Bort ajándékba: hogyan válasszuk ki az igazit? - Vylyan Pincészet

Bort ajándékba: hogyan válasszuk ki az igazit?

2020. december 10.

Bort ajándékba adni és kapni is öröm – igaz, csak akkor, ha sikerül eltalálni a megajándékozott ízlését. Most adunk néhány tippet a választáshoz mindazoknak, akiket zavarba ejt a lehetőségek tárháza.

Egy palack szép és finom bor: ideális ajándék lehet férfinak, nőnek, távolabbi ismerősnek vagy akár a legközelebbi családtagunknak. Könnyű dolgunk van, ha jól ismerjük a megajándékozni kívánt személy ízlését, netán volt már alkalmunk közösen borozni vele. De hogyan válasszunk jól akkor, ha előzetes ismeretek nélkül is biztosra szeretnénk menni, akkor, ha igazi borrajongót készülünk meglepni, vagy ha mi magunk nem értünk annyira a borokhoz? Nyugalom, mindenre van ötletünk!

A kiváló minőséggel nem foghatunk mellé

Első és legfontosabb tanácsunk, hogy soha ne alkudjunk meg a minőséget illetően! Ez szerencsére nem pénz kérdése, mert az alacsonyabb árkategóriákban is találhatunk jó borokat. Ha nem vagyunk járatosak a borok világában, mindenképpen tájékozódjunk vásárlás előtt. Keressünk fel olyan borszaküzletet, ahol szakértő segítséget kaphatunk. Amennyiben inkább online vásárolnánk, érdemes a pincészetek saját webshopjait is megnézni, mert ott egészen biztosan bőséges leírást – ún. kóstolási jegyzetet – találunk a borok karakteréről, ízvilágáról, ami jó támpontokat adhat a választáshoz. Természetesen mi a Vylyan Vinotékát ajánljuk, ahol sokféle keresési szempont szerint lehet válogatni boraink között.

Ha nem ismerjük jól a megajándékozni kívánt személy ízlését, akkor feltétlenül kerüljük a szélsőségeket: ne válasszunk túl karakteres, markáns vagy nagyon összetett ízvilágú bort. Ezekkel nagyobb esélyt adunk a melléfogásnak. Maradjunk inkább a közkedvelt fajtaboroknál – mint például a rizling vagy a kékfrankos. Ugyanez igaz akkor is, ha a megajándékozott nem ért különösebben a borokhoz. Egy kevésbé komplex, könnyen érthető és szerethető borral hamarabb elérünk a szívéig.

Vylyan bort ajándékba adni öröm
Egy (vagy két) palack bor örömteli ajándék

A bor hívószó is lehet

Egyszerűbb a helyzetünk, ha már vannak közös élményeink azzal, akit meglepni készülünk. A bort gyakran tekintik ideális személytelen ajándéknak, pedig könnyen lehet nagyon is személyessé tenni – csupán hozzá kell tudnunk kapcsolni egy múltbéli közös élményhez. Ha találunk egy „hívószót”, vagyis egy olyan emléket, ami kötődik a bor valamely tulajdonságához (például az ízében domináló gyümölcshöz, fűszerhez, a bor színéhez, fajtájához, az évjárathoz, de akár a bor nevéhez vagy a címke grafikájához), akkor máris megvan a kapocs. Innentől már csak egy szép kísérőkártyát kell hozzá írnunk, felelevenítve azt a bizonyos közös emléket, és máris kész a szívet melengető, különleges ajándék.

Ajándékozzunk borcsomagot!

Ha nem vagyunk ilyen szerencsés helyzetben, ráadásul még arra sincs sok időnk, hogy nagyon elmélyedjünk a kóstolási jegyzetek olvasgatásában, bízzuk magunkat a pincészetekre és válasszunk a boros ajándékcsomagok közül. Mi is készítettünk ilyen csomagokat: idén három különböző összeállítással igyekszünk megkönnyíteni az ajándékozást.

Egy könnyed, egy elegáns

Ebbe a csomagba egy frissítő, vidám Kakas Rozé és egy elegáns, komplex vörösborunk, a Cabernet Sauvignon került, hogy minden pillanathoz legyen megfelelő kísérő. A borokat bordó díszdobozba tettük, melyben egy dugóhúzó és egy cseppőr is helyet kapott.

Jó szívvel ajánljuk ezt a csomagot, ha a megajándékozott még csak most ismerkedik a borok világával, de akkor is nagy eséllyel arathatunk sikert, ha csak kevéssé ismerjük a személyiségét annak, akinek szánjuk.

A Cabernet Franc két arca

A Villányi Franc egyszerre mély, puha és elegáns, minden kortya élményt jelent. E csomagunkban két 100% Franc borunk rejlik: a Villányi Franc 2016 a prémium, a Mandolás 2016 pedig a dűlő-válogatás kategóriából. Az ajándék ugyancsak bordó díszdobozban érkezik, egy dugóhúzó kíséretében. Olyan személynek ajándékozzuk ezt a csomagot, aki az átlagnál jobban érti és értékeli a borokat, s akinek érdekes lehet egyazon fajta két variációjának összehasonlítása.

Vylyan karácsonyi borösszeállítás
Az előre összeállított ajándékcsomagok megkönnyítik a választást

Csodálatos cuvée-k

Harmadik karácsonyi összeállításunkban két gyönyörű házasítás borunkkal szeretnénk örömet szerezni az izgalmas és összetett borok kedvelőinek. Birtokborunk, a Montenuovo Cuvée klasszikusan elegáns, nemes karakterű, mely arany középúton jár a fajsúlyos és a fűszeres, gyümölcsös házasítások között. Pincészetünk zászlósbora, a Duennium pedig egyedi és megismételhetetlen, emelkedett és elmélyült egyszerre. Ezt a csomagot olyanoknak érdemes ajándékozni, akik különleges helyet foglalnak el a szívünkben.

Nagy pillanatokhoz ajándékozzunk nagy bort

A kiemelkedő minőségű, rangos versenyeken is díjazott borok méltó kísérői lehetnek később az emlékezetes pillanatoknak, így kétszeresen is örömet okozhatunk velük: egyszer, amikor odaadjuk, másodszor pedig a felbontás és kóstolás perceiben.

Érdemes akár ilyen szemmel és gondolatokkal is válogatni – kiváltképp, ha komoly és értékes ajándékot keresünk. A legfelsőbb kategóriát képviselő dűlő- és hordóválogatások a borkészítés csúcsát képviselik. Ezek a borok nem ajándékkísérők, hanem maguk a nagybetűs ajándékok, melyekkel megörvendeztethetjük a borhoz értő (esetleg borokat gyűjtő) szeretteinket. Akkor is kitűnő választás a szuperprémium bor, ha valamilyen különleges alkalmat szeretnénk később megünnepelni.

Vylyan Mandolás
Egy válogatás bor maga a nagybetűs ajándék

Vinotékánkban a dűlő-válogatás kategória alatt találhatók a legcsodálatosabb boraink, melyekkel egészen biztosan maradandó élményt szerezhetünk. Jó válogatást és meghitt ünnepi készülődést kívánunk!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!