Kezdőlap » Magazin » Művészi Hordók – Élőben

BorászatEgyébRendezvények

Művészi Hordók – Élőben

2017. július 17.

Háy, Cseh, Töttös-Wahorn, Rutkai

Úgy látszik, ez az év a 10 éves évfordulóké: a megújult, a 10 éves Vylyan Terasz, az Ördögkatlan Fesztivál, s a Művészi hordókat is az első Katlanon avattuk.

A képzőművészet és a bor iránti szenvedélyből született Művészi Hordó projektünk. 2008-ban képzőművészeket kértünk fel arra, hogy leheljenek életet a borok érleléséhez használt (közismertebb nevén barrique) tölgyfahordókba. Az érdekes kihívás és persze a hordó beltartalma beindította az alkotó fantáziát, így született meg a Művészi Hordó tárlat.

A hordó-termés folyamatosan új alkotásokkal gazdagodott, melyek minden évben az Ördögkatlan Fesztiválon mutatkoztak be, majd állandó köztéri kiállításként várták a látogatókat a Vylyan Teraszon. De állandó „otthonuk” mellett más helyszínekre is meghívást kaptak, Budapestre, Bécsbe, sőt még távoli hazájukba, Bordeaux-ba is.

Pécsi  (Pál Zoltán, Miklya Gábor, Ernszt András, Nyilas Márta, M Páll Zoltán, Veres Balázs, Pinczehelyi Sándor és Gellér B. István) és hazai képzőművészek (Kovács István, Megyer Márta) mellett nemzetközi munkák is gazdagították a tárlatot (Nikola Faller – Horvátország, Böröcz András- New York).

Ha valaki jól figyelt, észrevehette, hogy a Vylyan Teraszon található Művészi hordók akkor bukkantak fel, amikor az Ördögkatlan indult: 2008-ban. A hordók is tízévesek tehát, és a jubileumra a következőt tervezzük az Ördögkatlannal: megkértük visszajáró katlanos képzőművész barátainkat, hogy egy-egy délutánt töltsenek velünk (és egy-egy hordóval), és amíg mi Krasznahorkai felolvasását, a Womboot, Sárik Pétert vagy éppen a soron következő Jelenkor-beszélgetést hallgatjuk, félszemmel figyelhetjük, mihez kezd a hordójával Háy János, Töttös Kata és Wahorn András, Rutkai Bori vagy éppen Cseh András.

 

És mire véget ér a délután, a Vylyan Terasz amúgy is gyönyörű környezete  így gazdagodik majd újabb hordó alkotásokkal augusztus elején.

Kapcsolódó boraink

Kapcsolódó cikkeink