Bevezető az érlelt borok világába - Vylyan Pincészet

Bevezető az érlelt borok világába

2022. május 17.

Hordós érlelés a Vylyan Pincészetnél

Bevezető az érlelt borok világába

Az érlelt borok valóban más kóstolási élményt nyújtanak, mint az egyszerű, hétköznapi borok? Honnan szerezzük be a borokat? Szükség van otthon borhűtőre? Ezeket a témákat járjuk körbe a legújabb blogbejegyzésünkben. 

 Mit jelent a bor érlelése? 

A bor egy élő anyag, ami folyamatosan változik, fejlődik. Ezt a változást a borászok a különböző érlelési módokkal tovább tudják befolyásolni: akár azzal, hogy hordóban vagy amfórában érlelik a borokat; az előbbinél milyen fát, milyen pörkölési módot használnak; de még az is sokat számít, hogy abba a hordóba először vagy sokadszorra töltöttek bort. Az érlelési idő is hatással van az ízekre, aromákra. Míg a fiatal borok általában frissek, ropogósak, magasabb a sav- és tannintartalmuk, addig az érlelt tételek összetettebbek, lágyabb tanninokkal, kifinomultsággal rendelkeznek, és a kóstolás során az ízek újabb és újabb rétegeire csodálkozhatunk rá – ahogy a fiatalon zabolátlan, néha harsány emberek is idővel lecsendesednek, megkomolyodnak. 

Ahhoz, hogy egy bort palackozás után is megfelelően érlelhessünk, és hagyjuk az ízárnyalatokban fejlődni, a tárolásnál érdemes figyelnünk a külső körülményekre: a fényre, a páratartalomra és a hőmérsékletre. 

Vylyan Montenuovo cuvée

Hogyan válasszunk borokat?

Az elmúlt évekbenmegváltoztak a borfogyasztási szokások. Elképesztő a választék, a világ bármely tájáról származó borokat ismerhetünk meg akár úgy is, ha szétnézünk egy szupermarket boros részlegén, bár ezek többsége inkább azonnali fogyasztásra alkalmas. Ezekben az üzletekben a borokat gyakran állva tárolják, és azok hosszú ideig fénynek vannak kitéve. Ha a vásárláskor több információt szeretnénk tudni, mint amit egy címkéről leolvashatunk, inkább menjünk el egy borszaküzletbe, ahol a fogyasztáshoz további tanácsokat is kaphatunk. A magasabb minőségű borokat, amiket esetleg nem azonnal szeretnénk meginni, hanem kíváncsiak vagyunk arra, hogy hogyan fejlődnek az évek során, legjobb a pincészettől beszerezni, ahol megfelelően tárolták azokat. A Vylyan Pincészetnél például minden borunkhoz útmutatót adunk, amiben nem csak azt jelezzük, hogy a bort rövid időn belüli fogyasztásra javasoljuk, vagy alkalmasnak tartjuk hosszabb érlelésre, de leírjuk az adott évjárat sajátosságait is. Csúcsboraink kifejezetten hosszú ideig, de a Prémium családba tartozó vörösboraink is – évjárattól függően – akár 5-7 évig is érlelhetőek. 

Van értelme borgyűjteményt építeni? 

Borgyűjtemény alatt persze nem arra gondolunk, amikor a karácsonyra kapott borok példás rendben sorakoznak a szekrénysor tetején, majd gyűjtőjük egy évtized után úgy gondolja, hogy értékes borok birtokában van, hiszen a bor a korral csak nemesedik. Viszont, ha valaki a borait megfelelő körülmények között tárolja néhány évig, akkor a későbbi kóstolásnál igazi meglepetések érhetik. Pár palack különleges bornál mindenképpen érdemes ezt kipróbálni!

Borkóstolás a Vylyan Pincészetben

Hogyan tároljuk a borokat?

Ha valakinek nincs pincéje, még nem feltétlenül kell lemondania arról, hogy otthon tartson a kedvenc boraiból egy-két kartonnal. Sőt, még borhűtő sem elengedhetetlenül szükséges, csak egy sötét és viszonylag hűvös hely, ahol egyenletes a hőmérséklet. A vörösborok 18 fok körül is sikeresen érlelhetőek, és amíg nincs nagy hőmérséklet ingadozás, addig nem lesz gond velük. Amire érdemes figyelni, hogy palackokat fektetve tároljuk, így a parafa dugó nem szárad ki. 

Senkitől sem várjuk el, hogy borszakértő legyen, így a weboldalunkon minden borunkhoz található egy kóstolójegyzet, amin tárolási javaslatokat is adunk.  

