Kezdőlap » Events » Vince nap a Vylyan Teraszon

Vince nap a Vylyan Teraszon

Date: 2017. November 22., Wednesday Author:

A termőfölddel szoros kapcsolatban élő ember számára mindig meghatározó volt a természet iránymutatása. Ilyen tudás kötődik a Vince-naphoz is, amely ma újra élő hagyomány, nem csak a borászok, hanem a borkedvelők számára is! Az év első ünnepéhez kapcsolódó népszokásokból, s a meghitt vidéki hangulatból a Vylyan Pincészet kezdeményezésére, s a már jól ismert villányi összefogásnak köszönhetően a vendégek is részesülhetnek. A hagyományok újrateremtésének céljával a Vince naphoz közel eső szombaton a Villányi borvidék településein Vince-napi programokat kínálnak a pincék.

A Vince nap háttere

A szőlészek, borászok mindig is a természettel együtt élték dolgos mindennapjaikat, nem véletlen, hogy szokásaikban is az időjárást és a termést befolyásoló istenek voltak a legfontosabbak. A kereszténység elterjedésével ugyan megmaradtak az ősi hitvilág termésjóslásai, termékenységi varázslatai, de a katolicizmus gazdag szentkultuszából „jutott” a borászoknak is. E védőszentek (Szent Vince, Szent György, Szent Márton) ünnepei az adott közösség összetartásában mindig is nagy szerepet játszottak, s ez ma is igaz.

Bővebben itt olvashat a Vince napról: https://www.vylyan.hu/boraszat/milyen-lesz-2017-vince-nap-s-az-mogotti-szokasok/

Időpont

2018. január 20-án szombaton 14.00-16.00

Vince napi „szertartások” a szőlőben

A Jóisten tenyerén – Dr. Mészáros István Atya megáldja a borvidék összes szőlőjét.

Ősi hagyományok, együtt! – Balogh Kornél szőlészünk mesél a Vincéhez kötődő szőlészeti hagyományokról. Ha nem szőlész lenne, tán még ma is mesélne…

Forralt borozunk, ásott borra vadászunk, Vince vesszőt metszünk, meglocsoljuk az áldott termőföldet borral, mondókával és dallal költögetjük! …A közös Vince dalt, amit már mindenki kívülről tud, most is népzenészek vezényletével énekeljük.

Zenés borkóstoló a palackozóban

A Büdös Vornyik zenekart akár hívhatnánk Vylyan Terasz Orchestrának is. A profi népzenészek mindig sodró lendületű örömkoncertet adnak a borokra és a hely varázsára hangolva, amelytől láb nem marad nyugton, torok és pohár nem marad szárazon. A koncert mellett ültetett borkóstoló és falatok várják vendégeinket!

A borok

  • Kakas Rozé 2017
  • Ördög Cuvée 2014
  • Villányi Franc 2015
  • Montenuovo Cuvée 2013

A borkísérők

Vince hidegtál – Sajt válogtás, Vince kenegetős, házi ciabatta

Vylyan Terasz Vince program díja: 5 200 Ft/fő (forralt bor, 4 boros borkóstoló, falatok, koncert)

Bővebb információ, bejelentkezés

Gönczöl Gábor +36 30 376 08 85

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Kisharsány, Fekete-hegy


Event Details