Borkóstoló otthon: izgalmas kaland ismerős környezetben - Vylyan Pincészet

Borkóstoló otthon: izgalmas kaland ismerős környezetben

2021. március. 10.

Ha azt mondjuk: borkóstoló, elsőként biztosan egy pince félhomálya, a hordók között borospoharat szorongató vendégek és a borokról lelkesen mesélő borász képe ugrik be. Az elmúlt év azonban kreatív megoldásokra kényszerített mindenkit, és bebizonyosodott, hogy akár saját otthonunk kényelmében is remek borkóstolókat lehet tartani. Segítünk, hogyan érdemes belevágni ebbe a kalandba!

Mikor e sorokat publikáljuk, az ország éppen ismét bezárkózik. A hagyományos szabadidős programoknak továbbra is búcsút kell intenünk, helyettük alternatív – leginkább otthoni – megoldásokban gondolkodhatunk. Mit csináljon egy feketeöves borrajongó, ha nem mehet pincelátogatásra és borvacsorákra? Nos, erre van egy jó ötletünk: saját szervezésű, otthoni borkóstoló, melyen mi magunk vagyunk a házigazda és a vendég is! Adunk is néhány ötletet az előkészületekhez, és igyekszünk bebizonyítani: kezdők is bátran belevághatnak, nagyszerű hétvégi időtöltés lesz!

Otthon vagy online

A pincelátogatások hangulatát a kóstolt borokon kívül a társaság is nagyban meghatározza. Minél többen gyűlünk össze, annál több sztori kerülhet elő és annál több véleményt hallhatunk a borokról. Most azonban nincs lehetőségünk a személyes találkozásokra. Az otthoni borkóstoló esetében két variáció működhet: ha több felnőttel élünk egy háztartásban és mindenki kedveli a borokat, a kóstoló kiváló családi program lehet, de akár kettesben, meghitt formában is megvalósítható. A másik megoldás, ha barátainkat is bevonjuk és online kóstolót tartunk. Ez ugyan igényel némi előkészületet, hiszen minden résztvevőnek ugyanazokat a borokat kell beszereznie, de végül a valódi borkóstolóhoz egészen hasonló esemény kerekedhet belőle.

Legyen valamilyen tematika

Mindenképpen jó, ha a kóstolónak van vezérfonala, hiszen így sokkal könnyebb felépíteni a programot és összeállítani a borsort – mely ezúttal nyugodtan állhat kevesebb tételből is, főleg, ha csak ketten-hárman vesznek részt a házi eseményen.

Néhány ötlet a tematikára:

  • színes kóstoló (egy fehér, egy rozé, egy vörös)
  • egy bizonyos borvidék vagy borrégió borai (mi mást is ajánlhatnánk, mint a Villányi Borvidéket ?)
  • válogatás egy pincészet szortimentjéből (erre is van ötletünk: hát persze, hogy a Vylyan borok!)
  • egy fajta több arca (válogatás több pincészet azonos fajtájú borából, például csak Cabernet Franc borok)
  • vertikális kóstoló (ez már a haladóbbak műfaja, amit egy korábbi blogbejegyzésünkben is körbejártunk).

Első alkalommal – amíg még ismerkedünk a borkóstolók világával – érdemes könnyedebb tematikát választani. Fenti javaslataink közül az első három a kóstolásban járatlanok számára is élményt ígérhet, hiszen kellőképpen változatos borsort lehet összeállítani e témák mentén, a borok közötti különbségek pedig jóval markánsabbak lehetnek, mint egy fajta-összehasonlítás vagy egy vertikális kóstoló esetében.

Vylyan bor, borkóstolóhoz kikészítve
Érdemes valamilyen tematika szerint összeállítani a kóstolót

Szerezzük be a borokat és készüljünk fel belőlük

Ha megvan a tematika, jöhet a borvásárlás. Ennek a legegyszerűbb és jelenleg a legbiztonságosabb módja az online rendelés. A webshopok felületén kényelmesen böngészhetünk, ráérősen összeválogathatjuk a kóstolósorunkat. Nem csupán a választást, de a borokból való felkészülést is segítik azok a kóstolási jegyzetek, leírások, melyek a legtöbb online borszaküzletben, illetve a pincészetek saját webshopjaiban is megtalálhatók az egyes borok mellett. Érdemes ezeket előzetesen is átolvasni, de a borsor összeállítása után is hasznos elmenteni, hogy a kóstolón felidézhessük az adott bor legfontosabb jellemzőit.

Gondoskodjunk borkorcsolyáról

Ha megérkeztek a kóstolásra szánt borok, állítsuk sorrendbe őket. Amennyiben több fajtájú és stílusú borból áll a sorunk, a következő alapvetések segíthetnek a rendezésben:

  • a fehérbortól haladjunk a vörösbor felé
  • a száraz bortól az édesebb felé
  • a könnyűtől a testes irányába
  • a fiatalabb évjárattól az idősebb felé.

Természetesen minden bort hűtsünk a megfelelő hőmérsékletűre (ehhez segítségünkre lehet az erről szóló blogbejegyzés), készítsünk ki poharakat és terítsünk meg. Érdemes a kóstoló idejére száműzni a szobából a különféle illatosítókat, hogy ne befolyásolják a bor illatának érzékelését, az asztalra pedig ezúttal fehér abrosz kerüljön, hogy a bor valódi színét lássuk és ne egy színes terítő visszatükröződéseit.

Ne feledkezzünk el a borkorcsolyákról sem! Nem kell túlbonyolítani: magához a kóstoláshoz elegendő néhány szelet friss kenyér vagy bagett, a lényeg, hogy semleges ízű legyen. Ugyancsak gondoskodjunk megfelelő mennyiségű szénsavmentes vízről is.

A kóstoló után, a visszakóstoláshoz (amikor már tetszőleges sorrendben újra ízlelhetjük az egyes tételeket), illetve a legszimpatikusabb bor elfogyasztásához már tehetünk az asztalra mindenféle finom falatot: sajttálat, szalámikat, olajbogyót, pogácsát – amit csak a fantáziánk diktál.

Borkóstoló Vylyan borokkal és borkorcsolyával
A kóstoló után jusson az asztalra néhány könnyű falat is

Élvezzük a borokat és a társaságot!

A kóstolás természetesen nem csupán a bor illatának, ízének érzékeléséből áll. Idézzük fel, amit előzetesen olvastunk róla, sőt, ha online többen is jelen vagyunk a kóstolón, akár fel is oszthatjuk egymás között, ki melyik borból készül fel alaposabban és tart egy rövid ismertetést a többieknek.

A kóstolás után pedig tanulságos és izgalmas megvitatni egymással, ki milyennek érezte az adott bort, milyen jegyeket vélt felfedezni benne. Jó kiindulás lehet egy érdekes beszélgetéshez az is, ha a borsor végigkóstolása után mindenki elmondja, melyik bor ízlett neki a legjobban és miért.

Persze azért nem kell halálosan komolyan venni az otthoni borkóstolót: a nagy rákészülésben ne feledkezzünk el arról, hogy ez egy rendhagyó kaland, egy szórakoztató program, mely arról szól, hogy számunkra új borokat fedezünk fel, új ízeket ismerhetünk meg – és mindeközben élvezzük a könnyed hangulatú borozgatást a saját fotelünk kényelmében.

Borkóstoló otthon, Vylyan borral
Otthon is élvezetes lehet a borkóstoló

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!