Szőlő, az igazi csodagyümölcs! Delikát termékek szőlőből - Vylyan Pincészet

Szőlő, az igazi csodagyümölcs!

2020. május 27.

Ha a szőlőről beszélünk, egészen biztos, hogy elsőre mindenkinek a bor jut eszébe, pedig a szőlő egy igazi csodagyümölcs, és ezt most be is bizonyítjuk! Számtalan módon feldolgozható és felhasználható és bármelyik formáját választjuk is, egy dolog biztos:  borzasztóan egészségesek!

Szőlő a konyhában

Dolma, a déli töltött csoda

A dolma, vagy dolmades a mediterrán és az arab konyha egyik alap ételének számít. Ahogy itthon a káposztalevelet, úgy használják a dél országokban a szőlőlevelet a főzéshez. Általában darálthússal és rizzsel töltik meg, amit a régióra jellemző, különböző fűszerekkel ízesítenek. A Dolma igazi déli hangulatú, könnyed előétel, ami nem csak abban segít, hogy különleges ízeket csempésszünk vele a konyhába, hanem kifejezetten egészséges is!

Cseperedő szőlő levele a Vylyan Pincészet Birtokán, tavasszal.
Fiatal szőlőlevél a Vylyan birtokon

Egészséges édesség? Mustméz!

 „A méz tömény napsugár, sűrű cukor, kacagó szeretet.” – írja Böszörmény Gyula, hát még akkor mennyire igaz ez, ha szőlőfürtök gyűjtötték hónapokon keresztül azokat a sugarakat! Természetes, egészséges, édes és savanykás egyszerre, ráadásul egy valódi vitaminbomba! A kékszőlő mustjából készült mézet a népi gyógyászatban is gyakran alkalmazták, gyermekek, várandós édesanyák és idős betegek táplálékkiegészítőjeként, de számos lehetőséget tartogat a gasztronómia szerelmeseinek is.

Reggelihez megterített asztal, kávéval és Vylyan Mustmézzel megkent pirítóssal.
Vylyan Mustmézes pirítós

A mustméz hozzáadott anyagok nélkül készül. A friss mustot nagyon alacsony lángon, sűrűn kevergetve, lassan forralják, amíg egy „eszencia” keletkezik, amelyben csak a zamatos gyümölcscukor és a friss savak maradnak meg. Jellege emiatt igen sűrű, de a méznél azért folyékonyabb, jól kenhető lesz. A mézzel szemben ízében sem a tömény édesség jellemzi: az édes-karamellás jegyek mellett jólesően savanykás is. A törököknek köszönhetően itthon igazi keleti csemegeként, sűrű, lekvárszerű édességként híresült el. Talán már te is hallottál róla, csak pekmez-ként, ami egy régi kedvelt török édesség neve, Magyarországon pedig a török hódoltság nyomán terjedt el a „peszmeg”.
Különösen ínyenc fogásként volt, mikor a téli hidegben előkerült: kis tálkákba öntötték, kemencében megsütötték majd kenyérrel mártogatták.

Ha valaki felfedezi, egészen biztos, hogy a Mustméz a konyha alapvető kelléke lesz, különleges ízvilága és állaga miatt ugyanis rengeteg ételhez párosítható. Készülhet belőle pikáns mártogatóst sajtokhoz, nagyszerű salátaöntet balzsamecettel keverve, sőt még sültek ízesítéséhez is használható! A vörös húsok kifejezetten jól harmonizálnak ízével, érdemes őket sütés közben kenegetni, vagy akár tálalás előtt meglocsolni a Mustmézből készült öntettel. A sütőtök és a zöldségek szerelmeseinek külön ajánljuk török recept szerint, az alapanyagokat összekeverve, sütőben sütve elkészíteni. Az egyszerű ételek kedvelői pedig egy sima vajas pirítósra kenve reggeli édességként is fogyaszthatják. Ha szívesen kipróbálnád, webshopunkból bármikor rendelhetsz, ahol még egy igaz délutáni desszert, egy Mustmézes teasütemény receptjét is megtalálod!

Vylyan Verjus és Vylyan Mustméz csendélet őszies díszletben, szőlő és szőlőlevél díszekkel.
Vylyan Verjus és Vylyan Mustméz

Szőlőmagolaj és Verjus a konyhában

A mélyzöld szőlőmagolaj a szőlő magjából készül. A magból az olajat hideg préseléssel nyerjük ki, ezzel garantálva, hogy az olaj megőrizze az értékes antioxidáns anyagokat, zsírsavakat és vitaminokat.

