Bogyólé 2021: újbor Vylyan-módra - Vylyan Pincészet

Bogyólé 2021: újbor Vylyan-módra

2021. október 28.

Egy borászat életében az igazi évfordulót az újbor megjelenése jelenti. A 2021-es Bogyólé már kapható, úgyhogy itt az alkalom a koccintásra! A címkére idén is pályázatot írtunk ki, a palackokat Kovács Veronika munkája díszíti.

Az újborokról az a mondás járja, hogy nem kóstolni, hanem inni kell. Hogy mi lehet ennek az oka? Nagyon egyszerű a magyarázat: az újbor friss és gyümölcsös, könnyen érthető és szerethető ital, és ennél többet nem is szándékozik nyújtani. Lehet fehér, rozé vagy vörös, de minden esetben korai szüretelésű fajtákból készül. Készítési technológiája is a gyümölcsösség megőrzését segíti elő: a leszüretelt, sérülésmentes szőlőszemeket zárt tartályokban, szénsav nyomása alatt dolgozzák fel, zúzás, bogyózás nélkül. Az erjedés az ép szemeken belül kezdődik meg, így a borba csak nagyon kevés kerül a héjban lévő tanninokból. A bogyók leve az erjesztés után gyakorlatilag azonnal palackokba kerül, a végeredmény egy kellemes savtartalmú, nagyon könnyű, zamatos, vidám bor. Általában húsvétig szokás újbornak nevezni, és illik is addig meginni. Ne tartogassuk sokáig, fogyjon el minél hamarabb! (Az újborokról itt írtunk korábban további érdekességeket.)

Bogyólé, a magyar „bozsolé”

Pincészetünk újborának története 17 évvel ezelőtt indult. A zweigelt és portugieser házasításnak eleinte Primőr volt a neve, ezt váltotta a játékos és kifejező, a francia beaujolais nouveau-t idéző Bogyólé név. A választás azért sem véletlen, mert az újborunk készítési módja a francia hagyományokat követi.

A Bogyólé már évek óta stabil bor, ám minden évben más arcát mutatja, mert nincs és nem is lehet két egyforma évjárat. A szüretelés, a feldolgozás és az erjesztés módja viszont évről évre ugyanaz, egyedüli változás az összetételben történt. Tavaly kékfrankosra cseréltük a portugiesert, mert úgy gondoljuk, nagy potenciállal rendelkezik a fajta. Idén pedig még tovább növeltük az arányát: 1/3 kékfrankos és 2/3 zweigelt lett a 2021-es Bogyólé összetétele. Ízvilágában a már megszokott friss, gyümölcsös jegyek vannak előtérben, ezt mindig meg fogjuk őrizni benne. Az újbor kedvelőinek kötelező, és azoknak is jó szívvel és szeretettel ajánljuk, akik még csak most ismerkednek a vörösborok világával, számukra kitűnő belépőt jelenthet. November 11-én, Márton napon, a borászok újévén a libás ételek mellé reményeink szerint sokan választják majd a Bogyólét, ami már elérhető webshopunkban, illetve partnereink üzleteiben.

Art nouveau

A Bogyólé története szorosan összefonódik a minden évben hozzá kiírt címkepályázattal. Pincészetünk a legfrissebb bor és a legújabb művészeti áramlatok találkozásának lehetőségével ad lendületet és kihívást a jövő grafikusművészeinek. A tervezőgrafikus hallgatóknak az elmúlt 15 évhez hasonlóan idén is az volt a feladatuk, hogy az újbor frissességéhez és gyümölcsös, üde jellegéhez legjobban illeszkedő hangulatot és képi világot alkossák meg.

A felhívásra több, mint 150 pályamű érkezett, voltak olyanok, akik több munkát is beadtak, illetve koncepcióban gondolkodtak: egy fiatal pécsi pályázó például egy baranyai mondát vett alapul, és hét különböző, ám egymáshoz kapcsolódó címketervet álmodott meg.

A szokásos gyakorlattól eltérően ezúttal nem otthonunkban, Kisharsányban, hanem Budapesten gyűlt össze a zsűri, mert még tartott a szüret, és ilyenkor bizony üzemi területté alakul át a birtok, ahol nem lehet lábatlankodni. A találkozást megelőzte egy online szelekció, így a döntőbírák elé már csak a legjobb 50 pályamű került. Első körben a zsűri kiválasztotta azokat a terveket, amelyekről nem tudta elképzelni, hogy a palackra kerüljenek, azután mindenki az általa legjobb munkára voksolt. A végső szavazás után az izgalom a tetőfokára hágott, ugyanis az első és a második helyezett között holtverseny alakult ki. Végül igen nehezen, de megszületett a döntés.

Vylyan Bogyólé 2021.
A Bogyólé címkéje minden évben grafikushallgatók számára kiírt pályázaton születik meg

És akkor a győztesek

A 2021-es Bogyólé pályázat nyertes címkéjét Kovács Veronika, a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója készítette. A bohém és különleges alkotás valamivel több mint 25 ezer palackra került fel. Az eredményt október 15-én, a MOMÉ-n megrendezett Budapesti Illusztrációs Fesztivál megnyitóján hirdettük ki. A boldog győztes örömmel mesélt az inspirációiról. „Mindig figyelem a képeket és bejegyzéseket, amiket a Vylyan Pincészet a közösségi oldalain megoszt. Azok az ismerőseim jutnak ilyenkor mindig eszembe, akik a lakás másik végéből is észreveszik, hogy a növényeiknek mire van szüksége. Ilyennek képzelem a Vylyan-t is. Olyan szakértelemmel fordulnak a szőlőhöz, hogy már fejjel lefelé is tudják, mit kell tenniük. Valami nagyon vidámat szerettem volna készíteni a Bogyóléhez, ami kiugrik a többi bor közül a polcon. Ezért választottam a mályva, a bordó és sötétkék színeket, a technikával pedig rusztikus hatást akartam elérni, mintha egy kis vidéki házban lennénk, ahol a bútorok már kopottasak, de sok mesélnivalójuk lenne…”

Az eredményhirdetés napján nyílt meg a mára már hagyománnyá vált Bogyólé-kiállítás is, ahol az összes pályaművet megtekinthették az érdeklődők, köztük a közönségdíjas munkát is. Idén is a Facebook-oldalunkon hirdettük meg a pályázatot, ahol egy hónapon keresztül bárki szavazhatott a neki leginkább tetsző alkotásra. A szavazatok alapján az idei közönségdíjas Eső Dóra, a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója lett. A verseny történetében először különdíjat is kiosztottunk: Boda Anna, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatója volt a koncepcióban gondolkodó, egy baranyai mondát hét címkén feldolgozó pályázó. Az igazán különleges megoldás mindenképpen elismerést érdemelt.

Gratulálunk a győzteseknek, nekik is jó borozást kívánunk!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!