Borkóstoló etikett : hogy azt kapd, amire szomjazol!- Vylyan Pincészet

Borkóstoló etikett

2020. július 15.

Magyarország borvidékei számos lehetőséget tartogatnak azok számára, akik mélyebben is megismerkednének kedvenc boraikkal és borászataikkal. A borkóstoló nagyszerű élmény lehet, de könnyen kellemetlenné is válhat. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban biztosan azt kapod majd egy borkóstolón, amire valóban szomjazol!

Borkóstoló: így készülj!

Minden programnak megvan a maga előkészülete és ez akkor sincs másként, ha az épp egy borkóstoló. Ezért érdemes kicsit testben és lélekben is rákészülni egy ilyen eseményre.

Érkezz kipihenten a bórkóstolóra! Az öltözék szempontjából kényelmes ruhát válassz, és a parfümökkel is bánj visszafogottan. Bort kóstolni nem csak tele hassal lehet, de éhesen semmiképp se fogj bele a kóstolásba. Ha több bort is tiszta fejjel szeretnél megízlelni, kisebb falatokat (lehetőleg ne édeset) előtte és közben is lehet fogyasztani. Ez ugyanúgy vonatkozik a folyadékra is: a kóstolás alatt ne felejts el folyamatosan vizet inni!

Apró kóstoló falat egy borkóstoló kisérőételeként a Vylyan pincében egy üveg Vylyan Duennium mellett
Jól jön kóstolás közben néhány falat

Figyelj, érezz, kóstolj

A borkóstolón a legtöbbször szakértők segítségével haladhatsz végig a különböző tételeken. A javasolt borok általában a könnyebbtől a testesebb, a száraztól az édesebb borok felé haladnak. Ha nincs az adott pincészet által ajánlott sorrend, ezt a tematikát kövesd, és nyugodtan kérj segítséget, hogy így kóstolhasd a borokat. Semmiképp se dohányozz vagy rágózz közben, ne hagyd, hogy ízérzékelésednek bármi az útjába álljon.

Kitöltéskor figyeld a bor árnyalatát és nyugodtan pörgesd a pohárban! Ezt azért is érdemes megtenni, mert a levegővel érintkezve akár néhány perc alatt is újabb és újabb ízek nyílnak majd meg előtted. Ha lassan csorog le a pohár falán a bor, abból arra is következtethetsz, hogy valószínűleg egy gazdagabb, testesebb bort fogsz kóstolni.

Borskóstoló a Vylyan Teraszon: kóstolásra váró borospoharak sorakoznak az saztalon Kisharsányban.
Kóstolásra váró borospoharak a Vylyan Teraszon

Kóstolás előtt szagolj bele a borba. Próbáld meg kitalálni, akár csukott szemmel, milyen emlékek, ízek, gyümölcsök, fűszerek vagy virágok jutnak eszedbe az illatáról. Ha sokszor jártál már kóstolón, akár a bor illatából is meg tudod majd mondani, hogy milyen szőlőből készült.

Figyelj az ízekre, kis kortyokat kóstolj, ne hörpintsd fel egyszerre a pohár tartalmát. Ha a borásszal együtt kóstolsz, érdemes figyelni arra is, amiket a borról mesél. Hagyj a poharadban annyi bort, hogy megismerése után is még egyszer visszakóstolhasd! Ha egy bor megtetszett, nyugodtan jegyzetelj, hogy később is emlékezz majd rá, hogy mely tételeket, vagy ízeket kóstoltad.

Köpni, vagy nyelni?

A legtöbb kívülálló számára furcsa és rejtélyes, vagyis valószínűleg az örök kérdés lesz a borokkal kapcsolatban, hogy ki kell-e köpni őket egy kóstolás során vagy sem. Természetesen ez minden esetben a kóstolóra van bízva, de a döntés leginkább az elfogyasztott bor mennyiségétől függ. Ha csak néhány tételt kóstolsz, és apró kortyokat iszol, valószínűleg nem lesz rád túl nagy hatással az alkohol akkor sem, ha lenyeled. Ha azonban sok bort kóstolnál és összesen bőven 2-3 deci felett innál belőlük, akkor érdemes kiköpnöd a kortyot a kóstolás után. Ez azért is fontos, mert így biztosan tiszta fejjel tudsz majd végighaladni mindegyiken, és az alkohol nem befolyásolja majd az érzékelésedet.

Ha tudod, hogy sok tétel szerepel a listán, de még sosem voltál olyan kóstolón, ahol kiköpik a bort, úgy előtte gyakorolj egy kicsit otthon! Biztos, hogy jobban élvezed majd a programot, ha nem borfoltos felsőben kell töltened az időt egy rosszul kivitelezett köpés után. Lehet nálad egy saját műanyagpohár is, melynek tartalmát aztán később a közös köpőedénybe is beleöntheted.

Egy palack Villányi Franc a Vylyan Terasz felszolgálójának kezében
Villányi Franc, kóstolásra várva

Amit egy borkóstolón jobb elkerülni…

Ha borospincében jársz, az egyik legfontosabb szabály, hogy ne kopogtasd a hordókat! A hordó hangjából az derül ki, hogy mennyi folyadék van benne. A kopogtatással azt üzened, hogy kíváncsi vagy az adott pincészet bőségére, vagyis olyan, mintha valakinek az anyagi helyzetéről érdeklődnél.

Addig ne igyál bele a borba, míg a borász vagy a sommelier nem szólít fel rá! Ha úgy érzed, hogy kevés bort öntöttek a poharadba, akkor se kérj többet a kóstolás előtt! Ha tényleg ízlett az adott tétel és ezt jelzed a kóstoló végén, biztosan ihatsz még belőle!

Ha pedig nem vagy biztos benne, mi lenne adott helyzetben a megfelelő viselkedés, egy dolgot tarts szem előtt: a borkóstolás a tiszteletről szól, ezért minden illemszabály ennek mentén születik meg.

Ha régóta szeretnél borkóstoláson részt venni, pincészetünkben több borkóstoló és pincelátogatás közül is választhatsz! Kóstolósoraink 4, 5 vagy 6 különböző bort tartalmaznak és emellett a borkészítés rejtelmeibe is bevezetünk. Elmeséljük, mi történik az év során a pincében és a szőlőben, miközben háromféle borsor tételeit kóstolhatod!

Borral teli pohár pihen a Vylyan Pincészet hordóján Kisharsányban.
Szeretettel várunk egy borkóstolóra!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!