Ajándékötletek pincészetünktől: borok karácsonyra - Vylyan Pincészet

Ajándékötletek pincészetünktől: borok karácsonyra

2021. december 10.

Vajon hányan törik még jelen pillanatban is a fejüket, hogy mivel lepjék meg szeretteiket és ismerőseiket karácsonyra? Nekik (is) szeretnénk segíteni megtalálni a megoldást két válogatással, két fajtaborral, és a Vylyan naprendszer legfényesebb csillagával, pincészetünk csúcsborával.

Bort ajándékozni nem tartozik az élet legnagyobb kihívásai közé, de azért nem is a legegyszerűbb dolog a világon. (Néhány alapelvet tavalyi blogposztunkban már említettünk.) Hogy az ajándékbontás a lehető legnagyobb örömet okozza, készítettünk egy összeállítást, ami reményeink szerint jó sorvezető lehet. Lássuk, kinek mit ajánlunk a Vylyan vinotékából!

Bortrikolor a kezdő borbarátoknak

Egy fehér: a Boszorkány, egy rozé: a Kakas és egy vörös: a Macska. E három bor ideális csomag egy olyan rokonnak, barátnak, ismerősnek, akiről rudjuk, hogy kacérkodik a borok világával, de még nem mélyedt el a témában.

A chardonnay talán a legismertebb fehér fajta. A mi verziónk, a Hërka friss, üdén gyümölcsös, enyhe hordós jegyekkel, de nem nehéz, nem tolakodó. A Kakas ízig-vérig rozé, frissességét, lendületét a feszes savak adják. A Macska a borvidék legjellemzőbb fajtájából, a portugieserből készül, bársonyossága és lágyabb tannintartalma miatt olyan jólesik, akár egy simogatás.

E hármas remek választás lehet a család fiatal felnőtt tagjainak, egész biztosan örülni fognak neki. Olyan fiatal pároknak is bátran ajánljuk egymás megajándékozására, akik már túl vannak az első néhány randevún, és úgy tűnik, bimbózni kezd a kapcsolatuk. A karácsonyra ajándékozott finom borok sokat segíthetnek a kiteljesedésben.

Karácsonyi vörösek a családnak

Három igazi Vylyan-kedvenc: két házasítás és egy, Villányban megtáltosodott fajtabor. Kezdjük az utóbbival: a Merlot intenzív, magával ragadó, elegáns és jó tartású bor, kirobbanó gyümölcsösségét gazdag fűszeres jegyek színesítik.

Az Ördög a classicus borcsalád helyi fajtákra – merlot, cabernet franc, kékfrankos – hangolt házasítása. A névválasztás nem volt véletlen: nem kifinomultsága, hanem az életereje, ami rabul ejti fogyasztóját.

Birtokborunk, a Montenuovo klasszikusan elegáns, nemes karakter, a fajsúlyos és a fűszeres, gyümölcsös házasítások közötti arany középúton jár.

E három borból áll karácsonyi összeállításunk, amelybe egy Vylyan dugóhúzót is csomagoltunk. Kimondottan szép ajándék saját vagy párunk szüleinek, de ahogy tapasztalataink mutatják, nem kettesben fogják elkortyolni, hanem inkább a közös vasárnapi ebédeknél fogják szervírozni, hogy azzal koccintson a család.

Választhatjuk a csomagot egy olyan igazi jóbarátnak is, akivel sok időt töltünk együtt, úgyis együtt fogjuk meginni, de munkatársnak, üzleti partnernek is remek választás, ha tudjuk róla, hogy szereti a bort, és egyáltalán nem mindegy, mit adunk neki ajándékba.

Vylyan karácsonyi ajándékötletek
Vörösbor csomagunk nagyszerű választás a családnak vagy barátoknak

Egy igazi különlegesség a kedvesnek

Az évszázadokig a Kárpát-medencében termő fajta kis híján a kihalás szélére sodródott, ám a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet génbankjában még fel lehetett lelni, és néhány vállalkozó szellemű borásznak köszönhetően sikerült életet lehelni ebbe a nagyon különleges, apró szemű és kevés termést hozó fajtába. Ma már a miénk a világ legnagyobb csókaszőlő ültetvénye, ami még így is mindössze 0.6 hektár, nem véletlenül tartjuk nagy becsben mind a tőkéket, mind a róluk készült bort.

Ajándékozzuk a Csókát olyannak, aki különleges helyet foglal el az életünkben: a kedvesünknek, akit egy nem hétköznapi dologgal szeretnénk lenyűgözni, egy olyan barátnak, akivel ugyan nem tudunk olyan gyakran találkozni, mint szeretnénk, de azért mély kapcsolatot ápolunk vele. De azoknak a barátoknak is mosolyt fog csalni az arcára, akikkel sok felhőtlen pillanatot éltünk meg idén, és a szimpatikus szomszédot is meglephetjük vele, akivel még megvan az egy lépés távolság, de itt lenne az ideje már lebontani.

Mély beszélgetésekhez, a szívünkhöz közel állóknak

A Syrah igazi fajtajelleges bor: étcsokoládé, mély, komoly, meleg tónusú sötét bogyós gyümölcsök jellemzik, fűszere a fahéj, összetett íz-és aromavilága dekantálás vagy szellőztetés után bontakozik ki csak igazán. Igazi szertartás meginni belőle egy-két pohárral, már csak az előkészületek miatt is adja magát egy jó beszélgetéshez.

Ideális ajándék idős szülőnek, nagyszülőnek, hogy aztán leüljünk a palack társaságában, és meséltessük az életéről, hogy megtudjunk olyanokat, amik eddig még soha nem hangzottak el. Jó választás lesz egy számunkra fontos, ám eltávolodott személynek – egykori barátnak, akivel félresiklottak a dolgok, vagy egy régi munkahelyről a legkedvesebb kollégának, akivel megszakadt a kapcsolat, de újra fel szeretnénk venni vele a fonalat. És annak a társaságnak is pompás szolgálatot fog tenni, amelyiket meghívunk magunkhoz karácsonyi vacsorára.

Csúcsbor a legfontosabbnak

Lehetetlen pár mondatban leírni a Duennium érett, komplex világát. Igazi boregyéniség hatalmas testtel és óriási hosszal. Minden kóstolásnál újabb és újabb rétegeket tár fel.

Ezt a bort csak életünk legfontosabb embereinek válasszuk. Olyan közeli hozzátartozónak, akivel még csöndben, szavak nélkül is jó együtt ücsörögni. A szerelmünknek, főleg, ha egy nagy bejelentés (vagy egy gyűrű) is jár az első korty mellé. És persze magunknak. Elmélyüléshez, gondolkodáshoz, nagy döntések meghozatalához – vagy egyszerűen csak a tiszta élvezet kedvéért.

Vylyan Duennium, a komoly ajándék
A szívünkhöz legközelebb álló személynek ajándékozzunk komoly bort

Jó borozást karácsonykor is!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!