Bor, mámor, mozi - Vylyan Pincészet

Bor, mámor, mozi

2020. november 18.

Most, hogy a helyzet és az időjárás is arra kényszerít, hogy szabadidőnket a négy fal között töltsük, egy rendhagyó ajánlóval igyekszünk ötleteket adni a tartalmas szórakozáshoz. Íme, egy kis válogatás a kedvenc boros filmjeinkből!

Közelít a tél, a nappalok szürkék, az esték pedig egyre hosszabbak: így november vége táján még akkor is egy meleg pléd alá kívánkoznánk egész nap, ha nem 2020-at írnánk. Ez az év azonban rátett egy lapáttal, ezért valóban kénytelenek vagyunk otthon tölteni a hétvégéket. Ám ez nem jelenti azt, hogy unatkozni kéne, hiszen így is remek kikapcsolódási lehetőségek várnak az olvasástól a társasjátékokon keresztül az online színházi közvetítésekig. És persze ott a házimozi is, aminek óriási előnye, hogy kényelmesen, saját „páholyból” nézhetjük kedvenc filmjeinket – sőt, akár még egy palack bort is felbonthatunk közben. S hogy mit is nézzünk? Itt a mi filmajánlónk, természetesen a szőlő és a bor körül bonyolódó történetekkel!

Boros mozi francia módra

Hol is kezdhetnénk képzeletbeli utazásunkat, mint a bornagyhatalom franciáknál! A következő két film ugyan amerikai, de csodás francia tájakra kalauzol.

Bor, mámor, Provence

Bájos és hangulatos, könnyed és romantikus: ilyen az író-forgatókönyvíró Peter Mayle és a rendező Ridley Scott közös ódája Provence-hoz. A főszerepben a Russel Crowe által megformált tőzsdecápa, Max Skinner csetlik-botlik a frissen örökölt dél-franciaországi szőlőtőkék között, majd emberére (sőt, szíve hölgyére) talál a karakán, Marion Cotillard alakította Fanny személyében. A végére pedig az is kiderül, milyen különleges bort rejt az ódon udvarház pincéje.

Ebben a filmben igazából nem is a történet a magával ragadó, hanem az életigenlés és a hangulat. No és persze a borok varázsa! Szürke szombat délutánokra ajánljuk, egy kis napsütés gyanánt.

Francia csók

Még egy romantikus mozi, ezúttal Meg Ryan és Kevin Kline főszereplésével. Nem játszik benne központi szerepet a bor, ám van egy tüneményes jelenete, melyben a Kline által alakított szélhámos francia tolvaj Luc borszakértőt próbál faragni Meg Ryan karakteréből, Kate-ből. Mindehhez pedig ott van háttérnek Párizs. Egy palack vörösbor társaságában ez a film is könnyed kikapcsolódást ígér.

boros mozi
Egy pohár bor és egy jó boros film: tökéletes kikapcsolódás

Kóstoló Amerikából

A következő három film azt bizonyítja, hogy Amerikában is bőven akadnak jó borok – és persze jó történetek.

Uncorqued – Bor, mámor, barbeque

A magyar cím ne tévesszen meg senkit: ez a mozi nem a Bor, mámor, Provence folytatása, hanem egy eredeti és különleges sztori egy olyan fiatalemberről, akinek élete álma, hogy sommelier legyen. Ehhez azonban szembe kell szállnia apja akaratával, aki azt szeretné, hogy fia a boros „úri huncutságok” helyett inkább vegye át a családi grillbár vezetését. S hogy mi sül ki ebből? Egy nem annyira könnyed, de szép történet identitáskeresésről, családi konfliktusokról és a megoldásukról. Közben azért megtudhatjuk azt is, hogy melyik hip-hop sztár lenne a chardonnay, a rizling vagy a pinot noir – már ha tudna rappelni.

Borban az igazság

Ez a film az 1976-os, Párizsi ítélet néven elhíresült kóstolóról szól, amelyen Burgundia és Kalifornia borai csaptak össze. Az amerikai Jim Barett (Bill Pullman) egy kicsiny kaliforniai borászat vezetőjeként arra tette fel életét, hogy megalkossa a tökéletes chardonnay-t. A bizonyítás lehetősége egy neves francia borversenyen vár rá, ám ehhez előbb sorban meg kell küzdenie a vállalkozás iránt közömbös fiával, a hitelezőkkel, a repülőtéri szabályokkal és végül a szigorú és konzervatív francia bírákkal is.

A film érdekessége, hogy alapját valóban megtörtént események adják.

Kerülőutak

Egyszerre szívmelengető és fanyar, Golden Globe- és Oscar-díjjal is jutalmazott komédia, ráadásként egy remek utazás a kaliforniai borvidéken ez a mozi. A történet két középkorú jóbarátról, Miles-ról és Jack-ről szól, akik borban és gyors randevúkban gazdag legénybúcsúra indulnak Jack esküvője előtt. Ez persze rengeteg bonyodalmat szül, és végül az esküvőt, sőt, a vőlegény testi épségét is veszélybe sodorja. A végkifejletig pedig számos palack jobbnál jobb kaliforniai bor fogy el.

Nem csak játékfilmek

A fikció szórakoztató, de a való élet sokszor még izgalmasabb! Ezt bizonyítják azok a dokumentumfilmek, melyek oly érdekesen mesélnek a borról, ahogyan talán egyetlen játékfilm sem tud.

Floyd bortúrán

A gasztronómia szerelmeseinek nem kell bemutatni Keith Floyd-ot, aki televíziós séfként közel két évtizeden át a világ minden táján főzött (és borozott) már. Ebben a sorozatában Franciaország borvidékein kalauzol végig, Burgundiától Bordeaux-n keresztül Provence-ig. A francia borok kedvelőinek egyenesen kötelező!

Somm

Ebben a lebilincselően érdekes amerikai dokumentumfilmben négy sommelier-jelölt útját kísérhetjük végig a különlegesen nehéz Master Sommelier vizsgán. A film betekintést nyújt ebbe a titokzatos világba, s miközben szorítunk a főszereplőkért, észrevétlenül tanulhatunk a borokról és a borkóstolásról mi magunk is.

Mi újság a hegyen?

A végén hadd beszéljünk egy kicsit haza is: szeretettel ajánljuk minden borrajongónak pincészetünk YouTube csatornáját, ahol sok órányi néznivalót kínálunk – legyen szó akár a borászat rejtelmeiről, boros érdekességekről, a pincészet mindennapjairól vagy akár virtuális borkóstolókról.

Az "Egy év a hegyen" vlog logója
YouTube csatornánk bepillantást enged pincészetünk életébe

A versek, novellák és jóízű beszélgetések kedvelőinek is érdemes csatornánkra kattintaniuk, mert itt bármikor visszanézhetik Borból lett művészet című sorozatunk nagy sikerű irodalmi estjeit olyan szerzőkkel, mint Grecsó Krisztián, Dragomán György, Háy János vagy Parti Nagy Lajos.

Jó szórakozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!