Chardonnay, a csábító - Vylyan Pincészet

Chardonnay, a csábító

2021. július 13.

Az egyik legelterjedtebb szőlőfajta a világon, bora pedig a legnépszerűbbek között van. Ez a chardonnay, mely sokféle stílusban készülhet, de egy biztos: mindegyik csábítóan vonzó. Íme, a legfontosabb tudnivalók a fajtáról!

A chardonnay-t azok is szinte biztosan ismerik, akik kevésbé járatosak a borok világában. Ez nem véletlen, hiszen olyan fajtáról van szó, mely a világ minden bortermő vidékén elterjedt. Könnyű szeretni, mert a bor savai lágyak, illata visszafogott, textúrája a könnyű és frisstől a krémesig terjedhet. A szőlészek is kedvelik a fajtát, mert megfelelő gondozás mellett jó termést hoz és szépen alkalmazkodik a különféle éghajlati viszonyokhoz. A borászok számára pedig bőséges játékteret enged, így a készítés módjától függően válhat testesebb, hordós jegyekkel gazdagított borrá, de akár játékosan gyöngyöző pezsgővé is.

Lássuk, mit érdemes tudni a fajtáról, mielőtt belekóstolnánk a borba!

A kereklevelű francia

A chardonnay – ahogyan nevéből is sejthető – Franciaországból származó világfajta. Otthona Burgundia, ahol a fehérborok többsége ebből a fajtából készül, de a chardonnay adja Champagne világhíres pezsgőinek alapborát is. Az egész világon egységesen ezen a néven ismert, kivéve Ausztriát, ahol morillon megnevezéssel is előfordul. Hazánkban kereklevelű néven is emlegették, mára azonban teljesen kikopott ez az elnevezés a használatból.

A chardonnay szőlő korán érő fajta (ezért a hűvösebb éghajlatú borvidékeken különösen figyelni kell rá a korai fagyok miatt), fürtje közepesen tömött, bogyói zöldessárgák és kicsik, vékony héjúak. A szüret időpontjának megválasztása nagyon fontos e fajta esetében, mert viszonylag hamar elveszítheti finom savtartalmát és a fürtök töppedésnek indulhatnak. Van tehát vele munka, ám sokszorosan meghálálja a gondoskodást.

Vylyan chardonnay pohárban
Finom savak, egyensúly, sokféle karakter: ez a chardonnay

Hordó vagy nem hordó

Nem könnyű röviden válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen ízvilág jellemzi a chardonnay-t. Ahogyan a bevezetőben már utaltunk rá, a készítési stílus nagymértékben meghatározza, milyen lesz a bor karaktere, emellett a termőterület jellege is erősen beleszólhat a végeredménybe.

Ha az általánosan jellemző jegyeket keressük, a chardonnay-ról elmondható, hogy közepes testű vagy testes, száraz bor, mérsékelt sav- és alkoholtartalommal. Íz- és illatvilágában megtalálható a citrusoktól az almán keresztül az ananászig és a papayáig számos sárga húsú gyümölcs, emellett gyakran érezhetők benne vaníliás aromák – amennyiben hordóban érlelték a bort.

Ezzel el is érkeztünk a nagy chardonnay-vízválasztóhoz. A bor karakterében a legmarkánsabb különbségeket ugyanis az adja, hogy tartályban vagy hordóban erjesztik, illetve érlelik-e. Utóbbi esetében már megjelennek a borban a hordós érlelés során keletkező másodlagos jegyek: a vajas, pörköltmogyorós, fűszeres aromák. Hazánkban a kilencvenes évekig az acéltartályos erjesztésű chardonnay borok domináltak, ezt követően azonban fokozatosan egyre nagyobb teret hódítottak a hordós érlelésű változatok. A kizárólagos tartályos erjesztést ma már inkább csak a pezsgőkészítésben alkalmazzák ennél a fajtánál. A legtöbb chardonnay bor hosszabb-rövidebb ideig lát hordót, mielőtt palackba kerül.

Amit mi gondolunk a fajtáról

Birtokunkon a Pillangó dűlőben talált otthonra a chardonnay. E dűlő nagyobb része fennsík, mely egy nyugati fekvésű lankába fut le, ideális termőterületet adva a fehérszőlőknek.

Chardonnay borunk, a Hërka, melyben minden megtalálható, amit a fajtától várunk: friss, üdén gyümölcsös, de van benne egy cseppnyi sósság és kesernye is, amitől izgalmasan csábító minden korty. Érintésszerűen felfedezhető benne a világosra pörkölt hordó világa is, ám nem tolakodik előtérbe és nem teszi nehézzé a bort. A 2019-es évjárat harmada érett tölgyfahordóban, összesen négy hónapig. A seprőt többször felkavartuk (ez az ún. battonage technika), ami finom, krémes, telt ízekkel gazdagította borunkat. Névadója, Hërka, egy gyönyörű hajadon, az Ördögszántotta hegy legendájának szereplője. Csábító személyisége annyira illik e borhoz, hogy nem is volt kérdés: róla kell elneveznünk.

Vylyan Herka chardonnay
Hërka, a csábító hajadon, chardonnay borunk névadója

Milyen ételek mellé illik a chardonnay?

A chardonnay éppen annak is köszönheti népszerűségét, hogy igen sokoldalú. Stílusától függően más és más ételekhez kínálható, így a lehetőségek palettája is színes.

A friss, könnyű és inkább gyümölcsös, nem hordós érlelésű változatok jól behűtve kitűnően működnek aperitifként, friss sajtok (például kecskesajt) mellé vagy tengeri fogások, halak, kagylók kísérőjeként.

A testesebb, hordós jegyekkel bíró chardonnay-k viszont tökéletes párost alkothatnak a csirkés fogásokkal, könnyebb grillételekkel, illetve krémes, tejszínes ételekkel, rizottókkal, krémlevesekkel.

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!