Borból lett művészet - Vylyan Pincészet

Borból lett művészet

2022. augusztus 16.

A borkészítés nekünk alkotás. Egész évben gondozzuk a szőlőt, hogy a legszebb terméssel örvendeztessen meg bennünket, ami aztán értő kezekbe kerülve borrá alakul át. Ahogy a festő alkotása egy szemet gyönyörködtető kép, az íróé egy elgondolkodtató novella, úgy a miénk a bor. Magánemberként mindig is vonzódtunk a művészetek iránt, és ez a vonzalom az évek során egyre inkább megmutatkozott a Vylyan borok megjelenésén is. 

Borból lett művészet - irodalmi művek a Vylyan borokon

Bogyólé 

A bor és a művészet összetartozása számtalan formában tetten érhető nálunk. Novemberben, amikor megjelennek az újborok, sokan keresik a Vylyan Bogyólét, ami nem csak azért jelent más-más élményt minden évben, mert a mindig változó évjárat legfrissebb lenyomatába kortyolhatunk bele, de a megjelenése is évről évre változik. Hónapokkal előtte meghirdetjük művészi címkepályázatunkat, és izgatottan várjuk, hogy a jelentkezők milyen alkotásokkal örvendeztetnek meg bennünket. Az izgalom soha nem alaptalan, mindig rácsodálkozunk, hogy milyen fantáziadús pályamunkák érkeznek, és legszívesebben mindegyiket megjelenítenénk a palackjainkon. A győztes címke végül mindig olyan, amivel teljes mértékben azonosulni tudunk, így az aktuális Bogyólénél nem csak a belbecs, de a külcsín is mindig nagyon Vylyanos. 

A győztes Bogyólé címke 2021-ben

Az Ördög a részletekben rejlik

Jártatok már nálunk a kisharsányi birtokunkon? Akkor biztos láttátok már a Teraszunk melletti Művészi Hordó kiállításunkat. Az elsők közülük még 2008-ban, az első Ördögkatlan Fesztiválra készültek. A vendégeink is gyakran fotózzák ezeket a színes hordókat (a ti telefonotokban is van róla néhány kép? 😊 ), és sokan, akik megfordultak már nálunk, emiatt is emlékeznek ránk. 

Apropó, Ördögkatlan! A másfél évtizede a Villányi borvidékhez kötődő művészeti fesztiválnak nem csak az egyik alapító tagja és állandó helyszíne vagyunk, de 15 évvel ezelőtt nálunk született meg a döntés arról, hogy elindul a Katlan. Nem csoda, hogy minden évben várjuk és nagyon készülünk rá! Augusztus első hetében most is számos érdekes fellépő, és igazán remek közönség járt nálunk, így ismét egy évre feltöltődtünk élményekkel. Ha nem voltatok itt, képes összefoglalónkat akkor is nézzétek meg, talán jövőre kedvet kaptok, hogy velünk tartsatok! 

Na és az Ördögszántotta hegy legendájáról hallottatok már? Hozzánk különösen közel áll, ez az alapja ugyanis a Classicus boraink neveinek és címkéinek is. Biztos sokan kóstoltátok már a Vylyan Boszorkányt, a Macskát vagy a Kakast, így nektek is köszönhetjük, hogy ez a legenda még mindig a köztudatban van.

Ördögkatlan fesztivál a Vylyan Teraszon

Borból lett művészet

A borból lett művészet azonban a Prémium borcsaládunkban csúcsosodik ki. Ahogy a művészeti alkotásokat, úgy a borokat is minden ember másként értelmezi, mindenki más élményt fűz hozzá, más tulajdonságokkal ruházza fel. Mi is azt valljuk, hogy az érlelt boraink saját személyiséggel rendelkeznek. Néhány éve gondoltunk egy merészet, és felkértünk hét neves kortárs írót és költőt, hogy írjanak hét vörösborunkról, vörösborunkhoz, majd az így elkészült művek alapján ezekhez egyedi címkék születtek. Cserna-Szabó András, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Háy János, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna és Székely Csaba szövegeihez Veress Tamás készítette el a grafikákat, így borainkat igazán művészi köntösbe öltöztethettük. Minden palack más és más, egyedi, akárcsak egy-egy értékes művészeti alkotás. Persze a középpontban továbbra is a bor áll, mindig ő mesél. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy a borkóstolás élményét tovább fokozhatja különleges boraink különleges megjelenése.  

