100% tavasz, 100% természet - túrák a Vylyan Pincészet körül - Vylyan Pincészet

100% tavasz, 100% természet – túrák a Vylyan Pincészet körül

2018. április 18.

A Vylyan Terasz elrejtőzve a világ zajától, varázslatos természeti környezetben található. Itt, a szőlőterületek felett, a szemet gyönyörködtető, színét évszakonként változtató tengert a Szársomlyó és a Fekete-hegy háttérben meghúzódó kontúrja keretezik. Az idő mintha állna: a buja természet napon sütkérező, élénk színekben pompázó pannon gyíkokkal, daloló énekesmadarakkal, ciripelő kabócákkal örvendeztet, miközben a látóhatár a horvát hegyekig nyúlik.

Teraszunk egyedi adottságai szinte megkövetelik, hogy a borokon, s a gasztronómián túl a természet felfedezésére is érdemes időt szentelni! Az aktív kikapcsolódás után még jobban esik a teraszon üldögélni, élvezni a jól megérdemelt borokat, finom falatokat és az elénk táruló páratlan látványt.

Szívből ajánljuk a Szoborparktól Palkonyáig a Vylyan Teraszon át vezető, kitáblázott kék+ túraútvonalat, s a nemrég avatott kerékpárutakat. Nagy örömünkre egyre többen érkeznek hozzánk gyalog, vagy kerékpárral, az alábbi túraútvonalakból lehet választani:

Palkonya – Vylyan Fekete-hegy túra (Kék túra):

A kisharsányi Fekete-hegy tetején található a Vylyan terasz, a hegy túloldalán pedig a borvidék egy szép falvacskája, Palkonya. A túra nem vezetett, egyénileg is bármikor megtehető, a kedves túrázni vágyóknak a képen látható táblákat, s a kéktúra útvonal + jelzését kell követnie!

Az út hossza körülbelül 4,5 km, gyors léptűek egy órácska alatt megteszik.

Derült égbolt esetén kendő, vagy kalap viselése javasolt.Derült égbolt esetén kendő, vagy kalap viselése javasolt. A 2007-ben épült Szent Bertalan kápolnához érve érdemes szusszanni egyet a hatalmas bölcs gesztenyefa árnyékában, akár a Palkonyai pincékre, halastóra és Kisharsány felé a Fekete-hegy csúcsára nézve rácsodálkozni a világra!J A túra már ezért az élményért is megéri, arról nem is beszélve, hogy a Palkonyai pincesoron és a Vylyan teraszon elfogyasztott útnak indító hűsítő fröccsök után itt útközben senkinek nem kell szondába fújnia.

Eltévedni lehetetlen, de a biztonság kedvéért, íme, két segélyhívószám – valójában „fröccs-forródrót…”: Kisharsány – Vylyan Terasz- 06 30/376-0885 Palkonya – Hárságyi Pincészet: 30/4262958

Szársomlyói Szoborpark – Vylyan Ördögszántotta túra (Kék túra):

Érkezhet hozzánk Villányból, vagy Nagyharsányból is. A szársomlyói Szoborparktól hozzánk vezető útvonal már nagyobb múltra tekint vissza, a hegygerincen végigvonuló országos kéktúra útvonal része, amely mentén botanikai ritkaságokat (csodabogyót, kora télen kikericset), védett tájat, híres villányi dűlőket találhat a Duna-Dráva Nemzeti Park túravezetőjével. A túra teljes hossza kb. 4-5 kilométer, 1,5 óra.

Szakvezetéses túrák a Szársomlyóra

A Szársomlyó, azaz Ördögszántotta hegy csúcsára érdemes felmászni, különleges hangulatú az ördögszántotta barázdákon mászni, a csúcsról pedig belátható az egész borvidék! A helyre jellemző egyedülálló természeti és kultúrtörténeti értékeit szakvezetéses túra keretében lehet megismerni. Az érdeklődők megismerhetik a hegyre jellemző mészkőszikla- és hasadékgyep társulásokat és jellegzetes fajaikat (bakszarvú lepkeszeg, korongos lucerna, téglaszínű lednek), valamint a szársomlyói vár történetét.

Villányi (Nagyharsányi) szoborparkból indul , 3-4 órát vesz igénybe, hossza kb. 5 km. A túravezető elérhetősége: Balogh László: +36 (20) 913-7534. A program a garantált túráktól eltérő időpontokban is kérhető.Szakvezetés ára: 15 főig: 10000 Ft/csoport, 15 fő felett: 18 éves korig 400 Ft/fő, felnőtt: 800 Ft/fő

Kerékpárra fel!

Egyre több kerékpáros érkezik hozzánk, köszönhető ez annak is, hogy szépen épül a borvidéki kerékpárút (térkép). Mi bringa szervizzel és nagyobb tárolókapacitással kedveskedünk a két kerékkel érkezőknek. Örömhír! ól lehet biciklizni főútvonalon alkoholfogyasztás után, ha a kerékpáros biztonságos vezetésre képes. Ez így könnyen betartható, igaz?

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!