Borospohár gyorstalpaló, avagy nem mindegy, mibe töltjük a bort - Vylyan Pincészet

Borospohár gyorstalpaló, avagy nem mindegy, mibe töltjük a bort

2021. október 08.

Sok szó esett már arról, milyen alkalomra vagy étel mellé milyen bort érdemes választani. Most jöjjön a következő lépés: a megfelelő pohár. Nem mindegy ugyanis, melyik borfajtát miben szervírozzuk.

Ha már ott van a kezünk ügyében egy palack bor és ki is nyitottuk, nincs más hátra, mint tölteni belőle egy szép talpas pohárba és élvezni az illatokat, ízeket. De álljunk csak meg egy pillanatra! Ugyanis borospohár és borospohár között is van különbség! Lássuk, milyen formák illenek a tartalomhoz, és miért.

Tényleg fontos a forma?

A megfelelő borospohár kiválasztása nem afféle hóbort vagy divat kérdése. A karcsú szárú talpas pohár – túl azon, hogy elegáns és már önmagában esztétikai élményt jelent – hasznos funkcióval is bír: segítségével kiemelhető a bor karaktere, „kinyithatók” a rétegei. Mindez azonban csak akkor igaz, ha az adott fajtához való poharat vesszük elő. Miért van ez így? Mit „tud” a megfelelő borospohár, amivel képes előhívni egy bor tulajdonságait?

Mielőtt erre rátérnénk, ejtsünk néhány szót arról is, miért speciális felépítésűek a borospoharak és mi célt szolgál a talp, illetve a pohár szára.

Mivel a bor élő és folyamatosan változó anyag, nagyon érzékenyen reagál a hőmérséklet ingadozásaira. Egy korábbi blogbejegyzésünkben már részletesen írtunk arról, mely borfajta számára mi az ideális szervírozási hőmérséklet. Csakhogy nem elég, ha a hőfok a pohárba töltés pillanatában megfelelő. A bort általában lassan, élvezettel kortyolgatjuk, így viszont megvan a veszélye annak, hogy idővel felmelegszik. A pohár kialakítása ezt akadályozza meg azzal, hogy a száránál fogva tarthatjuk kézben és nem a kelyhet szorongatjuk, a tenyerünkkel óhatatlanul melegítve a bort. A másik ok, amiért nem nyúlunk a borospohár kelyhéhez: a látvány. A bort nem csak illatoljuk és ízleljük, hanem a színeiben is gyönyörködünk. A bor árnyalata, színének intenzitása ugyanúgy mesél róla, mint az aromái. Ha a kelyhet fognánk, elzárnánk magunktól ezt az élményt (arról nem beszélve, hogy egy összetapogatott, ujjlenyomatos pohárban még a legszebb rubinvörös bor sem tudna érvényesülni).

borospohár helyes fogása
Nem csupán az elegancia miatt fogjuk a száránál a borospoharat

Karcsú, öblös vagy flőte: borospohár formák

Azt tehát már tudjuk, hogy a borospohár kelyhének formája összefüggésben áll különböző borfajtákkal. Most lássuk a gyakorlati példákat arra, hogy mit mibe töltsünk a legjobb érvényesülés érdekében.

Ha egy könnyű, gyümölcsös fehérbor ízeit szeretnénk kihangsúlyozni, akkor közepes méretű, karcsú formájú pohárban érdemes kínálni. Ezt nevezik rizlinges típusnak, és ugyanilyenből célszerű fogyasztani a gyöngyöző- és a habzóborokat is.

A testesebb fehérborokhoz és a rozékhoz azonban már másfajta poharat tegyünk az asztalra. A chardonnay típusú borospohár magassága megegyezik a rizlinges poháréval, ám kelyhe kicsit szélesebb, valamivel öblösebb. Ez a forma szépen előcsalogatja a tartalmas bor rétegeit, míg a karcsúbb rizlinges pohár formája utat enged a könnyű fehérbor gyümölcsös vagy virágos illatainak, amit így szabadon élvezhetünk.

A vörösborok is sokfélék, ezért nem mindhez ideális a gömb formájú kehely. Vörösboros pohárból alapvetően két fajtát különböztetünk meg: a valamivel karcsúbb és hosszabb bordóit és a zömökebb burgundit.

A könnyebb, gyümölcsösebb vörösborokat – például a pinot noir-t – burgundiból érdemes kóstolni. Ha azonban érettebb, testesebb vörösbort kóstolnánk, akkor a bordói az ideális választás. Ebben ugyanis nagyobb felületen tud levegőzni a bor és szépen kinyílhatnak az illatok és ízek.

Vylyan borospohár
A pohár kelyhének kialakítása a bor illatának és ízeinek kibontakozását szolgálja

Külön kategóriát képviselnek a pezsgők, illetve a desszertborok, melyeknek saját pohárforma is dukál. A habzóborokat már említettük a rizlinges pohárnál, ami jó választás, ám egy komoly pezsgőnek kijár a pezsgős flőte. Ez a magas, nagyon karcsú, hosszúkás, felfelé szűkülő pohárforma kedvez az aromák kibontakozásának, míg a buborékokat kordában tartja és nem engedi elillanni. A hosszúkás pohárban sokáig figyelhetjük a felfelé igyekvő „gyöngyöket”, ami önmagában is sokat hozzátesz a pezsgőzés élményéhez.

A desszertborokat általában kisebb kelyhű poharakban kínáljuk – hiszen kisebb mennyiségben is fogyasztjuk őket. A koncentrált, édes borokat valamivel szélesebb formájú pohárba érdemes tölteni, míg az úgynevezett erősített borokhoz (sherry, madeira vagy portói) a kisebb kelyhű, alacsonyabb pohár az ideális választás.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!