Kezdőlap » Magazin » Lásd rózsaszínben a bort: így készül a rozé

2019-es Vylyan Kakas palackok a kosárban Kisharsányi háttérrel a Vylyan Teraszon.
Blog

Lásd rózsaszínben a bort: így készül a rozé

2020. április 30.

Az elmúlt években reneszánszát éli, a napsütés és a jó idő valódi megtestesítője, önmagában és fröccsként is kitűnő, illatos, gyümölcsös, friss, igazi kedvenc, egyszóval: rozé. De vajon vörösbor vagy fehérbor? Milyen szőlőből készítik, és mire érdemes figyelned, ha igazán jó rozét kóstolnál?  

Miért rózsaszín a rozé?

A rozé nem csupán íze és hangulata miatt különleges bor, hanem azért is, mert egy picit vörös és egy picit fehérbor is. Alapvetően kékszőlőből készül, ezért ha kategorizálni kéne, inkább a vörösborok közé sorolnánk. De mégis van köze a fehérborhoz is, abból a szempontból, hogy a préselés után már fehérbor technológiával állítják elő. A vörös vagy fehér dilemmát oldja fel Debreczeni Mónika a Vylyan birtokigazgatója a következő rövid videóban. A 100 kérdés a borról című sorozatnak ez az epizódja lerántja a leplet a nagy rozé-titokról: most akkor vörös- vagy fehérbort iszunk, ha kinyitunk egy Kakast?

 

Mint kiderül, nem arról van szó tehát, hogy a vörösborhoz fehéret öntenek. A klasszikus rozé szín attól alakul ki,  hogy a kékszőlőt mennyi ideig tartják héjon a szüretelés után. Ez viszonylag rövid időt jelent, így a szőlő héjában lévő színanyagok csak kismértékben színezik el a mustot. A rozék színét számos színskálán meghatározták már, de a színek kevésbé a színskálán elfoglalt helyük miatt fontosak. Inkább azért, mert ez is rengeteget tesz hozzá egy adott bor egyéniségéhez. Így a Vylyannál is arra fektetjük a hangsúlyt, hogy évről évre hasonló színű rozét készítsünk, megtartva a halvány pink, korai cseresznye, vagyis a valódi „Kakas” színvilágát.

A „rozé szüret”

A rozékészítéshez tehát kékszőlőre van szükség, de ezen belül szinte az összes szőlőfajtából készíthető. Magyarországon általában Kékfrankosból állítják elő. Ám ha izgalmasabb és pikánsabb rozéra vágyunk, érdemesebb az előkelőbb fajtákból készült bort választani. A Syrah-ból, a Cabernet Franc-ból vagy Pinot Noir-ból készült rozék esetében nem véletlen, hogy az átlagosnál magasabb áron kaphatóak. Ezek a szőlőfajták általában minőségibb, különlegesebb rozé készítésére adnak lehetőséget.

A rozé esetében kiemelten fontos, hogy a szüret során borzasztóan óvni kell a szőlőszemeket. Emiatt gyakran előfordul, hogy kézzel válogatják őket. Ha ugyanis egy bogyó sérül, megreped, akkor sokkal hamarabb megkezdődik az oxidációja. Márpedig az oxidáció a rozé borkészítési technológiájának egyik leginkább ellenőrzés alatt tartott folyamata. Éppen emiatt fontos az is, hogy a rozét ne a legnagyobb melegben, hanem minél enyhébb időben szüreteljük. Így könnyebb megőrizni a szemek minőségét, és könnyebb lesz később a megfelelő erjesztési hőmérsékletet is biztosítani számukra.

 

Egy palack 2018-as Kakas rozé két pohárral, rózsával a Vylyan Teraszon Kisharsányban.

Kakas rozé, a nagy kedvenc – itt éppen a Vylyan Teraszon

Hogyan készül a rozé?

Miután a megfelelő szőlőt kiválasztották, elkezdődhet a már említett héjon áztatás. Ez csupán néhány óráig tart, sőt, olyan is előfordul, hogy a héjon áztatás kimarad, és egyből préselés következik, mint történt ez a 2019-es Kakas rozénk esetében. Ezt a Kakast kétfajta szőlő, a merlot és a pinot noir alkotja. A pinot noir színanyagban visszafogottabb, a merlot erőteljesebb. Ahhoz, hogy a megszokott Kakas rozé színt előállítsuk, ebben az esetben nem volt szükség a héjon áztatásra. Ugyanis a jó évjératnak köszönhetően a feldolgozás és a préselés során kialakult árnyalatot éppen elegendőnek tartottuk a Vylyan rozé színvilágának felidézéséhez.

