Kezdőlap » Események » Ördögkatlan Fesztivál 2016

Ördögkatlan Fesztivál 2016

Dátum: 2016. május 30., hétfő Szerző:

Mikor? 2016. augusztus 2 – 6.

Hol? Nagyharsány, Kisharsány, Villánykövesd, Beremend és a Vylyan Terasz

Augusztusban újra lesz öt napunk arra, hogy jók legyünk és “nem normálisak”, jön a IX. Ördögkatlan Fesztivál!

A visszajáró katlanozók már tudják, mire számíthatnak: igényes színházi- és táncelőadásokra, koncertekre minden műfajból a könnyűzenétől a jazzen, világzenén, népzenén át a komolyzenéig, családi és irodalmi programokra, filmvetítésekre, civil kezdeményezésekre, kiállításokra és kézműves vásárokra.

Aki megfordult már a Katlanban, visszatér. Aki a jobbik részét keresi, itt megtalálja.

Az Ördögkatlan Fesztivál egyik alapítójaként, s legszebb helyszíneként az elmúlt 8 év tapasztalatából bizton mondhatjuk: szerintünk az év legjobb rendezvénye ez az euforikus, mindig felejthetetlen öt nap. Igazolja ezt az 50 000 látogató, s Törőcsik Mari, a fesztivál védnökének visszajelzése is:

…öt napon át megtapasztalhattam, hogy ennyi idő és tapasztalat után is rá tudok csodálkozni az emberekre: hogy a minőség, a sokszínűség, a kíváncsiság és mindenekelőtt az egyszerűség és a szeretet ebben az oly nehéz és sokszor embertelennek tűnő 21. században is boldog közösségeket tud létrehozni.”
(Törőcsik Mari)

A Magyar Fesztiválszövetség által KIVÁLÓNAK minősített fesztivál!

Ördög vigye el a katlanba!

A kultúrmenühöz az Ördögszántotta hegy legenda borai dukálnak, a borok nyakában pedig egy 500 Ft értékű kupont talál, így nem csak borhoz, hanem egyben ajándékhoz, élményhez is jut. Részletek

Az ÖRDÖG a KATLAN bora

Ahogy a fesztivál, úgy a bor névadója is az a bizonyos Ördög az ősi legendából, akinek a gyönyörű Harka nem adta magát, a Boszorkány pedig túljárt az eszén. A szerelmes ördögnek emléket állító bor helyi fajtákból építkező házasítás, maga az életerő.

Vylyan Terasz programok:

Nap, mint nap:

VYLYAN-KIÁLLÍTÁSOK

Művészi hordók
Mi történik, ha egy képzőművész kap egy üres tölgyfahordót? Megláthatod a Vylyan Teraszon.

Kukoricagóré-bútorok – Sprok Antal
És mi történik, amikor egy faművész találkozik egy bontásra ítélt kukoricagóréval? Sprok Antal górébútorait szívesen hazavinnéd…

TAKTAK – Kárpáti Dódi kiállítása
A Quimby trombitásáról, Kárpáti Dódiról kevesebben tudják, hogy Kiss Tibihez hasonlóan képzőművész is. TAKTAK címet viselő kiállításán azonos című új lemezéhez kapcsolódó grafikákat, főleg tussal készült frottázsokat láthatnak a katlanozók.

 

VYLYAN-BESZÉLGETÉSEK

BELSŐ ELHÁRÍTÁS
Bérczes Tibor beszélgetés-sorozata
Hogyan működtette a hatalom a belső elhárítást a rendszerváltás előtt, és hogyan működik az bennünk azóta is, hisz máig sem kényszerítettük ki a tényszerű tisztánlátást? A Vylyan teraszon folytatandó három beszélgetés erről szól, szándék szerint tényszerűen és olykor nem kevés személyes érintettséggel.

Augusztus 3. (szerda)

TERASZ

14.00 Kritikai Szalon – a Jelenkor folyóirat égisze alatt indult pécsi beszélgetéssorozat
Tóth Krisztina Világadapter című verseskötetéről Bagi Zsolt, Kemény Lili és Osztroluczky Sarolta beszélgetnek, moderátor: Vilmos Eszter.

15.00 TAKTAK – Kárpáti Dódi és zenekara
A Quimby trombitásának utazása a jazz világába. Utitársai: Kőszegi Imre, Vasvári Pál, Vasvári Márton és Szaniszló Richard.

16:00 Háy Jánossal beszélget Beck Zoltán
Este majd együtt zenélnek a Rájátszásban, de most még Zoli kérdezgeti Jánost.

17.00 Tánc a fűben
Lőrinc Kati táncol, Lőrinszky Attila bőgőzik – ahogy az lenni szokott.

17.30 Syrius Legacy-koncert
Lehetséges a lehetetlen, azaz 2015-ben élő koncerten tökéletes és ma is érvényes hitelességgel visszaadni az egykori Syrius együttes legendás albumát, az 1971-ben megjelent „Az ördög álarcosbálja” című remekművét.

KIÁLLÍTÓTÉR

13.30 Tárlatvezetés
Kárpáti Dódi megmutatja képeit.

15.00 Csevej
Vendég: Suzuki Kimiyosi
A nyolcvanéves mester az 1400-as évek óta működő hagyományos japán harcművészet XVI. szamuráj nagymestere lenne – ha 1867-ben nem oszlatták volna fel a szamurájok kasztját. A beszélgetés után bemutató!
Házigazda: Kellár F. János Immánuel
Törőcsik Mari ajánlásával érkezik a Katlanba.

Augusztus 4. (csütörtök)

TERASZ

14.00 Kritikai Szalon
Darvasi László Taligás című regényéről Márjánovics Diána, Szolláth Dávid és Tóth Orsolya beszélgetnek, moderátor: Bozsoki Petra.

