Kezdőlap » Magazin » 10 ok, amiért érdemes eljönni a Vylyan-hoz ősszel (is!)

BorászatVylyan Terasz

10 ok, amiért érdemes eljönni a Vylyan-hoz ősszel (is!)

2016. október 12.

Kiemelt

Az ősz a bor színes-szagos évszaka, a borvidék talán az “őszi üzemmódban” a legszebb. Színesedik a Fekete-hegy, a szőlőben zajlik a szüret, az indián nyár pedig még sokáig maradó vendég a Vylyannál is. Ez hozzá tartozik Villány ’imázsához’, kis országunk e déli egy napsütötte, mosolygós szegletéhez, no és a mediterrán hangulatú Vylyan teraszhoz. (Ha épp nem sütne, a melegítőgombák és a sátor megoldják a helyettesítést…)

Íme 10 ok, amiért érdemes eljönni a Vylyan-hoz ősszel (is!):

 1. Ami miatt mindenki „itt ragad”: A HELY SZELLEME. A boroknak a születési helyükön van a legnagyobb varázsa, hát még ilyen helyen!
 2. FELTÖLTŐDÉS már maga az is, ha elmerengünk egy pohár felett a teraszról elénk táruló lenyűgöző látványban, a szőlőtengeren át hullámzó, horvát hegyeket is pásztázó végeláthatatlan PANORÁMÁBAN.
  d
 3. Maradjuk a kaptafánál, cipőt a cipőboltból…: A BOROKÉRT. Az ugródeszka boroktól (fehér, rosé, KSZÍ gyöngyözőbor) a vörösborokig ívelő skála talán ősszel esik a legjobban. Ilyenkor nyílik az új évjárat kapuja az energetizáló újborokkal, de már jól esnek az elmerengős, komolyabb nagy borok is.
 4. TUDÁSSZOMJ? Szakmai vezetett borkóstoló vagy csak lazán egy-egy pohár bor? Mindenki annyit kap a bor mellé járó tudásból, amennyire szomjazik. Mi szívesen beavatjuk pincészet borkészítési filozófiájába, borkóstoló és vezetett pincelátogatás angol és német nyelven is kérhető!
 5. SZÜRET, SZŐLŐ, MUST – Manapság ritkán adódó lehetőség a szüret levét, a friss zamatos mustot egyből megkóstolni. Metszőollót nem kell ragadni, de a szüretbe így is bele lehet kóstolni, sőt, a vendégek egy kis szőlőt is szedhetnek különleges szőlőfajta gyűjteményünkben – már ha találnak “fürt maradványt” a Fekete-hegyi őzek lakomájái után…
  b
 6. GOURMET FALATOK – A hasukat kedvelőknek mondjuk, hogy a divatos szóval biszto-jellegű Vylyan kiskonyhában a helyi ízeket színezzük a borokhoz.A Vylyan Kiskonyha őszi ajánlata:Tepertőkrém,friss házi kenyérrel: 900.-/adag
  Oldalas rilette,marinált erdei gombával,házi kenyérrel: 800.-/adag
  Chilis sütötökkrém pirítóson 800.-/4 db
  Egy tálból csipegetős:Sajtttál az ősz ízeivel, tökmagos, diós és füstölt sajtokból: 1800.-
  Füstölt pisztrángfilé, tökmagolajos leveles salátával: 1500.-
  Füstölt finomságok a Madarász tanya spájzából ( füstölt sonka,füstölt kolbász és szalámi,sajtok,kerti zöldségek ): 2.400.-
  Ételeinkhez friss pékárut adunk.Novemberben pedig jönnek az újboros lakomák, s az új évjárat friss ízeihez minden módon elkészített ínycsiklandó libafogások.
 7. BUJA TERMÉSZET, zavartalan természetvédelmi környezet öleli körbe a pincét. Azt érezhetjük, hogy a természet tenyerén vagyunk. Mert tényleg.Érdemes ősszel kirándulni egy nagyot, amely után még jobban esnek a jó borok. akik a természetbe kívánkoznak, érkezhetnek hozzánk gyalog is, erdőn-hegyen-dűlőn át, több  túraútvonal közül választhatnak, s már szépen kiépült a borvidéki kerékpárút is. Ha nem akarunk komolyabb túrát tenni, érdemes andalogni egyet a terasz körüli ezer színben pompázó szőlőskertben.
  a
 8. ÉLMÉNY-HÉTVÉGE – Nem kell itthagyni a vidéki idillt. Kisharsány gyönyörű, új szálláshelye, a Bocor Fogadó nem csak szállást, hanem a teljes hétvégét lefedő programok (túrázás, gyógyfürdő, lovaglás, lovaskocsizás, biciklitúrák, zenés és színházi estek, és még sok más) teljes megszervezését és lebonyolítását is vállalja.A Siklósi Vár maga egy történelmi kaland, de érdemes megmártózni a környék gyógyvizében (tudják, ezt is az Ördögnek köszönhetjük;-)Egyéb szállásinformációkat itt talál: https://www.vylyan.hu/vylyan-terasz/szallas/
 9. A BOR ÉS KORTÁRS MŰVÉSZETEK összefonása nem csak az Ördögkatlan fesztivál ideje alatt jellemző. Nemzetközi borcímke gyűjtemény, figyelemreméltó pohár-és üveg gyűjtemény, s egyedülálló Művészi Hordó kiállítás várja a látogatókat. (s a Bogyólé művészi címketárlata október 19-31. között a Zsolnay Negyedben)
  c
 10. …Egy hölgy vendégünk férfiaknak szánt tanácsát is tolmácsolnunk kell: ha ő csapná a szelet valakinek, biztosan idehozná randevúra a kiszemeltet. A szívet melengető őszi aranysárga napfény és a fent leírtak megteszik a hatást…;-)

Hol?

A Vylyan egy ugrásra Pécstől, délre, a Villányi-hegység horvát hegyeket is pásztázó lankáin húzódik meg, a szőlőterületek szívében, a kisharsányi Fekete-hegy (majdnem) púpján.

 

Kapcsolódó boraink

Kapcsolódó cikkeink

Vylyan Kszí kiöntve a poharakba a megterített asztalon a Vylyan Pincészet Teraszán Kisharsányban.

Gyöngyözőbor-kisokos

2020. június 3.

Pezseg, de nem pezsgő. Frissít, de nem fröccs. Bor, de mégsem az. A gyöngyözőbor csupa talány lehet a kezdő, de