Az áztatás után a szőlő préselése következik, majd következő lépésben a must tisztítása. Utóbbi azért fontos, hogy megakadályozzuk a must nem kívánt bebarnulását, és csökkentsük a különböző természetes élesztők erejét. Majd jöhet az erjesztés, ami a rozé esetében szintén kiemelt fontosságú. Ennél a borkészítési technikánál hűtött erjesztést alkalmazunk, ami azt jelenti, hogy egy bizonyos hőmérsékleten tartjuk az erjedő mustot, miközben annak természetes hőmérséklete az erjedés nyomán magától megnőne. A hőszabályozással lehet megőrizni a bor természetes széndioxid-tartalmát, finom pezsgését is. Ennek a módszernek a segítségével a rozé sokkal kellemesebb savérzetet ad majd kortyolgatás közben, mintha mesterségesen hozzáadott széndioxiddal dúsították volna. Erre az erjesztés után is lényeges figyelni, vagyis olyan kezeléseket kell alkalmazni, amik segítenek megőrzni ezt a természetes széndioxid-tartalmat.

A hűtött erjesztés a széndioxidon túl amiatt is fontos, mert így a rozé megtartja gyümölcsösségét, illetve ilyenkor képződnek azok az aromák is, amelyek később a bor egyéniségét adják.

Mivel a rozéhoz szükséges szőlőt minden évben az első között szüretelik, továbbá a bor az érlelése is jóval rövidebb ideig tart, a rozé a pincészetek első borai között kerül ősszel a poharakba.

Vylyan Kakas rozé a gyártósoron palackozás közben.

Kakas rozé a Vylyan palackozójában

Rozé a pohárban

Annak ellenére, hogy már ősszel is friss rozét kortyolhatunk, a legtöbben mégis a jó idővel és a nyárral párosítják a rozét. Nem véletlenül: a rozé fogyasztási hőmérséklete 9-12 C, ezért kitűnő frissítő lehet a nagy nyári melegben. A rozéfröccs is igazi kedvenc a fesztiválokon, ahogy egy-egy hangulatos nyári este vagy kerti sütögetés kisérőjeként is megállja a helyét. Ha pedig inkább az édesebb ízeket kedveled, málnaszörppel és piros bogyós gyümölcsökkel dúsítva kitűnő borlimonádé is készülhet belőle, amit nyaranta a Vylyan Teraszon is megkóstolhatsz!

A rozé ízjegyei

A Kakas Rozé ízjegyei: a piros nyári gyümölcsök dominálnak

A rozé frissességét nem csupán a szóda vagy a hűsítő hőmérséklet garantálja: ez a bor eleve lendületes savakkal és gyümölcsös aromákkal kényeztet. A 2019-es Vylyan Kakasban a piros bogyós gyümölcsök, a korai cseresznye, a ribizli és a lime üdesége köszön vissza az intenzív illatban és aromákban. A ropogós ízek mellett talán azért is szeretjük nyáron fogyasztani, mert a konyhában is ilyenkor találja meg leginkább a helyét: a könnyű, nyári hozzávalók és ételek – saláták és szárnyas sültek – kísérőjeként, jól behűtve, aperitifként is kitűnő választás.

A vörösborokkal ellentétben, ahol egy-egy bornak kifejezetten jót tesz a palackos érlelés, a rozéból rendszerint mindig a legfrissebbet tartják a legjobb évjáratnak. Ezért ha teheted, még azelőtt idd meg, mielőtt az újat megkóstolnád! Itt félreraktunk neked egy pár palackkal az igazán kimagasló 2019-es évjáratból. Az őszi szüretig ez a legfrissebb rozé borunk! 🙂

Vylyan Kakas rozé pohárba töltve a fűben a Vylyan Teraszon Kisharsányban.

Kakas rozé pohárba a Vylyan Pincészetnél

Kapcsolódó boraink

Kapcsolódó cikkeink

Vylyan Kszí kiöntve a poharakba a megterített asztalon a Vylyan Pincészet Teraszán Kisharsányban.

Gyöngyözőbor-kisokos

2020. június 3.

Pezseg, de nem pezsgő. Frissít, de nem fröccs. Bor, de mégsem az. A gyöngyözőbor csupa talány lehet a kezdő, de