A Mandolás dűlő és a Montenuovo titka - Podcast 1. - Vylyan Pincészet

A Mandolás dűlő és a Montenuovo titka | Egy év a hegyen | Podcast #01.

2020. szeptember 01.

Egy év a hegyen sorozatunkban a szőlőtermesztés és a borkészítés szépségeibe szeretnénk bepillantást engedni, hol blogbejegyzés, hol videó formájában, hol pedig beszélgetéseken keresztül. A Vylyan Pincészet életét bemutató podcast első adásában Debreczeni Mónika birtokigazgatóval és Ipacs Szabó István főborásszal mindennapi sikerekről és küzdelmekről, kihívásokról és munkáról beszélgettünk egy pohár Montenuovo Cuvée társaságában.  

Nyári munka a szőlőben, borkóstoló tanfolyam Debreczeni Mónikától

Az első epizódból megtudhatod, milyen munkák zajlanak nyáron a szőlőben és Ipacs Szabó Istvánnal gondolatban bejárjuk a Vylyan dűlőit is. A borkóstolós sem maradhat el, Debreczeni Mónikával Montenuovó cuvée-t kóstoljuk miközben egy rögtönzött borkóstoló tanfolyamot is tart nekünk!

Nyáron nagyobb sebességre kapcsol a szőlő

Ipacs Szabó István főborász a szőlő fejlődéséről mesélt nekünk, megtudtuk, hogy az évnek ebben a szakaszában növekszik a legtöbbet. Ebben az időszakban zajlik a legtöbb ún. zöld munka is. A tőkék formázása, hajtás fésülése, amihez napról napra figyelemmel kell követni a szőlőt. Minden táblán szinte egyszerre kell elvégezni ezeket a munkákat. Viszont amíg a szőlő metszésére több hónap áll rendelkezésre, ezekre a munkákra kb. két hete van a pincészetnek. Kiderült az is, hogy érdemes-e következtetéseket levonni adott évjárat minőségével kapcsolatban ebben az időszakban.  

Mitől olyan különleges a Mandolás dűlő?

Debreczeni Mónika számára minden dűlő csodaszép, egy azonban mégis közelebb áll a szívéhez, ez pedig a Mandolás. Azért kedveli egy kicsit jobban a többinél, mert a franc ültetvény itt a legszebb, a sorok végében virágzó mandulafák tavasszal gyönyörű látványt nyújtanak. Ipacs Szabó István is ezt a dűlőt emelte ki, szintén a mandulafák miatt, a hely kisugárzása miatt. Azt is megtudhattuk, hogy ha igazán nyugodt pillanatokra vágyna, főborászunk ehhez a dűlőhöz látogatna el, de a podcastban a másik négy dűlővel kapcsolatban is számos érdekességre és történetre fény derül.

A Villányi Montenuovo Cuvée 2016. és egy rögtönzött borkóstoló

Onnan kezdődik egy prémium bor, mikor sokat tud róla beszélni az ember – vallja Debreczeni Mónika és igaz a Montenuovora is, mert a podcast utolsó harmadában e körül a bor körül forog a beszélgetés. Kiderül még, mit jelent a BLIC mozaikszó és hogy miért fontos, hogy eszünkbe jusson amikor egy jó bort kóstolunk. Az elsődleges, másodlagos és harmadlagos aromákon keresztül egy prémium borkóstoló tanfolyamot is kapunk Debreczeni Mónikától a Montenuovon keresztül. Aki teheti, kóstolja meg ezt a bort a podcast hallgatása közben, vagy máris rendelje meg innen!

A Vylyan prémium borcsaládjának művészi címkéje a Montenuovo cuveé boehoz
Prémium borainkat művészi címkékkel díszítettük. A Montenuovo Cuvée illusztrációját Székely Csaba novellája ihlette

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!