Borszervírozási tippek az ünnepekre - Vylyan Pincészet

Borszervírozási tippek az ünnepekre

2020. december 23.

Kertek alatt a karácsony, ideje elvégezni az utolsó simításokat az ünnepi menüvel kapcsolatban. Ne feledkezzünk el a borokról sem! Ehhez adunk néhány hasznos borszervírozási tippet, az ünnepi borsor összeállításától a palackok szakszerű kinyitásáig.

Karácsonyi ebéd vagy vacsora, ajándékozás, csendes esték kettesben: az ünnepi időszakban még ebben a rendhagyó évben is számos alkalom adódik, hogy kinyissunk egy palack bort. Remélhetőleg már időben feltöltöttük az otthoni készleteinket és csupán az lehet kérdés, hogy melyiket válasszuk és miként kínáljuk. Íme, néhány hasznos borszervírozási tanács!

Milyen borok legyenek feltétlenül az otthoni vinotékában?

Akár úgy érezzük, talán hiányos az ünnepekre szánt borkínálatunk, akár csak ellenőrizni akarjuk vinotékánk tartalmát, érdemes áttekinteni, milyen boroknak kellene feltétlenül lenniük a készletünkben. Ha az alábbi kis lista minden elemét kipipálhatjuk, akkor biztosan nem jövünk zavarba semmilyen helyzetben. Ha pedig valami véletlenül kimaradt, még gyorsan elszaladhatunk a legközelebbi borszaküzletbe egy last minute beszerzésre.

Valami buborékos

Nem feltétlenül pezsgőre gondolunk, hanem például egy vidám gyöngyözőborra, ami kiváló lehet akár üdvözlőnek, akár egy lazább büfévacsorához, falatkákhoz. Pincészetünk kínálatában is megtalálható a gyöngyözőbor: a Vylyan KSZÍ játékos, pezsdítő és vidám, tökéletes az ünnep nyitányának, de később, szilveszterre is.

Egy friss fehér

Fehérborból mindig érdemes tartani otthon néhány palackkal, akár azok kedvéért, akik kevésbé vörösborosak, akár azért, mert történetesen könnyű halas fogást tervezünk a karácsonyi asztalra tenni. A Vylyan Boszorkány egy frissítő rizling, ami mindenkinek biztosan tetszeni fog.

Egy érett vörös

Az ünnep megérdemel egy elegáns bort is! A testesebb vörösek jól illenek a hagyományos, magyaros karácsonyi fogásokhoz, és minden cseppjük élmény. Ezért mindenképpen legyen borkészletünkben legalább egy palack Cabernet Sauvignon, Merlot, vagy Kékfrankos.

Klasszikus karácsonyi étel-bor párok

Ha már készül a karácsonyi menü, de bizonytalanok vagyunk a hozzá illő borsor összeállításában, akkor az alábbi sorvezető hasznos segítséget nyújthat:

Nem feltétlenül igaz az a közismert szabály, hogy fehér húshoz fehérbor, vörös húshoz pedig vörösbor illik. Amikor bort párosítunk egy ételhez, inkább a fűszerezéshez és az elkészítés módjához igazodva válasszunk.

Általánosságban igaz, hogy könnyű ételhez könnyű, míg nehéz ételekhez testesebb bor illik.

Friss alapanyagokból álló étellel – például salátával – friss, fiatal, illatos bor harmonizál, míg az összetettebb ízvilágú fogások megkívánják a komplexebb, idősebb borokat.

Ügyeljünk arra, hogy minden fogás mellé olyan minőségű bort válasszunk, amit önmagában is szívesen kortyolgatnánk.

Néhány konkrét tipp:

–             Salátákhoz, rántott halhoz: könnyű, friss rizling, például Vylyan Boszorkány

–             Sertés, pulyka, libaételekhez: egy jó házasítás, például Vylyan Ördög vagy Montenuovo Cuvée

–             Grillezett vörös húsokhoz: Vylyan Merlot vagy Cabernet Sauvignon

–             Nem túl édes, étcsokoládés desszertekhez: érett vörösborok, például Vylyan Duennium vagy Villányi Franc.

