Vylyan Mustméz

Polci ár:

1 299 Ft


LeírásA Mustméz sokrétű felhasználásaTeasütemény recept

Kékszőlő mustjából készült tiszta ’eszencia’, hozzáadott anyagok nélkül.

Hogy készült? A friss mustot nagyon alacsony lángon, sűrűn kevergetve, lassan elforraltuk, amíg egy „eszenciát”kaptunk, amelyben csak a zamatos gyümölcscukor és a friss savak maradtak meg.

Jellege sűrű, de a méznél folyékonyabb, jól kenhető.

Ízben azért kedveljük, mert nem a tömény édesség jellemzi, hanem az édes-karamellás jegyek mellett jólesően savanykás is.

Talán hallott is a mustmézről pekmez-ként is, amely régi kedvelt török édesség. Nálunk is a török hódoltság nyomán terjedt el a „peszmeg”.

Részletesebb leírásért kattintson ide!

  • sajtokhoz mártogatósként
  • desszertekhez, süteményekhez
  • méz helyett fekete-vagy roibos tea ízesítésére
  • Olíva olajjal, balzsamecettel keverve pikáns salátaöntetként
  • vajas pirítósra isteni
  • ősszel például kítűnő a tradícionális recept is: sütőtök darabokkal fogyasztva, de akár
  • más sült zöldséghez is

Vörös húsú sülteket érdemes sütés közben kenegetni fűszerekkel színesítve, vagy akár tálalásnál meglocsolni.

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojás
  • 18 dkg teavaj
  • 6 ek Vylyan mustméz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 rúd vanília
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 db tojássárgája

A lisztet a sütőporral átszitáljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojásokat, az olvasztott vajat, a mustmézet, a citromhéjat és a fahéjat. Összekeverjük és jól eldolgozzuk, s másnapig érdemes hideg helyen állni hagyni.

Sütés előtt átgyúrjuk, hogy kissé felmelegedjen a tészta, majd kb. fél centi (kisujjnyi) vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét megkenjük tojás sárgájával.

Előmelegített, jó forró sütőben aranybarnára sütjük, 10-12 perc alatt kész is! A teához, forralt borhoz kínálhatjuk, ezek ízesítésére is használhatunk mustmézet;-)

Széchenyi 2020 - Vylyan