátságban van.

Meglepő párja: belga csokoládétorta

Mire a desszertekhez jutunk az étkezés során, addigra általában vagy a bor fogy el, vagy a házi sommelier lelkesedése. Pedig érdemes néha az utolsó fogáshoz is tartogatni egy palack bort! Ha a desszert történetesen egy dús, krémes, gazdag belga csokoládétorta, akkor ne is gondolkodjunk sokat a borválasztáson: elő a Villányi Franc-nal! Szedres, meggyes, áfonyás ízvilága remekül fog passzolni hozzá.

Ünnepi alkalmakhoz – és ünnepi tortákhoz – pedig válasszunk egy dűlő- és hordóválogatást, mely a cabernet franc legjavát nyújtja és emlékezetessé varázsolja a pillanatot. Pincészetünk válogatásbora, a Mandolás éppen ilyen ünnepi kísérő.

Csokitorta és Vylyan Mandolás
Mennyei kettős: csokoládétorta és cabernet franc válogatásunk, a Mandolás

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!