Boszorkány cuvée – évjáratot váltott rizling házasításunk - Vylyan Pincészet

Boszorkány cuvée – évjáratot váltott rizling házasításunk

2022. január 26.

Vegán védjeggyel minősített, könnyed, frissítő száraz fehérborunk a termőtalaj és a rizling fajta legszebb jegyeit mutatja. A Boszorkány a vacsoraasztalnál is remekül teljesít: mindjárt kiderül, milyen ételekkel érzi magát igazán elemében.

Mielőtt azonban tálalnánk az első fogást, bontsunk ki gyorsan egy palack jól behűtött Boszorkányt! Az új évjárat olaszrizling (77%) és rajnai rizling (23%) házasítása, a bor illatában és ízében is az almás, citrusos jegyek a meghatározóak. A gyümölcsös, közepesen hosszú, száraz kortyot vibráló, széles savak kísérik, kedves lecsengéssel. A következő korty előtt vessünk egy pillantást nyugat felé, ahonnan a két szőlőfajta érkezett hozzánk.

Rizling ez is, az is, mégsem rokonok

A házasítás háromnegyed részét adó olaszrizling eredete kicsit bizonytalan: olasz vagy francia gyökerű lehet. Ami biztos, hogy hazánkba Franciaországból került a 19. század közepe táján. A nagy filoxérajárvány miatt elpusztult szőlők helyébe ültették, és az egyik legelterjedtebb fehérborszőlő lett belőle.

Későn érő, ezért szereti a melegebb vidéket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta, a bora keserűmandulára emlékeztető ízű, többnyire lágy, fajtajelleges. Szinte minden hazai borvidéken megtalálható, ám csupán névrokona a rajnai rizlingnek. Itthon ma már sokkal jobb termést hoz, mint Franciaországban: igazán nálunk jelennek meg azok a zamatok és illatok, melyek értékessé teszik a fajtát, ami házasításra is kiválóan alkalmas.

Vylyan Boszorkány rizling
Friss, illatos, gyümölcsös: ilyen a rizling

Jöjjön egy kis szakmázás

Megkértük borászunkat, Tóth Sándort, hogy néhány szóban mutassa be pincészetünk 2021-es rizling cuvée-jét, a Boszorkányt. „A Pillangó és Dobogó dűlő déli és dél-nyugati fekvésű lejtőiről szüreteltünk, az olaszrizlinget szeptember 21. és 23. között, a rajnait pedig 27-én. A 2021-es év szokatlanul hűvös tavaszát szerencsére bőséges nyári napsütéses időszak követte, ami behozta a szőlő fejlődésbéli elmaradását, így a szüreti időpontok a régi időket idézték. A nyári meleg, a napsütéses szeptember és a mérsékelt csapadék kellemes aromaanyagok kialakulását tette lehetővé. A szőlőfajtákat aztán külön kezeltük, külön is erjesztettük oxigéntől elzárt tartályban 16-20°C fokon, utána házasítottuk a két tételt. A borban nem bontottuk le az almasavat, ezért megtartotta természetes savait, a reduktív eljárás miatt pedig megőrizte a friss, illatos gyümölcsösségét. A bor december 9-én került a palackokba.”

A Boszorkány páratlan párjai

Azt már említettük, hogy a bort jól behűtve érdemes szervírozni, tapasztalataink szerint 9-10 ˚C az ideális hőmérséklet a fogyasztásához. Általánosságban elmondható róla, hogy saláták, az egyszerűen fűszerezett fehér húsok és a halak, valamint a tengeri finomságok ideális kísérője. De a Boszorkány ennél sokkal többet tud, a borgasztronómiában váratlan potenciállal rendelkezik. Először is kitűnő aperitif ital, remek alternatívája a különböző, étkezés előtti égetett szeszes italoknak.

Élénksége, ropogóssága jól érvényesül a hasonlóan vibráló, fűszeres ázsiai ételek mellett. Pompásan illik a korianderrel és lime-mal készülő thai fogásokhoz, de minden olyan távol-keleti vagy indiai ételhez is, ami gyömbérrel, citromfűvel, chilivel van ízesítve. Talán meglepő, de egy Pad Thai mellé bátran tölthetünk egy pohárral.

És ez még nem minden. A leves és a bor nem egy hétköznapi páros, viszonylag ritkán szoktunk egymás társaságában élvezni őket. A magyar konyha hagyományos fogásához, a tyúkhúsleveshez viszont olyan jól illik a rizling, hogy bármilyen megszokást érdemes felrúgni miatta. Tessék legalább egyszer kipróbálni!

Vylyan Boszorkány rizling házasítás
A Boszorkány rizling illik a zöldséges ételekhez, salátákhoz, de a tyúkhúsleveshez is

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!