Bor és barátok: Nyári sütögetéshez borajánló Debreczeni Mónikától - Vylyan Pincészet

Bor és barátok: Nyári sütögetéshez borajánló Debreczeni Mónikától

2023. augusztus 01.

Nincs ötleted, mit igyatok a nagy nyári hőségben a barátokkal? Legyen szó fehér, rozé vagy vörösborról, vagy akár fröccsről és borlimonádéról, mi segítünk a döntésben! Íme egy nyári borajánló, Debreczeni Mónika tollából.

Sör vagy bor?

Ha nagyobb társaság gyűlik össze, célszerű mindkettőt beszerezni, hiszen vannak megrögzött sör vagy borpártiak és nincs mindig átjárás.

Ha nagy a forróság, ami ennek a nyárnak a sajátja, az alacsonyabb alkoholtartalmú italokat kívánja az ember, hiszen az kevésbé „vág fejbe” és tovább tudjuk élvezni a beszélgetést. Ilyenek a könnyedebb, világos lager vagy ale típusú sörök, ahol az alkohol tartalom nem haladja meg az 5 alkoholfokot.

A boroknál is hasonló a helyzet, itt is a könnyedebb, élénksavú, gyümölcsös típusokat válasszuk, melyekből akár fröccsöt is készíthetünk akármilyen hígításban.

Tisztán vagy fröccsnek?

Ennél a kérdésnél is előfordulhatnak késhegyre menő viták, és a végén jó dolog, ha mindenki úgy fogyasztja a bort, ahogyan azt szereti.

A magasabb kategóriájú és árú, pl. dűlős borokat bűn szódával hígítani, hiszen elveszíti azt a koncentrációt, egyensúlyt, komplexitást, ami miatt szeretjük.

Azoknál a fehér, illetve rozé boroknál lehet fröccskészítésben gondolkodni, amelyek kellően savasak, gyümölcsösek, könnyedek. Szerintünk nem minden fajta ideális fröccsnek, például a Chardonnay sokkal kevésbé, mint egy könnyed Olaszrizling. Mondhatjuk, hogy ízlés dolga, de a savasabb borokból üdítőbb a fröccs.

Mit érdemes fröccsként fogyasztani?

Fehér, Rozé vagy Vörös?

A bor beszerzésekor a borszín eldöntésénél is fontosabb a bor jellege. Mit értünk ezen? Az esti órákban már a könnyed, behűtött, gyümölcsös vörösbor jó alternatívát nyújt a fehér vagy rozé borokkal szemben. Nyáron sokan a fehér és a rozé borokat preferálják. Ha hozzájuk is tartozunk, próbáljuk csak ki, hogy milyen pl. egy portugieser, egy könnyed kadarka vagy kékfrankos kellemesen behűtve! Üdítően friss, és tökéletes kísérője a grillezett, fűszeres húsoknak!

Ezen okfejtés után megállapíthatjuk, hogy bátran válaszhatjuk bármelyik borszínt, hiszen mind a három nagyszerű választás a nyár esti grillezésekhez. A fehérekből, illetve a rozékból fröccsözhetünk is, a behűtött, könnyedebb vörösek pedig jól állnak a markánsabb grillhús ételekhez.

Vylyan vörös, fehér és rozé kínálatunk bármelyik grillparty kedvenc kísérője lehet

Borlimonádék és a Verjus

Zseniális találmány, lehet vele játszani, kísérletezni, ahogy tetszik! Néhány példa:

Boszorkány alapú borlimonádé:

1 dl Boszorkány

1 dl Verjus

2 dl hideg szódavíz

Narancs, citrom vagy lime karikák

Díszítés: menta vagy bazsalikomlevél

Kakas alapú borlimonádé:

Ugyanez Kakas Rozé alapon. Itt a gyümölcsök fagyasztott erdei gyümölcsök, ami jégkockaként is szolgál.

A Verjus francia találmány, a zöldszőlőből kinyert dzsúsz, lé, ami alkoholmentes és rendkívül frissítő. Nemcsak limonádé készítéshez tökéletes, de főzésnél is nélkülözhetetlen „kincs”. A citromlevet vagy a gyümölcsecetet helyettesítheti, felhasználásának módja végtelen. Tényleg.

A Vylyan webshopon megtalálhatjátok a Vylyan Verjust.

Vylyan Verjus: az elengedhetetlen, alkoholmentes frissítő a nyáresti programokhoz

Sok víz előtte/ utána / közben:

Ezt az aranyszabályt nem magyarázni kell, hanem betartani, így garantáltan fejfájás vagy tompaság nélkül élvezhetjük végig a barátainkkal és családunkkal együttöltött gyönyörű nyárestét! További gyönyörű nyarat kívánunk mindenkinek!

Debreczeni Mónika

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Birtokigazgató

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!