Kezdőlap » Cikkek » Szőlőből készült, de nem bor

Szőlőből készült, de nem bor

Dátum: 2017. október 16., hétfő Szerző:

Szólhatna akár a találós kérdés, de mi inkább rögtön eláruljuk a választ, s büszkén jelentjük be két új kulináris termékünket!

Idén született meg Vylyan szőlőjében a gondolat, most októberre pedig kézzel fogható és kóstolható az első Verjus-nk és a Mustmézünk.

Eddigi legkorábbi szüretünk 2017 augusztusában volt, amikor zöld szőlőt szüreteltünk a Vylyan birtokon, melyből saját Verjus-t készítettünk. A zöldszőlő lé már nyáron, az Ördögkatlan alatt „próba üzemmódban” debütált nagy sikerrel, így készítettünk több palackot is! A Mustméz pedig a 2017-es szüret másik különlegessége, itt a kékszőlő mustjából nyertünk egy „eszenciát”, amely rendkívül sokféleképp használható.

A ’finomságok’ webshopunkban és a Vylyan Teraszon kiegészítő ajándékként elérhetőek, limitált tételben.

Verjus – azaz zöldszőlő lé

2017 augusztusában zöld szőlőt szüreteltünk a Vylyan birtokon, melyből saját Verjus-t készítettünk! A zöldszőlőből préselt természetes verjus a zöld szőlőlé francia elnevezése; (kiejtése: verzsü), a “vert” (zöld) és a “jus” (lé) szavak összetételéből.

A friss szőlő savainak és zamatos fanyarságának köszönhetően limonádékhoz, vagy friss salátákhoz kitűnő, de mindenhol használhatjuk az ízgazdag verjus-t ecet vagy citrom helyettesítésére. 1:10 arányban hígítva kiváló frissítőt kapunk, salátaöntetként pedig nem csak finom, hanem egészséges is.

Felbontás után hűtőben tároljuk!

Vylyan Verjus

Két egyszerű recept a mindennapokra:

 

Verjus vinaigrette:

Hozzávalók

  • 1dl verjus
  • 3dl extra szűz olívaolaj
  • egy csipet só
  • 1 mokkáskanál méz
  • 1 mokkáskanál mustár
  • 1 gerezd fokhagyma lereszelve

Botmixerrel, vagy kézi habverővel kikeverjük és már kész is a csodás öntet, friss salátákhoz!

Verjus limonádé:

Frissítőként 1:10 arányban szódával vagy ásványvízzel hígítva, s akár mentalevelekkel díszítve kiváló frissítőt kapunk.

Webshop | Verjus

Vylyan mustméz

Kékszőlő mustjából készült tiszta ’eszencia’, hozzáadott anyagok nélkül.

Hogy készült? A friss mustot nagyon alacsony lángon, sűrűn kevergetve, lassan elforraltuk, amíg egy „eszenciát”kaptunk, amelyben csak a zamatos gyümölcscukor és a friss savak maradtak meg. Jellege sűrű, de a méznél folyékonyabb, jól kenhető. Ízben azért kedveljük, mert nem a tömény édesség jellemzi, hanem az édes-karamellás jegyek mellett jólesően savanykás is.

Talán hallott is a mustmézről pekmez-ként is, amely régi kedvelt török édesség. Nálunk is a török hódoltság nyomán terjedt el a „peszmeg

Webshop | Mustméz

A Mustméz sokrétű felhasználása

  • sajtokhoz mártogatósként
  • desszertekhez, süteményekhez
  • méz helyett fekete-vagy roibos tea ízesítésére
  • Olíva olajjal, balzsamecettel keverve pikáns salátaöntetként
  • vajas pirítósra isteni
  • ősszel például kítűnő a tradícionális recept is: sütőtök darabokkal fogyasztva, de akár
  • más sült zöldséghez is
  • Vörös húsú sülteket érdemes sütés közben kenegetni fűszerekkel színesítve, vagy akár tálalásnál meglocsolni.

Érdemes kipróbálni ezt az egyszerű, finom mustmézes teasütemény receptet is:

Hozzávalók 4 fő részére

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojás
  • 18 dkg teavaj
  • 6 ek Vylyan mustméz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 rúd vanília
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 db tojássárgája

A lisztet a sütőporral átszitáljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojásokat, az olvasztott vajat, a mustmézet, a citromhéjat és a fahéjat. Összekeverjük és jól eldolgozzuk, s másnapig érdemes hideg helyen állni hagyni.

Sütés előtt átgyúrjuk, hogy kissé felmelegedjen a tészta, majd kb. fél centi (kisujjnyi) vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét megkenjük tojás sárgájával.

Előmelegített, jó forró sütőben aranybarnára sütjük, 10-12 perc alatt kész is! A teához, forralt borhoz kínálhatjuk, ezek ízesítésére is használhatunk mustmézet 🙂