Cuvée kisokos: mit érdemes tudni a házasításokról? - Vylyan Pincészet

Cuvée kisokos: mit érdemes tudni a házasításokról?

2020. december 01.

Együtt többre jutunk – ez a megállapítás életbölcsességnek talán kissé elcsépelt, de a cuvée mottójának éppen megfelelne. Miért és hogyan készülnek a borházasítások? Miként simulnak harmóniába a különböző fajták egyetlen borban? Lássuk a választ!

Fajták frigye: a cuvée

A cuvée francia kifejezés, mellyel gyakran találkozhatunk a borospalackok címkéin. E szép hangzású szó házasítást jelent, vagyis arra utal, hogy a bor több szőlőfajta összetételéből készült.

Talán kevésbé közismert, hogy a cuvée szót használják a hagyományos pezsgőkészítési eljárásban is: a pezsgő házasított alapborát nevezik így.

A cuvée lényege tehát a szakszerű keverés, legyen szó fajtákról, évjáratokról vagy akár termőterületekről. A házasítások célja pedig kizárólag az, hogy valami még izgalmasabb, még összetettebb szülessen (és soha nem az, hogy egy gyengébb bort feljavítsunk egy másikkal – ami nem is sikerülhetne, hiszen gyengébben sikerült bort soha nem lehet teljesen elfedni egy jobbal, ellenben a jót nagyon könnyű elrontani egy gyengével).

Egymást erősítve

Igen ám, de nem minden szőlőfajta szereti, ha házasságba kényszerítik. Van, amelyik önállóan tündököl a legszebben, de olyan is, mely szép harmóniában teljesedik ki egy másik fajta társaságában. A cuvée készítése komoly szaktudást és magabiztosságot igényel, hiszen tisztában kell lenni az összeházasított fajták tulajdonságaival, és azzal is, hogyan viselkednek együtt, miként erősíthetik vagy gyengíthetik egymást.

A házasítások összetétele leginkább a borászon múlik, akit saját elképzelései vezérelnek. Olyan ez a munka, akár egy séfé, aki új fogást talál ki, szokatlan ízharmóniákat alkot. De lehet lakberendezői munkához is hasonlítani, aki színekből, anyagokból, különböző stílusú bútorokból hoz létre egy kifinomult, ízléses enteriőrt.

Komplexitás, egyensúly, harmónia

A házasítással tehát elérhető, hogy a bor összetettebb ízvilágú legyen, emellett befolyásolható az alkoholtartalom, a testesség, de akár a szín is. Mindez tudományosan hangzik, ám egy cuvée megalkotása inkább művészet: kísérletezés az arányokkal, összetevőkkel, ízekkel, stílusjegyekkel.

Amikor házasítás bort szeretnénk választani, érdemes megnézni címkén az összetevőket. A fajták felsorolása „erősorrendben” történik, vagyis az szerepel legelöl, mely a legnagyobb arányban került a borba. A házasítást alkotó fajtákból és arányaikból már következtethetünk a bor karakterére, ízvilágára. Ha például egy házasítás legnagyobb arányban cabernet sauvignon fajtát tartalmaz, akkor többnyire markáns, testes borra számíthatunk. Ha merlot a domináns a házasításban, akkor a bor bársonyosabb, kerekebb, lágyabb karakterű lesz.

Egy biztos: egy jól elkészített cuvée izgalmas és harmonikus, komplexitása felfedezésre és mindig újabb kóstolásra csábít.

Vylyan Montenuovo cuvée
Izgalmas és összetett: ilyen a jó cuvée

Ördög, Montenuovo, Duennium – a Vylyan cuvée borai

Pincészetünk kínálatában is megtalálhatók a cuvée borok: mindhárom kategóriában – classicus, prémium és válogatás – kóstolható egy-egy szép vörös házasítás.

Ördög cuvée 2018

Merlot (35%), kékfrankos (33%), syrah (19%), cabernet franc (11%) és cabernet sauvignon (2%) házasságából született ez a népszerű borunk. Az egyes fajtákat külön dolgoztuk fel és érleltük nagyjából egy évig, majd a tételeket házasítottuk.

Az Ördög életerős, izmos szerkezetű bor, lendületes és frissítő savakkal. Kitűnően illik a kissé nehezebb, zsírosabb sültekhez, vagy egy fűszeresebb zöldséges ragu mellé, de a magyaros, paprikás ételekhez, olaszos tésztákhoz és nem túl erős ízű sajtokhoz is jó társ.

Montenuovo cuvée 2016

Birtokborunk merlot (42,51 %), zweigelt (36,34%) és kékfrankos (21,15%) házasításával készült. A fajtákat ez esetben is külön kezeltük, a hordós érlelés 13-15 hónapig tartott. A tételek házasítása után a cuvée-t még tartályban érleltük.

A Montenuovo klasszikusan elegáns, nemes karakterű bor, mely megtalálta az arany középutat a fajsúlyos és a fűszeres, gyümölcsös házasítások között. Frissítő savai markáns, durvább bársonyt idéző textúrában teljesednek ki, ízvilága fahéjas feketeszederre emlékeztet.

E prémium házasításunk összetettsége miatt igazi Jolly Joker, mely grillhúsok, pecsenyék, de akár steakek méltó kísérője is lehet.

Duennium, a Vylyan zászlósbora
Egy igazi boregyéniség: pincészetünk zászlósbora, Duennium

Duennium 2012

Büszkeségünk e csodálatos bor, melynek komplexitását lehetetlen lenne röviden leírni. Önálló boregyéniség, összesimult és végtelenül harmonikus. Sok rétegű, így szinte minden kóstoláskor új világ tárul fel a számunkra!

Összetételét tekintve cabernet franc (67%), cabernet sauvignon (22%) és syrah (11%) alkotja, de ennél sokkal többről van szó: zászlósborunk kizárólag a legkiemelkedőbb évjáratokban és a legszebb termésből, és az érlelést követően válogatottan a legkarakteresebb hordós tételek kerülnek házasításra.

Ha valami, hát a Duennium megmutatja, miért tud összetettebb lenni egy gyönyörűen elkészített cuvée egy fajtabornál. Érdemes legalább egyszer megkóstolni!

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!