A csókaszőlő ma és a középkorban - Vylyan Pincészet

A csókaszőlő ma és a középkorban

2024. február 29.

A csóka név, amellett, hogy egy énekesmadarat takar a varjúfélék családjából, egy rég elfeledett szőlőfajtát is jelent. A mi esetünkben természetesen ezzel a második jelentéssel foglalkozunk oly annyira, hogy bort is készítünk belőle.

De milyen bor készülhetett belőle a középkorban, illetve milyen bor készülhet belőle ma?

Ez egy nagyon izgalmas kérdés. Azt tudjuk, hogy például Mátyás király udvarában az ebből a szőlőből készült bor is ott volt a kupákban. Azt is tudjuk, hogy gyakran vinifikálták, azaz erjesztették együtt a kadarka szőlővel. Ez teljesen hihető, hiszen a kadarka színanyaga nem túl erőteljes, ellenben a csóka, szinte festő szőlőnek is számít a maga izmos színeivel.

Vajon milyen lehetett ez a bor a középkorban? Biztosan teljesen más, mint amit ma szeretünk, hiszen az akkori higiénia szintje, és a rendelkezésre álló eszközök is jelentősen különböztek. Ha nem volt megfelelő a tisztaság, vagy darabon hagyták a borokat, úgy azok ecetesek, vagy oxidáltak lehettek, de számos más „borhibától” is szenvedhettek. Vagy ki tudja. Ha az időutazás lehetséges lenne, nagyon érdekes volna megkóstolni az akkor készült borokat! Mi számított jónak, mi volt a divat, esetleg hová „exportálták” őket?

Amikor a Pécsi Szőlészeti Kutatóintézet annak idején megkeresett bennünket a fajta újratelepítése kapcsán, valószínűleg ez a tudásszomj is hajtott bennünket, hiszen Magyarországon nagyon kevés a helyinek mondható kékszőlő fajta.

Azt, hogy nem csalatkoztunk e fajtában az is mutatja, hogy az első 200 tőke telepítését még újabbak követték, sőt, egy táblát át is oltottunk csóka szőlőre. Jelenleg 0,6 hektár csóka szőlőnk van, ami Magyarország, tehát a világ egyik legnagyobb csóka ültetvénye.

Milyen típusú bor készül belőle?

Kezdetben olyan kicsi volt a mennyiség, hogy néhány üvegballonban erjedtek a borok, majd később, összesen néhány hordó készült belőle.
A bor maga nehezen sorolható a megszokott bor kategóriákba, hiszen pl. sem nem ún. bordói, sem nem burgundi fajta… ő az egyszeri és megismételhetetlen – Csóka.
Inkább a selymes savak vezérlik, mint a markáns tanninok, és az aromavilágában mindig felfedezni véljük a pirosbogyós aszaltgyümölcsöket (például az aszalt meggyet, vagy vörösáfonyát).

Most lépünk piacra a 2019-es évjárattal, ami a különleges fajta kapcsán bekerült a Vylyan Variáció családba. Annyit mondhatunk, hogy érdemes megkóstolni.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!