Kezdőlap » A Hónap Bora: Villányi Franc 2009 & 2015

A Hónap Bora: Villányi Franc 2009 & 2015

A cabernet franc a világban önállóan csak kevés helyen jelenik meg, hazánkban Villányban mutatja meg legszebb értékeit. Mélyen hiszünk e fajtában és ezért a februárt a Franc-nak szenteljük, a hónap borának A Vylyan Cabernet Franc 2009 és a Villányi Franc 2015 (egyik) kedvenc fajtánkat választottuk.

Sok előnyös tulajdonsága közül az egyik, hogy gyönyörűen érik. Hogy ezt meg is mutassuk, egy rezervált tételt, a 2009-es évjárat utolsó palackjait ajánljuk az aktuális, 2015-ösmellett. Érdekes 6 év „korkülönbséggel” kóstolni a két identikus, fajtajelleges, jó tartású Franc-t. A Cabernet Franc 2009 semmit nem vesztett lendületéből, érdemes megtapasztalni –amíg a készlet tart…!

Mi a Franc? 🙂

VYLYAN hitvallás a francról

Nekünk e bor a villányi szőlőből kibontható komplexitás legmagasabb szintje, a belső szépség kisugárzása. Az eddigi évjáratok alapján biztosak vagyunk benne, hogy a villányi cabernet francnak a világban küldetése van, a fajta a színtiszta Villányi mészkőben gyökeret verve örök hazára talált. Ahogyan mi is.

Hamvas Béla szerint a villányi az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. Ha gavallér, akkor cabernet franc. Őt küldenénk a bálba, Hamvas szerint frissen fürödve, borotválkozva, frakkban vagy szmokingban. Ha belép a báli forgatagba, biztosan magára vonja a figyelmet – egyenes jellem, nemes, jó tartású, energikus, izgalmas, tiszta, komplex, harmonikus – egy olyan gavallér, aki korosan is megtartja előnyös tulajdonságait. Nem hivalkodik, belső szépségével nyer teret, s a lecsengés után válik igazán emlékezetessé – s örökre az „agyunkba” ég.

 

A Villányi Franc legfontosabb tulajdonságai, szerintünk

 • Mint szőlő, a Villányi színtiszta mészkőben gyökeret verve örök hazára talált, e fajta talán itt mutatja legszebb értékeit a világban! / Michael Broadbent 2000-ben Villányban tett látogatása után leírta az angol Decanter magazinban: A Cabernet Franc Villányban találta meg szellemi otthonát/.
 • Mint érésben lévő bor, cizelláltan építi be a hordós, s a palackos érlelés jegyeit
 • Mint bor,
  • a fajta alacsony-közepes termő képességű, s a kis mennyiség miatt is koncentrált bort ad
  • az egyensúly, a finomhangolás művésze
  • egyszerre érettség és frissesség;
  • pont annyi teret ad fajtajellegnek, mint a pince stílusjegeinek, s a borász személyiségének
  • egyensúlyos szerkezetében legidentikusabbak bársonyos tanninjai és a jellegzetesen élénk savai

Cabernet Franc 2009

Összetett és összeérett illata a magasra és a mélyre egyszerre nyit kaput. Kóstoláskor a rumos-trüffeles, szilvás, meggyes jegyeket a hordófűszerek (kapucsínó, grillázs) színezik tovább. Még mindig energikus és élénk, jó tartású bor szerkezete, selymes, szinte krémes textúrával.

További értékelések a vivino.com-on: https://www.vivino.com/wineries/vylyan/wines/1653679-villnyi-cabernet-franc-2009

ÉVJÁRAT- 2009

Átlagos tél, korai virágzás, változatos nyár. Korai szüret, egyenletes meleg, száraz ősz. Gyümölcsösebb borok születtek szép savtartalommal.

DÍJAK

AWC Vienna 2012 – Ezüst érem

Tasted Journal – Andreas Larsson és Markus Del Monego  – 90,5 pont