Tapasztalataink a Vylyan Pincészetnél

Bár sokan gondolják úgy, hogy a vörösborok hosszan eltarthatóak, a fehérborokat pedig inkább gyors fogyasztásra szánják a borászok, ez nem a bor színétől függ. Sokkal inkább attól, hogy például milyen korú ültetvényről származott a szőlő, hogy mikor történt a szüret időpontja, vagy milyen technológiával készültek a borok. Előfordulhat, hogy akár 30-40 éves csodálatos fehérborokat kóstolhatunk, míg esetleg egy nagy potenciált ígérő, 20 éves drága vörösbor már jócskán túl lehet a csúcson. Nehéz ezekre örökérvényű igazságokat megfogalmazni. A Vylyan Pincészetnél a fehérborokat jellemzően a következő 1-2 évre szánjuk, és ezen a közeljövőben biztosan nem változtatunk. Igaz, mi is találtunk már a pince mélyén elfeledett, több mint egy évtizedes Boszorkányt, ami reduktív technológiával készül,  a készítésénél nem terveztük, hogy tíz év után kóstoljuk meg, de annyira jó állapotban volt, hogy a csodájára jártunk. A bor élő anyag, tud meglepetéseket okozni!

A webshopunkban fellelhetők 10-11, sőt 16 éves borok is. Ezeket többnyire az adott évjárat miatt keresik, például születési évhez, évfordulókhoz kötik, ezért akik megvásárolják, inkább eszmei értéket tulajdonítanak nekik. Persze akadnak, akik jeles alkalmakkor megkóstolják ezeket a féltve őrzött kincseket, és fantasztikus élményben részesülnek.

Szüret előtt a Villányi borvidéken

Érlelés a gyakorlatban

A Villányi borvidéken főként a premium és super premium boroknál alkalmazunk hosszabb érlelést. A Vylyannál is a legszebb dűlőkről korlátozott mennyiségben szüretelt szőlőből készülnek ezek a tételek. Az eredetvédelemnek megfelelően itt legalább egy évig kötelezően érnek hordóban a borok, de addig is folyamatosan kóstoljuk őket. Palackba akkor kerülnek, amikor még fejlődnek, és várhatóan a fogyasztáskor még szebb formájukat fogják mutatni. A kóstolásokat folyamatosan dokumentáljuk, lejegyezzük, hiszen az ott tapasztaltak később is tanulságosak.

A pincénél több évjárat azonos boraiból vertikális kóstolókat tartunk, mi is sokat tanulunk belőlük. Előfordul, hogy a kevesebbre tartott, kicsit hűvösebb évjáratok az évek során szebben érnek, mint az úgynevezett nagy évjáratok, amelyek körül piacra kerülésükkor nagy csinnadratta volt. Ilyen például a hűvösebb 2008-as évjárat. 

A legrégebbi borunk 1994-ből származik, kékoportó fajtából készült. 1-2 éve kóstoltuk, és még mindig élvezhető volt, noha a fajta nem erről híres. A borhoz szüretelt szőlő egy 1967-es dűlőről származott, tehát öreg tőkék bora.” – meséli Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet birtokigazgatója. – „Azt gondolom, hogy érlelt borokkal dolgozni mindenképpen nagyobb felelősséget jelent, hiszen a borok évek múltán kerülnek csak a piacra, illetve fogyasztásra. Ha csupán a borokban lekötött tőkét nézzük, akkor is átérezhetjük a készítő felelősségét. Érlelt borokat leginkább különleges alkalmakra nyitok ki szívesen, vagy olyan ételekhez, amelyek „megérdemlik” azt: érlelt húsokhoz, pecsenyékhez, különleges sajtokhoz. Ezekkel emeljük az alkalom fényét.” 

Bor és sajt párosítás a Vylyan Pincészetnél

Érdemes a borokat érlelni 

Akik még csak ismerkednek az érlelt borok világával, azoknak ajánljuk, hogy nézzenek szét a Vylyan borok között. Prémium vörösborainkat kóstolva felfedezhetik a villányi borok egyediízvilágát, és talán kedvet kapnak ahhoz is, hogy néhány palackkal eltegyenek belőlük a következő évekre. 

Persze sokan már régóta a testesebb, összetettebb borok rajongói. Ők – ha eddig nem tették -, bátran vághatnak bele egy borgyűjtemény összeállításába, és a gyakrabban kóstolnak össze érettebb évjáratokat, fajtákat. A webshopunkat böngészve nem lesz nehéz dolguk!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!