Borok évjárata: melyiket válasszuk? - Vylyan Pincészet

Borok évjárata: melyiket válasszuk?

2020. október 21.

Nagy borok csak különleges évjáratban születnek – de vajon honnan tudjuk, hogy melyik év volt ilyen? Egyáltalán, mit jelent a bor évjárata és mikor érdemes figyelni rá? Legújabb blogbejegyzésünkben ennek jártunk utána!

Eltérő borvidékek, eltérő nagy évjáratok

A nagy évjáratok esetében a szőlő a számára legoptimálisabb hatások mellett növekedhet, egészen a téli csend utáni első pillanattól a szüret idejéig. Ahány szőlőfajta, annyiféle igény, amelynek teljesülni kell, hogy az adott év megfelelő minőségű gyümölcsöt teremjen. A szőlőnek minden életszakaszában más és más külső tényezőre van szüksége ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön. Például a rügyfakadáshoz, a virágzáshoz, a szőlőszemek fejlődéséhezés és éréséhez mindenkor megfelelő ideális időjárási körülményeknek kell társulniuk ahhoz, hogy jó évjáratra számíthassunk. 

Az eltérő borvidékeken eltérő fajtákkal és eltérő időjárási hatásokkal találkozhatunk. Ezért gyakran előfordul, hogy míg bizonyos év a Villányi borvidéken különlegesen nagy évjáratú borok készítésére termet lehetőséget, addig Tokajban kevésbé kiemelkedő évjáratot hagy maga után. Egy adott borvidéken belül a különböző dűlők is különböző természeti hatásoknak vannak kitéve, ez az úgynevezett mikroklimatikus hatás. Ha kíváncsiak vagyunk egy bor évjáratára, érdemes tisztában lennünk az aktuális borvidékre és évre vonatkozó időjárási körülményekkel. A Vinotékánkban mind erre részletes információt találsz!

Az évjárat tekintetében fontos a termőföld és a borvidék klímája.
A Villányi borvidéken a legmagasabb a napsütéses órák száma

Az évjárat a szüret időpontja

A borokon szereplő évjárat a szüret időpontját jelöli, és semmilyen esetben sem azt az évet, amikor a bor forgalomba került. A könnyebb borok esetében, mint például a Kakas rozé mindig a legfrissebb évjáratot érdemes választani. Ezek a borok, ha nagyon sokáig állnak palackban, könnyen veszíthetnek frissességükből.

Más a helyzet a hordóban hosszú ideig érlelt borok esetében. Ezek a borok a hordós érlelés után a palackban is több évig érhetnek, hogy a harmadlagos aromák is tökéletesen kialakulhassanak bennük. A tokaji aszú estében például törvény írja elő, hogy mielőtt a boltok polcaira kerül, legkevesebb 18 hónapot hordóban és 6 hónapot palackban kell töltenie. Ha tehát testesebb, hordós érlelésű borok között keresgélünk, egyáltalán nem baj, ha akár 4-5 vagy esetleg még korábbi évjárat szerepel a palackokon, sőt! Lehet, hogy még szebb arcát mutatja majd a bor, ha pár évvel tovább pihen a palackban és csak évekkel később kóstoljuk. Ugyanez jellemző a hordóválogatásokra is, például pincészetünk zászlósborára, a 2012-es Duenniumra is. Ez a tétel egy kiemelkedő évjáratban született, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Syrah házasításból, a hordók legkiválóbb tételeiből. Hordóban 18 hónapot, a palackban három évet ért, mielőtt a fogyasztók asztalára kerülhetett, így komplex világát nehéz szavakkal leírni.

A Vylyan Pincészet zászlósbora a Duennium 2012-es egy nagyszerű évjárat kiemelkedő tétele.
Pincészetünk zászlósbora kitűnő kísérő egy finom desszert mellé is

Amit még tudni érdemes

Előfordulhat, hogy nem találsz évjáratot egy palackon. Ez akkor történhet, ha az évjáratok házasításából készült bort tartasz a kezedben. A magyar bortörvény szerint ugyanis csak akkor tüntethető fel egy boron az évjárat, ha az legalább 85%-ban az adott évjáratból származik.

Ha alacsonyabb kategóriájú borok között keresgélsz, az évjáratoknak sokkal kevésbé van jelentősége. Ezek a tételek általában minden évjáratban hasonló minőségű borokat adnak. A prémium és szuperprémium borok viszont ízükben és szerkezetükben is egyértelműen tükrözik az adott évjártot. Ezen borok esetében érdemes akár vertikális kóstolót is tartani, mert különösen izgalmas, hogy mennyire eltérő arcát mutathatják egy-egy bornak a különböző évjáratok.

Integrált növényvédelmi mód szerint termesztett szőlőfürtök lógnak a Vylyan Pincészet birtokán
Szép és egészséges szőlőfürtök a naplementében

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!