Sokan szeretnek főzni vele, mert különleges aromája van, mégsem nyomja el az ételek ízét. Magas forráspontja miatt sokan használják sütéshez, süteményekhez is. Salátaöntetekhez, szószokhoz is kitűnő, és mivel általában nem csapódik ki, majonéz készítéséhez is kiválóan alkalmas. Paprikával, szarvasgombával és különböző fűszernövényekkel is remekül működik együtt, ezért ha szívesen bolondítanád meg a megszokott ízeket, a Vylyan szőlőmagolajat bátran használhatod! Ha pedig még ennél is ínyencebb alapanyagra vágysz, a Verjusból is érdemes otthon tartanod egy üveggel!

A Verjus, vagyis az éretlen szőlőből kipréselt sűrű szőlőlé története az ókorig nyúlik vissza. Fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, emésztést segítő szerként használták és egyes források szerint afrodiziákumként, szerelmi vágykeltő készítéséhez is alkalmazták. A középkorban már étvágygerjesztő hatását is nagyra becsülték. Így kerülhetett az ételek közelébe és válhatott a kor konyhaművészetének egyik alap kellékévé. A citrom és az ecet térhódításával használata visszaszorult, ezért sokáig csak az olasz és a francia konyha különleges kiegészítője volt. Napjainkban azonban reneszánszát éli, és nem csupán Európában, hanem az USA-ban, Ausztráliában, Kanadában és Japánban is egyre népszerűbb. A gasztronómia szakértői használatát elsősorban citrom és ecet helyett, salátaöntetekhez, mártásokhoz, pácokhoz javasolják. Főleg olyan esetekben válaszd, amikor a savakat kevésbé hangsúlyosan szeretnéd megjeleníteni a tányéron. A különlegesen ínyencek gyümölcskompótot vagy egzotikus koktélokat is fűszereznek vele. A Vylyan Verjus önmagában, ásványvízzel hígítva is iható kitűnő frissítőként is a nyári melegben, és mivel alkoholt nem tartalmaz, bármikor bátran fogyaszthatod!

Szőlő a házipatikában

Tudtad, hogy a szőlő latin neve, a vitis, a „vita”, vagyis az élet szóból származik? Ennél találóbb nevet nem is adhattak volna neki: a szőlő egy igazi gyógyszer, ami számos értékes ásványianyagot tartalmaz. Annak ellenére, hogy az energia és szénhidráttartalma kiemelkedő, a vércukorszint-emelő hatása mindössze közepes mértékű. Káliumtartalmának köszönhetően remek vízhajtó, méregtelenítő hatásokkal bír, számos belsőszervi probléma megoldásában segíthet, sőt, még kozmetikumként is használható.

Vylyan Szőlőmagolaj fekszik az asztalon a Vylyan Pincészet Teraszán.
Vylyan Szőlőmagolaj

Szőlőmagolaj a gyógyító kincs!

A szőlőmagolaj élettani hatásai szinte megkérdőjelezhetetlenek. Szuper stresszoldó és gyulladásgátló hatású, immunrendszer erősítő és szíverősítő. Védi az ereket a meszesedéstől, erősíti azok falait, ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt és a koleszterinszintet is jótékonyan befolyásolja. Lassítja az öregedést, javítja a látást, kifejezetten ajánlott a szürkehályog gyógyítására. Segít a prosztata rendellenességek leküzdésében és a nők számára is segítség lehet a változókor tüneteinek enyhítésében. Hogyan? Naponta 1-2 kávéskanállal akár önmagában is érdemes fogyasztani, de konyhai alapanyagként is kitűnő lehetőségeket tartogat.

A többszörösen telítetlen omega-6 zsírsavaknak köszönhetően a hidegen sajtolt szőlőmagolaj rugalmasabbá teszi a bőrt is, mert segíti annak regenerálódását. Különlegessége, hogy minden bőrtípus számára ajánlott: a száraz bőrt puhítja és simává varázsolja, a zsíros bőr számára a faggyúmirigy termelést szabályozza, az érett bőrt pedig feszesíti, ezért narancsbőr ellen is kifejezetten hatásos!

Használata egyszerű, csupán néhány cseppet kell keverni az éjszakai krémbe, vagy testápolóba, de akár masszázsolajba is csepegtethetsz belőle. Kiválóan regenerálja a száraz hajvégeket is, hajhullás esetén kifejezetten ajánlott a szőlőmagolajos haj és fejbőr-masszázs. A Szőlőmagolajat felbontás után érdemes száraz hűvös helyen tartani, ha nem használod túl gyakran, akkor mindenképpen hűtőszekrényben tárold. A szőlőmagolajat számos előnyös hatása miatt valamennyi növényi olajnál értékesebbnek tartják, ha te is szívesen kipróbálnád, webshopunkból azonnal meg is rendelheted!

Iratkozzon fel a Vylyan hírlevélre!