A borászat csúcstartói , a bortermelés legnagyobbjai - Vylyan Pincészet

A borászat csúcstartói

2020. június 30.

Hol készül a legtöbb bor? Vajon ott található a világ legnagyobb borospincéje is? Hány éves a világ legidősebb bora, és mennyi a legtöbb pénz, amit valaha fizettek egy palack borért? Cikkünkben a borászat legjeinek jártunk utána, és különlegesebbnél különlegesebb történetekre bukkantunk.

A bortermelés legnagyobbjai: Európa az élen, Argentína a legmagasabban

Nem kell messzire utazni, ha Magyarországról szeretne a legnagyobb bortermelőkhöz ellátogatni az ember, sőt, a top három ország is egészen közel van hozzánk. Ezek után nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a 2019-es adatok alapján a világot továbbra is Európa uralja a szőlőtermesztésben.Az első három helyezett, vagyis Olaszország, Franciaország és Spanyolország pedig több, mint a világ összes borának a felét készíti!

Utánuk az Egyesült Államok következik, ahol a borok 90%-a Kaliforniában, a legismertebb borvidékeken (Sonoma Valley, Napa Valley, Mendocino, Lake Country) készül. Őket az egyre feljebb törekvő Argentína követi. Az argentin borászat más szempontokból is egyedülálló adatokkal rendelkezik:  az Andokban találhatók például a legmagasabban fekvő szőlőültetvények a világon, itt még 3100 méter felett is gondoznak szőlőt. Argentína legnagyobb borvidéke, Mendoza pedig nem csupán az ország, hanem a világ legnagyobbja is: összesen 160 ezer hektáron terül el.  A nagyság tekintetében az ötödik helyen Ausztrália áll a listán, utána pedig egy újabb dél-amerikai ország, Chile következik.

Ha az organikusan művelt területek méretéről lenne statisztika, Argentína és Chile valószínűleg még előkelőbb helyen szerepelne! A száraz éghajlatnak és a magasan fekvő vidékeknek köszönhetően a szőlőt veszélyeztető fertőzések ugyanis nem jelentenek akkora veszélyt ezeken a területeken, mint a világ más borvidékein, így kevesebb beavatkozás szükséges a szőlészek részéről ahhoz, hogy végül a legjobb minőségű szőlőt szüretelhessék.  A 7-8. helyen Dél-Afrika és a szintén feltörekvő Kína található, utánuk pedig ismét európai országok, Németország és Portugália zárják a tízes listát.

De akkor hányadik helyen áll Magyarország a bortermelésben?

A top tízbe ugyan nem fértünk be, de hazánk sem sokkal maradt le az első tíztől: az igencsak előkelő  13. helyen szerepel a világ legnagyobb bortermelő országai között.

Magyarországon összesen kb. 63 ezer hektáron, ebből az ország legdélibb fekvésű borvidékén, Villányban 2500 hektáron termesztenek szőlőt. A Vylyan Pincészet a maga 120 hektárnyi szőlőjével bár nagybirtokként tartják számon a magyar borászatok között, mégis egészen kicsinek, szinte butik borászat a világ leghíresebb, legnagyobb pincészeteihez viszonyítva. Szőlőink öt dűlőn helyezkednek el, és borainkat is kizárólag az ezekről szüretelt szőlőből készítjük: olyan fürtökből, amelyeket kezdettől fogva saját magunk gondozunk, mert hisszük, hogy a borok minőségét igazán a szőlő határozza meg és a legszebb bort csakis a legkiválóbb szőlőből lehet elkészíteni.

Drónfotó a naplementében a Fekete-hegyről, a Villányi borvidéken.
A kisharsányi Fekete-hegy

Kis ország, nagy borospincék: Moldova a borospincék Guiness-rekordere

Talán itthon kevésbé ismert, de Moldovát és a bort több ezer éves múlt köti össze. Ez egyáltalán nem meglepő – hangoztatják büszkén a moldovaiak – hiszen az országuk formája is egy szőlőfürtre hasonlít. Bár erről megoszlanak a vélemények, azt viszont már számos régészeti lelet bizonyította, hogy a csupán 3,5 millió lakosú kis országban 5000 évre nyúlik vissza a borászat hagyománya. Az ország déli részén a testesebb vörösborok kedvelői ma is kitűnő tételeket kóstolhatnak, de Moldova a szép borokon kívül egyéb borral kapcsolatos érdekességeket is tartogat: itt található a világ legnagyobb borospincéje!

