Borvásárlás: válasszunk okosan! - Vylyan Pincészet

Borvásárlás: válasszunk okosan!

2021. március. 30.

„Hogyan válasszak bort?” Gyakran elhangzó kérdés, hacsak nem vagyunk határozott elképzelésekkel rendelkező, haladó borkedvelők. Most azoknak szeretnénk segíteni, akik egyelőre tanácstalanul nézegetik az üzletek polcait vagy a webshopok kínálatát.

Senki nem születik borszakértőnek, így valószínűleg a legtöbbünkkel előfordult már, hogy csak álltunk egy borszaküzlet vagy hipermarket borokkal teli polcai előtt, vagy tétován görgettük a boros webshopok oldalait, miközben azon tanakodtunk, melyik bort tegyük a kosarunkba. A dilemma nagyon is valós, hiszen a kínálat szédítő: ma már a világ minden tájáról elérhető sok száz pincészet ezernyi bora. Az árak és a minőség is széles skálán mozog, ember legyen a talpán, aki határozottan tud dönteni. Van azonban néhány fogódzó, mely segítségünkre lehet.

Miről mesél a címke?

A palackokat díszítő címke jelenti az első benyomást a borról, ám valójában sokkal több, mint figyelemfelhívó dekoráció: olyan információkat tudhatunk meg a rajta feltüntetett adatokból, melyek akár a választásban is segíthetnek.

A boroscímkéknek vannak kötelező elemei, melyeket hazai és uniós jogszabályok is rögzítenek. Ezek közül az alábbiakat érdemes figyelni vásárláskor:

  • Eredetmegjelölés

Az egyik legfontosabb jelzés az eredetet jelölő rövidítés. Ez azt jelzi, hogy a bor egy adott ország egy bizonyos bortermő vidékén, az ott honos szőlőfajtákból készült, és magán viseli a termőhely adottságait, illetve borászati szakmai hagyományait. Ez a jelzés a villányi borok esetében a DHC Villány, mely a latin Districtus Hungaricus Controllatus Villány rövidítése. Pincészetünk borainak címkéin is ez a jelzés látható.

  • Termékkategória megnevezése

Ez praktikusan a bor típusát jelenti, vagyis azt tudhatjuk meg, hogy bort (azon belül is fehér-, rozé vagy vörösbort), gyöngyözőbort, pezsgőt vagy esetleg mustot rejt-e a palack.

  • Pincészet (termelő és palackozó) neve

Természetesen minden címkén szerepelnie kell a termelő és palackozó nevének. A kettő akkor válik el egymástól, ha a termelő megbízásából másvalaki végezte a palackozást.

  • Származási ország neve

Érdemes tudni, hogy a bor származási országát kötelező feltüntetni a címkén. Ha szimpatikussá válik egy hangzatos nevű, ám számunkra ismeretlen bor, akkor csak pillantsunk rá a címkére és máris kiderül, mely országból érkezett.

  • Tényleges alkoholtaralom

A címkén az „alk” jelzést és az utána következő %-os adatot keressük. Akkor lehet lényeges ez az információ, ha szeretnénk szempontként az alkoholtartalmat is figyelembe venni.

  • Borvidéki szabályozás szerinti kötelező elemek

Egyes borvidékek saját maguk is meghatároztak bizonyos kötelező jelöléseket. Így például a Villányi Borvidéken termelt összes bor címkéjén szerepelnie kell a kikericset ábrázoló emblémának.

Vylyan Macska portugieser palackok
A címke nem csupán dekoráció: számos információ is található rajta

A kötelező adatokon kívül a címkék további, a fogyasztók számára hasznos tudnivalókat is tartalmaznak. Így például:

  • Évjárat

A címkén szereplő évszám minden esetben a szüret időpontját jelöli. Ha komolyabb bort szeretnénk vásárolni, érdemes odafigyelni az évjáratra is. Arról, hogy mit kell tudni az évjáratokról, egy korábbi blogbejegyzésünkben már részletesen írtunk.

  • Fajta megnevezése

A bor neve után a legtöbben a fajtajelölést figyelik a címkén. Jó tudni, hogy ezt akkor szabad feltüntetni, ha a bor legalább 85%-ban az adott szőlőfajtából készült. Házasítások esetében a bort alkotó összes fajtát jelölni kell a címkén, méghozzá „erősorrendben”, vagyis csökkenő mennyiségi sorrend szerint felsorolva.