Vylyan borok a karácsonyi asztalon
Az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a borok

Milyen hőmérsékleten szolgáljuk fel a borokat?

Az ünnepi készülődés finisében is érdemes odafigyelni az apróságnak tűnő dolgokra! Ha már előkészítettük a karácsonyi vacsorához illő borokat, ne rontsuk el az összhatást azzal, hogy nem a megfelelő hőmérsékleten szolgáljuk fel őket. Íme, néhány tanács, hogy minden tökéletesen sikerüljön:

Bár a fehérborok alacsonyabb hőmérsékleten fogyasztandók, ügyeljünk arra, nehogy túlhűtsük őket, mert elveszítik a zamatukat.

A vörösborok még érzékenyebbek a túlhűtésre, ezért ne tároljuk őket a hűtőszekrényben vagy a teraszon.

A vörösek a magas hőmérsékletet sem szeretik: igyekezzünk elkerülni, hogy túlmelegedjenek, mert elveszítik karakterüket, és csak az alkoholt és a savasságot fogjuk érezni bennük.

Ha egy lakásban tárolt vagy frissen vásárolt palack bort gyorsan szeretnénk a szervírozás előtt a megfelelő hőmérsékletre lehűteni, helyezzük asztali borhűtő cserépedénybe, amelyben kíméletesen éri el a kívánt hőfokot. Soha, semmilyen körülmények között ne tegyük a bort a fagyasztóba, még pár percre sem!

És akkor lássuk, pontosan mennyi is az egyes borok ideális fogyasztási hőmérséklete!

–             Fiatal fehérborok és rozék: 10-11 fok

–             Testesebb fehérborok és desszertborok 12-13 fok

–             Könnyű, gyümölcsös vörösborok: 12-14 fok

–             Közepes testű vörösborok: 15-16 fok

–             Érett, testes vörösborok: 16-20 fok.

Hogyan nyissuk ki szakszerűen a palackot?

Amikor már minden elkészült, nincs más hátra, mint felbontani a kiválasztott palackot. Eláruljuk a szakszerű nyitás lépéseit:

–             A palack nyakát védő fólia eltávolítása után törölgessük meg a dugó tetejét, nehogy véletlenül szennyeződés maradjon rajta.

–             Helyezzük a nyitót a dugó közepére és hajtsuk bele annyira, amennyire csak lehetséges.

–             Finoman kezdjük el kihúzni a dugót, majd, ha már a negyede kint van, álljunk meg egy kicsit, és csavarjuk bele még jobban a nyitót. Így biztosak lehetünk benne, hogy teljes egészében ki fog jönni.

–             Most jön a lényeg! Amikor a dugó háromnegyede kint van a palackból, semmiképpen se kezdjük el tekergetni vagy rángatni! Sokan elkövetik ezt a hibát, aminek gyakran az az eredménye, hogy a dugó egy kis darabja mégis beletörik a palackba. A jó módszer, ha ezen a ponton eltávolítjuk a dugóhúzót, és a dugót az egyik markunkba fogva nagyon finom mozdulatokkal próbáljuk meglazítani, egyúttal teljesen kihúzni.

És hogy milyen dugóhúzót ajánlunk? Ez igazából ízlés és megszokás kérdése. Rengeteg verzió létezik, így mindenki megtalálhatja a leginkább kézbe illőt. Ha megtanultuk használni, akár a legegyszerűbb pincérdugóhúzóval is ügyesen boldogulunk majd.

Ünnepi koccintás Vylyan borokkal
Ideje koccintani!

Ha a dugó is kint van, akkor már igazán nem maradt más dolgunk, mint tölteni a borból, koccintani az ünnepre és élvezni a meghitt pillanatokat.

Kellemes karácsonyi készülődést kívánunk!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!