A Milestii Mici egy igazi földalatti borváros, alagúthálózata 200 km hosszú. Annak ellenére, hogy ebből csupán 50 km-t használnak, a hatalmas terület miatt még így is utcanevekkel látták el a pincét a biztosabb tájékozódás érdekében. A használatban lévő terület autóval és busszal is bejárható, a pincében pedig nem kevesebb, mint 2 millió palack bor található, melyek 70%-a vörös, 20%-a fehér és 10%-a desszertbor. Igazi különlegességeket is vásárolhat, aki a sok száz palack látványa után szívesen meg is kóstolna egyet. A pincészet legdrágább borát az 1970-es években palackozták és közel 500 euróba kerül. Ha pedig mindez még nem lenne elég, Moldova egy második hellyel is bebiztosította magát a legnagyobb borospincék listáján: az ezüstérmes pince alig néhány kilométerre a Milestii Mici-től, Cricova városában található, 120 km-es alagúthálózatával.

Hamisítatlan pince élmény Kisharsány szívében

A Vylyan Birtokon lévő pince méretét az éves termelésmennyiséget figyelembe véve alakítottuk ki. A pincében kb. 400 darab 225 literes barrique hordó található. Rajtuk kívül pedig külön a Vylyan pinceméretéhez és elrendezéséhez készült 15 darab ászokhordóban is érnek a boraink.  Az ászokhordók 56-65 hektoliteresek. A hordós érlelés mellett alkalmazunk ún. palackérlelést is, éves termelésünk nagyjából a fele pihen palackban a pince mélyén. Boraink 65 százaléka vörös, 25 százaléka rozé és 10 százaléka fehérbor. Ha szívesen körbenéznél a Vylyan pincészetben, szeretettel várunk egy borkóstolóval egybekötött pincelátogatásra, ahol számos érdekességet megtudhatsz még borainkról és a borkészítésről.

A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet pincéje Kisharsányban a Fekete-hegyen.
A Vylyan pince

Amerikában kelt el a világ legdrágább bora, a félmillió dolláros cabernet sauvignon

Az 1992-es év minden bizonnyal kitűnő volt a Napa völgyben, Kalifornia egyik leghíresebb borvidékén, és az is egészen biztos, hogy ezt Jean Phillips, a Screaming Eagle Winery alapítója is alátámasztaná. Az 1986-ban alapított borászat számára nem kellett sok idő ahhoz, hogy egy olyan tétellel álljon a nagyközönség elé, amivel örökre beírta magát a világ bortörténelmébe. Ez az a borászat, ahol minden idők legdrágább bora készült. A Screaming Eagle Cabernet 1992  egy 2000-ben rendezett jótékonysági aukción 500.000 $-ért (kb. 150 millió forintért) kelt el. Ha valaki meg szeretné kóstolni, mitől is olyan különleges a kaliforniai pincészet cabernet sauvignon-ja, viszonylag sokat kell spórolnia: egy 7,5 dl-es palackhoz ma kb. 3-4 millió forintért lehet hozzájutni.

Bordeaux, a majdnem rekorder

Ha Château Laftie Rotshildnál, vagyis a Rotshild család Bordeaux-i borászatánál járunk, a világ második legdrágább borából kérhetünk kóstolót. Ezt a bort a Screaming Eagle Winery boránál jóval régebben, 1945-ben, nem sokkal a világháború végeztével palackozták. A kritikusok szerint ma is szinte leírhatatlan ízélményt nyújtó Jeroboam of Chateau Lafite Rothschild 1945 is főleg cabernet sauvignon-ból készült, és ezidáig 310.000 $-ért (kb. 92 millió forintért) kelt el belőle a legdrágább palack.

A harmadik helyezett szintén a Bordeaux-i borvidéken, azon belül is Saint-Émilionban készült. A ChâteauCheval Blanc az egyik legrangosabb borászat a világon, melynek legendás bora a ChâteauCheval Blanc 1947 nevet viseli. Ez a bor is kékszőlőből készült, a korábbiaktól eltérően azonban nem cabernet sauvignonból, hanem cabernet franc és merlot házasításból született. A legmagasabb árat egy aukción fizette ki érte egy névtelen licitáló, ahol 303.375 $-ért (kb. 90 millió forintért) kelt el.