  • A bor készítési módjára utaló jelzések

Ezek sem kötelezőek, ám nagyban segíthetik a választást. Ilyen jelzés például a „barrique”, mely arra utal, hogy a bor hordós érleléssel készült, vagy az „újbor”, mely azt jelenti, hogy a bor már a szüret évében palackba került. Érdekesség, hogy vannak szigorúan meghatározott körben használható jelölések, így például a „borkülönlegesség” kifejezés kizárólag a Tokaj OEM borok címkéjén szerepelhet.

  • Ideális fogyasztási hőmérséklet, étel-párosítási javaslatok

A pincészetek sokszor arra is gondot fordítanak, hogy a címkéken különféle ajánlásokkal segítsék a vásárlókat. Így például kaphatunk útmutatást a bor ideális fogyasztási hőmérsékletére, de akár arra is, hogy a milyen ételek mellé lehet jó választás a kiszemelt tétel.

E hosszú felsorolásból is látszik, hogy érdemes a tetszetős grafikán túl is tanulmányozni a címkéket, hiszen már a rajtuk szereplő adatokból is sokat megtudhatunk a kezünkben tartott borról.

Villányi Franc címke
Hasznos információk a címkén: évjárat, eredetmegjelölés

Irányadó lehet-e az ár?

A hétköznapi tapasztalatok azt mutatják – de már kutatások is készültek e témában -, hogy az ár bizony komoly befolyással bírhat a választásra. Itt természetesen nem a szélsőségekre gondolunk, hanem arra az esetre, amikor a borokhoz kevésbé értő vásárlót az ár tereli valamilyen irányba. A bizonytalan vásárlók közül sokan választják az arany középutat: ha például elegánsabb alkalomra keresnek egy palack vörösbort, akkor a nagyon olcsó és a drága borokat is kizárják, és „biztonsági játékosként” legtöbbször egy közepes árfekvésű bort választanak.

Az ár azonban nem feltétlenül jó tanácsadó, mert sok esetben nem áll arányban a minőséggel. A fogyasztók többsége például nem ismeri a külföldi pincészeteket, csupán annyit látnak a palackon, hogy mely országból származik a bor. Könnyen lehet, hogy egy hazai pincészet cabernet franc bora sokkal jobb minőségű, ugyanakkor olcsóbb is, mint egy francia.

Ha egy bor feltűnően olcsó vagy éppen szemérmetlenül drága, akkor mindig nézzünk utána az okoknak: lehet, hogy csupán egy kihagyhatatlan akció, vagy egy különleges, ritka tétel indokolja a szokatlan árat, de sajnos gyakoribb, hogy nem éri meg leemelni ezeket a borokat a polcról, mert vagy rossz minőség vagy éppen túlárazás áll a háttérben. Legyünk tehát résen, tájékozódjunk, és ne hagyjuk magunkat az ár által túlzott mértékben befolyásolni.

Borvásárlás tudatosan: miért válogassunk inkább online?

Végezetül essen szó az online borvásárlásról is, hiszen napjainkban ez a legjellemzőbb. Azt a hátrányt, hogy nem foghatjuk kézbe a palackokat a boltban, ellensúlyozza a netes vásárlás kényelme: a webshopban böngészve ráérünk alaposabban is szemügyre venni a borokat, elolvasni a leírásokat és kóstolási jegyzeteket. Ezek az információk kimondottan hasznosak lehetnek a választás szempontjából, érdemes tehát időt és figyelmet fordítani rájuk. A bor adataiból és jellemzőiből már kaphatunk egy előzetes képet róla, és így el tudjuk dönteni, megfelel-e annak, amit szeretnénk. A legtöbb webshopban ráadásul beállíthatunk különböző szűrési feltételeket, így jóval egyszerűbb az eligazodás a kínálatban. Ha csupán annyit tudunk, hogy valamilyen egyszerűbb vörösbort szeretnénk egy meghitt beszélgetéshez, akkor állítsuk be a szűrést a könnyű, gyümölcsös vörösborokra, majd nézzük át a találatokat. Így egyszerűen és gyorsan akadhatunk olyan tételre, melyet kifejezetten laza borozgatáshoz ajánl a pincészet. Ugyanígy kereshetünk bármilyen más szempont szerint: ha például már elmélyedtünk az évjáratok titkaiban, beállíthatunk keresést kifejezetten egy bizonyos évjáratra, de felfedezhetünk borvidékeket vagy fajtákat is.

Ha mindezeket hasznosítjuk, és már magabiztosan olvassuk a címkéket és a kóstolási jegyzeteket, ráébredünk majd arra is, hogy a borok világa nem csak hatalmas, de csodálatos is, és csak arra vár, hogy felfedezzük!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!