A pincészet névjegye: a csúcsbor - Vylyan Pincészet

A pincészet névjegye: a csúcsbor

2021. január 26.

Csak a legjobb termésből, kizárólag a legkiválóbb évjáratokban készül. A csúcsbor a pincészet számára büszkeség, mely megmutatja, mennyire magas szinten művelik a borkészítés mesterségét. A borfogyasztók számára pedig különleges élmény, ami a hétköznapokból is ünnepet varázsolhat.

Minden pincészet törekszik arra, hogy megalkossa azt a bort, mely minőségében annyira kiemelkedik a többi közül, hogy megilletheti a csúcsbor elnevezés. A kivételes, nagy borok megszületéséhez azonban sok tényező együttállása szükségeltetik.

Csak a legjobbat

Ha egy bor különlegesebb az átlagnál, az a laikusok számára is szinte azonnal feltűnik. És nem csupán az árulkodó árcédulára gondolunk, hanem például azokra az elnyert díjakra, amelyeket a palackra kerülő matricák is büszkén hirdetnek. Mindezek jó irányadók lehetnek, ha szuper prémium borokat keresünk, azonban korántsem egyértelmű, hogy mit is nevezhetünk csúcsbornak.

Annyi bizonyos, hogy sem közepes minőségű szőlőből, sem átlagos borászati tudással nem készülhet kiemelkedő bor. A csúcsborok világa olyan, akár a gasztronómiában külön kategóriát képviselő fine dining, ahol a válogatott alapanyagok, illetve a séf kivételes szakmai tudása és kreativitása együttesen hozza létre az íz, a textúra és a tálalás egyedülálló élményét.

Valahogy így születik a csúcsbor is. Gondosan válogatott szőlőből, a borász tehetsége és tudása által, sok kísérletezés, kóstolás és rengeteg türelem árán.

Vylyan csúcsbor: a Duennium
Csúcsbor-kóstoló pincészetünkben

Mi tesz kiemelkedővé egy bort?

Adott tehát a kiváló alapanyag, vagyis a legjobb dűlők termése, méghozzá nem is minden évből, hanem kizárólag a kiemelkedő évjáratokból. Ebben nem lehet kompromisszum: csúcsbor bizony nem kerül ki a pincéből minden évjáratban.

Az alapanyag azonban nem minden. Egy csúcsbor mindig elegáns, sokrétű és összetéveszthetetlenül egyedi – úgy is mondhatjuk, igazi boregyéniség. De hogyan érhető el ez a fajta különlegesség? Erre több mód is van.

A borász kísérletezhet például a különböző fajták legjobb termésének házasításával, de az érlelés különböző módozataival és idejével is. Pincészetünk zászlósbora, a Duennium többszörösen díjazott 2012-es évjárata például úgy készült, hogy a bort alkotó Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Syrah fajtákat 17 hónapig érleltük barrique hordókban, az érlelés során kiválogattuk a fajták legkarakteresebb hordós tételeit és ezeket házasítottuk össze, melyet azután további egy évig érleltünk ászokhordóban. Hosszú út ez egy bornak, de a végeredmény minden várakozást megér! Mindezzel természetesen nem azt sugalljuk, hogy kizárólag egy hosszú és bonyolult eljárással készített bor lehet kiemelkedő. A kulcs a minőség és a megismételhetetlen egyediség: e két tulajdonság minden nagy bor sajátja.

Mikor bontsuk fel?

A fentiekből egyértelműen következik, hogy a csúcsborok inkább a nagy pillanatok méltó kísérői (bár kétségtelen, hogy egy szürke hétköznapot is ünneppé tudnak avatni, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy lehetőségünk van felbontani egy palackkal). Ezeket a komoly borokat tartogassuk a jelentős alkalmakra, családi ünnepekre, fontos eseményekhez, felejthetetlen vacsorák mellé. Adjuk meg a tiszteletet és a megfelelő körítést e boroknak – hiszen már-már műalkotásokról beszélünk.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a csúcsborok általában kiválóan alkalmasak a hosszabb pinceérlelésre, és attól függően, mennyi időt adunk nekik, más arcukat mutathatják, újabb rétegeiket tárhatják fel – még izgalmasabbá téve a kóstolás élményét. Nem feltétlenül az a legjobb tehát, ha azonnal felbontjuk a frissen megvásárolt bort. Ha megtehetjük, vásároljunk több palackkal és tegyünk el belőle, hogy aztán néhány év múltán újabb varázslattal ajándékozzon meg.

Vylyan Duennium csúcsbor
Nagy bor, különleges pillanatokhoz: Vylyan Duennium

Pincészetünk csúcsbora

A már említett Duennium cuvée birtokunk csúcsbora – vagy ahogyan mi nevezzük: a Vylyan naprendszerének Napja. Kis tételben, kizárólag a legjobb évjáratokban készül, a leggondosabb figyelemmel és törődéssel.

A Vylyan birtok felét adják a bordói fajták, így természetesen ezekből választjuk ki a legkiemelkedőbb mikro-tételeket, melyek a házasítást alkotják. A Duenniumok egyes évjáratai sem egyforma összetételűek tehát, hiszen nem kötünk alkut a szőlő minőségét illetően. Célunk, hogy a palackba kerülő bor mindig összetett, mély, komoly tartású, kerek és megingathatatlan egyensúlyú legyen.

A Duennium már sok emlékezetes pillanatot szerzett, és nem csupán a borkedvelőknek, de nekünk is. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy borunkat itthon és külföldön egyaránt elismerésre méltónak találja a szakma, melyet az elnyert díjak sora is bizonyít. De minden éremnél és toplistás helyezésnél többet jelent az az öröm, melyet a pohárba kerülő bor illata és íze jelent az első kóstoláskor.

Jó borozást!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!