Egy Bordeaux-i borászat nevéhez, a Château Margaux-hoz kötődika legdrágább borok listájának egyik különleges szereplője, a Château Margaux 1787 nevű tétel is. Ezt a palackot Thomas Jefferson amerikai elnök borgyűjteményének részeként hitelesítették. Egykori tulajdonosa szerint a legdrágább borok listájának élén is szerepelhetett volna, de egy szerencsétlen véletlen miatt ez már sosem derülhet ki. William Sorokin borkereskedő 1989-ben magával vitte a különleges palackot egy Margaux vacsorára a New York-i Four Seasons Hotelbe. Pechére sem eladni, sem megkóstolni nem tudta, ugyanis egy figyelmetlen pincér leejtette, egyetlen másodperc alatt megsemmisítve ezzel a történelmi palackot. Az előrelátó tulajdonosok ugyan már korábban biztosították a relikviát, így végül 225.000 $-t (kb. 67 millió forintot) fizettek ki érte a biztosító, becslésük szerint azonban a bor a duplájáért, vagyis akár fél millió dollárért is elkelhetett volna.

2015-ös évjáratúVylyan Cabernet Sauvignon fekszik az asztalon egy pohá vörösbor mellett
Vylyan Villányi Cabernet Sauvignon

A Vylyan Pincészet és a cabernet sauvignon

Pincészetünk legkiemelkedőbb tételének, a díjnyertes Vylyan Duennium 2012 alapját a legdrágább borokhoz hasonlóan szintén főleg a bordói fajták adják, de ezúttal  kivételesen némi  Syrah is került a házasításba. A Winelovers 100 borválogatás legjobb bordói házasításaként végzett 2018-ban, a bírálatban egy igazi boregyéniségként beszéltek pincészetünk legszebb és legdrágább boráról. Azoknak, akik csakis a cabernet sauvignon ízvilággal ismerkednének, 2015-ös és 2016-os évjáratú 100% cabernet sauvignon-ból készült prémium borunkat is jó szívvel ajánljuk! A Vylyan Cabernet Sauvignon és Duennium is rendelhető webshopunkból!

Még senki nem kóstolta a világ legidősebb borát, a Vylyan Pincészetét azonban te is megízlelheted!

1700 éves a borok matuzsáleme

1867-ben régészek találtak rá a világ legrégebben palackozott borára, egy római nemes és felesége szarkofágjában. A feltételezések szerint a Kr.u. 320-350-es évekből származó bor azért maradhatott sértetlen, mert az palack tetejét viasszal zárták le, és nagy valószínűséggel néhány csepp olíva olajat is adtak hozzá. A pontosabb összetétele ez idáig ismeretlen, a szakemberek egyelőre úgy döntöttek, nem nyitják ki a bort, így az jelenleg a speyeri történeti múzeum gyűjteményét gazdagítja.

Kékoportó és Zweigelt, a Vylyan rangidősei

Pincészetünk legelső bora a mai napig élvezhető és fogyasztható 1994-es Kékoportó volt. A legendás Kékoportóból már csupán 24 palack található a pincénkben. Ha szívesen megkóstolnál egy több mint 20 éves bort, akkor az 1999-es Zweigeltet a webshopunkban is megtalálhatod! Ez az évjárat is lehetővé tette, hogy nagy koncentráltságú igazi nagy bort készítsünk. A Zweigelt egy közepesen testes, élénk savú, a sötét bogyós gyümölcsök és fűszerek aromáit gyönyörűen mutató, nagyszerű személyiségű és kiemelkedően karakteres bor. Nem véletlen, hogy a híres francia séf, Alain Ducasse is többször rendelt belőle 3 Michelin csillagos éttermébe!

A Vylyan borászat jelenleg forgalomban lévő legidősebb bora, az 1999-es Zweigelt egy könyvespolcon üvegben és pohárban.
1999-es Vylyan Zweigelt

Szlovákia a magyar borok legnagyobb vásárlója

A legtöbb palackozott magyar bort a tavalyi év adatai szerint Szlovákiában isszák, őket Németország és Csehország követi. A magyar borexporttal kapcsolatban összességében elmondható, hogy nem a külföldi fogyasztók jelentik a legnagyobb vásárlóerőt. A magyarok pedig inkább maradnak a hazai boroknál és az itthoni borászatokból származó ízeket részesítik előnyben.

Brazíliában és Kenyában is kóstoltak már Vylyan bort

Magyarországról a legtöbb bort tehát Szlovákia importálja és akár Vylyan borokkal is találkozhatunk, ha ott keresgélünk a borpultok között. Borainknak kb. 15%-át fogyasztják el külföldön. Az elmúlt években összesen 25 országba exportáltunk, köztük Brazíliába és Kenyába is! A tavalyi évben Kínába rendelték a legnagyobb szállítmányt borainkból. Mindemellett elsősorban a környező országokba, a már említett Szlovákiába, Csehországba, Romániába, Lengyelországba, Németországba és Franciaországba szállítunk, de a skandináv régióban, az USA-ban, Kanadában és Japánban is kerülnek Vylyan borok az üzletek polcaira vagy az éttermekbe.

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!