15.00 Fratelli Tarzanelli Duó
Baltazar Montanaro & Pablo Golder koncertje. Egy harmonika és egy hegedű – és egy teljes világ!

16:00 Singas-koncert – MONTRY THAVALATTAAM

17.30 “Köztünk marad” – Rátóti Klubzenekar
Csodalépés című, első önálló lemezével már sikerrel bemutatkozott Rátóti Zoltán a Vylyan Teraszon. Újra hívtuk, hiszen Köztünk marad címmel megjelent második albuma is. A Klubzenekar tagjai: Rátóti Zoltán, Juhász Gábor, Restás Gergő, Becze Gábor)

19.00 Mellettünk – Grecsó Krisztián / Grecsó Zoltán (Orlai Produkció)
“Amikor szegény édesanyánkat megkérdezik, mivel foglalkoznak a fiai, és megmondja, rendre azt kérdezik, és „normális gyereke nincs”? A falu zárt, kegyetlen és szép világ, olyan gyökér, olyan életkezdés, ami örökre meghatároz. Erről a közös identitásról mesélnek a Grecsó fivérek egészen más nyelven, egészen másképpen.

KIÁLLÍTÓTÉR

15.00 “Ami jön, ami megy”
Szamosi Judit koreográfus-táncművész számos díjnyertes előadás után ősbemutatót hoz a Katlanba. Ő koreografál és táncol, és Major Balázs zenél.

16.00 Belső elhárítás I. – Elhallgatott múlt
Bérczes Tibor Ungváry Krisztián történésszel beszélget arról, hogyan és milyen mértékig ismerhető meg az egykori belső elhárítás működése, milyen dilemmák elé kerül a kutató és arra milyen válaszokat ad.

Augusztus 5. (péntek)

TERASZ

14.00 Jelenkor-beszélgetés
Vendég: Kőrizs Imre – a költővel Könyvhétre A másik pikk bubi címmel megjelent verseskötetéről Görföl Balázs beszélget.

15.00 Podhorszky Gábor koncertje
A Budapest és London között ingázó gitárművész megfordult punk zenekarokban, de komolyzenei tanulmányokat is folytatott és diplomát szerzett a Hágai Királyi Zeneakadémián.

16:00 Belső elhárítás II. – Élő kötet nem marad
Bérczes Tibor Forgách András íróval beszélget arról, hogy Forgách néhány évvel ezelőtt megtudta, hogy édesanyja hosszú éveken át a belső elhárításnak dolgozott. Tavaly „Élő kötet nem marad” címmel részletesen leírta „Pápainé” tevékenységét…

17.30 Karosi Júlia Quartet (vendég: Borbély Mihály)
A fiatal jazzénekesnő a New York-i Dot Time Records kiadó gondozásában, Hidden Roots címmel megjelent új albumát mutatja be. Quartet tagjai: Karosi Júlia – ének, Tálas Áron – zongora, Bögöthy Ádám – bőgő, Varga Bendegúz – dob, szaxofonon közreműködik: Borbély Mihály.

19.00 “Nem maradtam abba” – Zebulon táncprojekt
Dömötör Judit és Lévai Viola performansza – a duó közös utazásra hívja a nézőt az előadásban, mely a tánc és az abszurd hang-színház műfaja közt válik valamivé…

KIÁLLÍTÓTÉR

15.00 “Piros ruhában, szerelemben” – Weöres Sándor és Károlyi Amy
A legendás költőházaspár szerelmének történetét a sokoldalú színészházaspár, a színésznő-hegedűs Tallián Mariann és a színész-költő Lázár Balázs meséli el.

Augusztus 6. (szombat)

TERASZ

14.00 Jelenkor-beszélgetés
Vendég: Röhrig Géza, költő. A Saul fiából jól ismerjük, és miközben a filmben zseniális alakítást nyújt, tudhatjuk, Röhrig Géza valójában költő. Vele beszélget Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője. És bizonyára szóba kerül “az ember, aki a cipőjében hordta gyökereit…”

15.00 Tánc és zene
Simkó Beatrix táncművész és Zádory Édua hegedűművész előadása Kurtág György, Johanna Doderer, Juan Manuel Abras, Hartl Bence, Nikolet Burzynska, Filip Sande zenéire.

16:00 A Kemény-család
„Az asztalnál Csokonai és egy kortárs író” elnevezésű programból az Ördögkatlanig utaznak a lelkes csurgói refis diákok és tanáruk. Az irodalmi programba meghívták a Kemény-családot: Kemény Zsófit, Kemény Lilit és Kemény Istvánt. Aki a családot faggatja: Kovács József tanár úr.

17.30 Slam Poetry a Vylyan teraszon
Versek, borok és panoráma szegődnek az “itt és most” szolgálatába, mialatt a délután egy kacsintásnak tűnik csak, az idő fürge, elszalad, elrejtőzik az élmények közé, és “aki bújt, aki nem” ránk talál az est. Az alkalomra állandósult slammer baráti társaság (Csider István Zoltán, Horváth Kristóf “Színész Bob”, Kövér András “Kövi”, Pion István, Simon Márton, Tengler Gergely “TG”) idén a ragyogó Kemény Zsófival csinosodik. Veletek ugyanitt.

KIÁLLÍTÓTÉR

15.00 Belső elhárítás III. – A “belülálló” szemével
Bérczes Tibor Garamvölgyi György nyugalmazott rendőr ezredessel beszélget, aki hosszú éveken át vezette a belső elhárítás egyik megyei részlegének munkáját. Most „belülállóként” mondja el, hogyan látta és látja akkori munkáját.

 


Esemény részletek