Dűlőtúra Balogh Kornél szőlésszel a Vylyan Birtokon - Vylyan Pincészet

Dűlőtúra a Vylyan Birtokon

2020. augusztus 29.

Pincészetünk szőlői a Villányi borvidéken, jellemzően déli, dél-keleti tájolású ültetvényeken helyezkednek el. Öt dűlőn nevelgetjük őket, melyek közül hármat meg is látogattunk legújabb videónkban, amiben szőlészünkkel, Balogh Kornéllal indultunk dűlőtúrára!

Az út során megtudtuk, hogy a Vylyan dűlők honnan kapták a nevüket és jellemzően milyen fajták találhatók az ültetvényeken. Kornél elmesélte nekünk, hogy mitől függ a szőlőfajták telepítési helye, melyik a legfiatalabb ültetvény és ez mikor fordul majd termőre. Ha szívesen megismernéd dűlőink történetét és a velük kapcsolatos érdekességeket, nézd meg a dűlőtúráról készült videót!

A Dűlőtúra és a dűlők története

Dobogó dűlő

Dobogó dűlőnk nevének eredete régre nyúlik vissza. Korábban a falvakban, a vízelvezető árok fölé hatalmas rönköket helyeztek, hogy azokon a lovasszekerekkel is kényelmesen át lehessen hajtani. Amikor a lovak áthaladtak rajtuk, patájuk hangos dobogása messzire elhallatszott, ezért a vízelvezető árkok fölötti hidak idővel a dobogó nevet kapták. Dűlőnk elhelyezkedése és kiterjedése olyannyira hasonlított egy ilyen hídhoz, hogy ezen a néven kezdték emlegetni. Ezen a dűlőn lévő ütetvény közel 30 éves és 90%-ban cabernet sauvignon 10%-ban pinot noir szőlőfajták alkotják.

Mandolás dűlő

A magyar mediterrán – néhány évtizede még ezzel a névvel illeték a Villányi borvidéket, egyáltalán nem véletlenül. A mediterrán hasonlat egyik legfőbb bizonyítékát a messze földön elhíresült mandulafák jelentették, melyek ezen a vidéken már akkor csodaszépen virágoztak, mikor máshol még nyoma sem volt rózsaszín szirmoknak. Annak ellenére, hogy ma már kevésbé eltérőek a hőmérsékleti viszonyok és emiatt a mandulafa virágzásról talán már nem is, csodaszép borairól viszont annál inkább híres ez a dűlő! Innen szüreteljük a cabernet franc-t, a borvidék egyik leghíresebb szőlőjét, ami szinte második otthonra talált a katlanszerű Mandolás dűlőnkben. 

Vylyan Pincészet központja, a dűlőtúra kiindulópontja.
Dűlőink szívében helyezkedik el pincészetünk központja.

Pillangó dűlő

Talán nem okoz túl nagy fejtörést kitalálni, hogy Pillangó dűlőnk honnan kapta nevét: az itt található legelők olyan növények otthonai voltak, melyek tele voltak virágokkal, ezért a pillangók szívesen látogattak ide nektárt gyűjteni. A Pillangó a merlot otthona, az eddig említett szőlőfajták közül pedig talán ez a fajta jelenti szőlészeti szempontból a legnagyobb kihívást. Meghálálva azonban a különleges odafigyelést és megfelelő gondozást, a Pillangó dűlőn szüretelt merlot-ból időről időre csodaszép dűlőválogatást is készíthetünk.

Városhegy és Gombás dűlő

Bár mostani túránk során öt dűlőnkből csupán háromhoz tudtunk ellátogatni, a Gombás és a Városhegy dűlő is különleges helyet foglal el szívünkben. Ha kicsit bővebben is megismernéd őket és esetleg arra is kíváncsi vagy, hogy mi a különbség a borvidék és a borrégió között, olvasd el blogbejegyzésünket ide kattintva!

Dűlőtúra közben egy Fehérszőlő cseperedik a Vylyan pincészet birtokán, a Villányi borvidéken.
Cseperedő fehérszőlő a Vylyan birtokon egyik dűlőjén.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!