Egy nem hagyományos szüreti napló… - Vylyan Pincészet

Egy nem hagyományos szüreti napló…

2022. szeptember 29.

Egy pincészet életében a legmeghatározóbb időszak a szüret, hiszen jó bort csak jó minőségű szőlőből lehet készíteni. A munkánk nem mindig könnyű, de ha adódnak is nehézségek, mindent megteszünk azért, hogy a szőlő a legszebb termést hozhassa. Az egész éves gondoskodás után ezért vagyunk izgatottak, amikor az első fürtök az szüretelőládába kerülnek. Van ebben a pillanatban valami magasztos, amire megérte egy évet várnunk.

Kihívásokkal teli év

Az idei év sok szempontból rendhagyó, a mindennapi szókincsünkbe mára teljesen beépültek a covid, háború, aszály, klímaváltozás, drágulás szavak. Az életünk számtalan területén változásokkal szembesülünk, de a szőlőt mintha nem érdekelné, hogy épp mi zajlik körülöttünk. Növekszik, termést hoz. Ha kell, küzd. Ez valahol ránk is jellemző: folyamatosan alkalmazkodunk az állandósult változásokhoz.  

A tradíciók mellett fontos számunkra az innováció: az ökológiai szőlőművelés, az új technológiák kipróbálása, a kísérletezőkedvünket megmutató Vylyan Variáció boraink. Bár a szőlőművelésben és a borkészítésben nem tudjuk egyik pillanatról a másikra lekövetni a világ változásait, de bízunk a mögöttünk álló harminc év tudásában és tapasztalatában. Hálásak vagyunk azért, amit eddig elértünk, és a jövőre is vannak terveink szép számmal.

Szüret a Vylyan Pincészetnél

Az idei szüret

Idén augusztus 22-én kezdtük a szüretet, ami nem extrém, hiszen a 2018-as ennél korábban kezdődött. Ami talán eltérő az előző évekhez képest, az az, hogy a fajták érése nagyon közel van egymáshoz, így nincs igazán nagy szünet a különböző szőlőfajták szedése között. Tartottunk tőle, hogy az idei aszályos év rányomja a bélyegét a minőségre és a mennyiségre, de egyelőre úgy tűnik, hogy egyikkel sem lesz gond. Egészséges fürtök érkeznek be napról napra a feldolgozónkba, így szép borokra számítunk a 2022-es évjárattól. Az erjesztési és érlelési módokkal is tovább kísérletezünk, és ki tudja, talán ismét új taggal bővül a Variáció borcsaládunk…

Azt persze látjuk, hogy az idén semmi sem a tankönyvek szerint működik. Egész évben alig esett, és pont a szüretkor érkezett a jelentősebb csapadék. Ennek az első hullámát a talaj és a szőlőszemek azonnal elitták, kimondottan jót tett nekik, hogy az aszálysokkból egy kicsit fellélegezhettek. Megteltek a szemek élettel, de szerencsére annyi eső nem volt, hogy kirepedjenek, a szüretet pedig tudtuk folytatni. A kései fajtákra, a cabernet sauvignonra és a cabernet francra is jótékony hatással volt az eső, segíti a fejlődésüket. Már csak abban kell bíznunk, hogy nem lesz annyi csapadék, hogy elkezdődjön a rothadás, és kivárhatjuk a legmegfelelőbb időpontot a nagy boraink alapanyagának betakarításához. A pincénkben ezután a hordók újra megtelnek azokkal a vörösborokkal, amik pár év múlva a családi ünnepeken vagy egy meghitt baráti beszélgetésen kerülnek majd a poharaitokba.

Kadarka a Városhegy dűlőből

A szőlő teszi a dolgát, és tesszük mi is

A minap gumicsizmát húztunk, és végig jártuk a határt. Gyönyörködtünk a szép, egészséges szőlőfürtökben, és jó érzéssel gondoltunk vissza arra a sok munkára, aminek a termését szüreteljük éppen. A rozé már bent van a pincében, a portugieser is kierjedt – jó savúak, gyümölcsösek, pont ilyenre vágytunk. A később érő kékszőlőfajtáink még jól érzik magukat a tőkéken. Kicsit kerülgetni kellett a sarat, de kellemes volt a sorok között sétálni, ezernyi színben pompáznak ilyenkor a szőlőlevelek.

Folyamatosan fejlődünk, tanulunk. Az idei év talán arra is próbál bennünket felkészíteni, hogy a klíma változik, az eddig bevált módszerek már nem mindig működnek, a változások más gondolkodást kívánnak. Szerencsére az elmúlt évtizedekben megélt tapasztalásokra most is támaszkodhatunk, hogy a Vylyantól megszokott megbízható minőséget hozzuk a borszeretők asztalára. A szőlő teszi a dolgát, és tesszük mi is.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!