Borból lett művészet - Villányi Merlot

Kulisszatitkok Debreczeni Mónikától

A bor és a művészet kapcsolatáról Debreczeni Mónika, a Vylyan birtokigazgatója néhány kevésbé ismert információt is elárul. 

  • Mikor kapcsolódott össze először a pincészet életében a bor és a művészet? 
  • A budapesti Majd Leonard! nevű étteremben szerveztünk borokhoz és gasztronómiához kapcsolódó irodalmi beszélgetéseket, amin ott volt Závada Pál, Parti Nagy Lajos, de Eszterházy Péter is ott volt az első sorban, noha vele nem beszélgettünk. Nagyon jó hangulatú beszélgetős, borozós esték voltak ezek. 

2004-ben került hozzánk Iványi Emese kolléganőm, aki nagyon kötődik a művészetekhez. A ma is ismert ötletek az ő jöveteléhez kapcsolódnak. 

  • Hogyan indult a Vylyan újborának a Bogyólének a sikersztorija? 
  • 2005-ben jöttünk ki az első Bogyólével. Korábban is volt újborunk, ami Primőr néven volt a piacon, aztán jött ez az ötlet a Bogyólével. Megkerestük a Pécsi Egyetem Művészeti Karát, később kiírtuk a pályázatot, ami náluk beépült a tananyagba. A beérkezett pályaművekhez szerveztünk kiállítást, díjátadót. Néhány év után országosan több intézményt is bevontunk ebbe a tervezési folyamatba, a MOME-tól Sopronon át Egerig jónéhány egyetem hallgatói versengenek egymással. Jó lehetőség ez az iskoláknak és a diákoknak is, hiszen egy így születő címke többezer borospalackra rákerül, a borszeretők minden évben várják a Bogyólé megjelenését. És jó lehetőség ez nekünk is, hiszen megismerjük a diákok stílusát, és lehet, hogy később is kapcsolatba kerülünk velük hasonló munkák során. 
  • Milyen érzés volt, amikor először olvastad a Prémium borcsalád boraihoz íródott verseket, novellákat? 
  • Nagyon büszke vagyok, hogy ezek az írók, költők elvállalták a felkérésünket, és ilyen művek születtek. Említésre méltó társaság állt a boraink mellé, és nem csak itthon, de például Londonban és Belgiumban is rácsodálkoztak, hogy mennyire jó dolgot találtunk ki. 

A borok és a művek közötti egyezőség is fantasztikus. Grecsó Krisztián a Villányi Franc-hoz írt novellájában a szerelem első látásra témaköréről ír, arról, amikor először meglátta a feleségét. Ahogy a Villányi borvidék és a cabernet franc egymásra talált, az is egy szerelem első látásra. De említhetném Szabó T Anna gyönyörű versét is, amit a Merlot ihletett. Ezt a szőlőfajtát általában nőneműként szokás emlegetni, és ha a borvidék a férfi, az ő táncuk is végtelenül harmónikus, akárcsak a bor. Dragomán György írása, a Kőasztal a cabernet sauvignon-ról szól. A novellában szereplő jelzőket úgy válogatta össze, ahogy az egy borkóstolási jegyzetben is lehetne, hiszen pont ezekkel a szavakkal jellemzik a cabernet sauvignont. Nagyon érdekes párhuzamok ezek, élvezet olvasni mindegyiket. 

Az idei Ördögkatlan fesztiválon a hét művész közül négyen is részt vettek irodalmi beszélgetéseken, így kapocs szerencsére továbbra is megmaradt.

Az életünk a Vylyannál a borok körül forog, de fontosan nekünk a művészeti értékek is. Ha legközelebb kezetekbe fogtok egy Vylyan borospalackot, vagy eljöttök a Vylyan Teraszra, figyeljétek meg ezeket az összefüggéseket ti is! 

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!