Kezdőlap » Cikkek » Burgundi páros Vylyan módra

Burgundi páros Vylyan módra

Dátum: 2017. szeptember 19., kedd

Mi a közös a chardonnay-ban és a pinot noir-ban? Mindkét fajta Franciaországból származó világfajta, hazájuk Burgundia.  Mindkét fajta jól érzi magát hazánkban, s a Vylyan birtokon is. Érdekesség, hogy a pinot noir hazánkban Villányi kisburgundi néven már a 20. század elején kedvelt fajta volt, manapság pedig az igazi ínyencek borának tartják, amely kóstolásához is kifinomultságra van szükség.

„Szeptember búcsúztató” csomagunkban most párban várja Önöket a két ’burgundi fajtából készült borunk, amely kedvezménnyel és ajándék dobozzal  3.199 Ft-ért rendelhető webshopunkban! Érdekes őket egymás mellett kóstolni, vagy a díszdoboznak köszönhetően ajándékként is kitűnő!

A szeptemberi hangulat karakteréhez jól passzol a fajtajelleges, friss őszi gyümölcsös (körte, alma) jegyeket felmutató Chardonnay. A legendabéli szép leányról elnevezett Herka gömbölyded, telt, krémes fehérbor. 1/3  arányban hordóban érlelt tétel gazdagítja a bort. A kishordós érlelés során a seprőt többször felkevertük (ún. batonnage technikával), ezzel finoman elősegítve a teltebb, krémesebb, ízgazdagabb jelleg kifejlődését. Ennek is köszönhető a csábító – szegfűszeges, vaníliás, fahéjas- fűszeresség a behízelgő illattól az ízgazdag, hosszú kortyig.

A Pinot Noir  eleganciájával és különlegesen finom savaival az igazi ínyencek bora, melynek kifinomultsága semmi más fajtához nem hasonlítható.

2011-es pinot noirunk sokrétű bor, pár szóban jellemezve: szépség, klasszikus fajtajelleg, kifinomult fűszeresség, könnyed elegancia.

A fajta szerelmeseinek örömére intenzív, identikus illat hömpölyög a pohárból. Ízelítőül a szamóca, a hecsedli, a rózsa, a gyógynövények, s a narancsos- marcipános – bonbonos jegyek mutatják meg magukat.  A pinot noirban éppen az az izgalmas, hogy a palackban fejlődik, változik a bor, így érdemes éveken át figyelemmel kísérni.  Nyissuk meg érzékeinket, s hagyjuk kibontakozni – a bort és a fantáziánkat.