magyar | english| deutsch

Hírek

Események

2009. január 17. szombat

Vince-nap Kisharsányban

 

A karácsony és újévi ünnepek után, immáron második alkalommal élesztünk fel Önökkel közösen egy helyi hagyományt, a Vince-napot.
Környékünkön a siklósi szőlősgazdák legfontosabb ünnepe e nap, ilyenkor egyik pincéből a másikba járva áldomásoznak. Több évszázada szokás az ország legtöbb pontján a Vince-napi jóslás, minek alakulásából a hagyománytisztelő borászok és gazdatársaik következtetnek az az évben várható termés minőségére, mennyiségére.

A szentet úgy tisztelték, mint aki legyőzi a tél sötét hatalmait és előkészíti a lassan közeledő tavasz útját. Nevének a vinum=bor szóval rokon hangzása magyarázza, hogy a szőlőművesek Vincét a bor védőszentjének tartották, a névnapjának időjárásából a következő bortermésre jósoltak.
"Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince!" Azaz a versike alapja az a népi hagyomány, mely szerint januárban Szent Vince napi vesszőt vágtak, ebből jósolva bortermést az az évi szüretre. Ha a szőlőtőről lemetszett vessző levet enged, akkor bőségesen lesz bor, ha nem, akkor szomjúhozás várható...

Programok:

A Szent Vince-napi hagyományokkal és az új Chardonnay-val ismerkedünk ♠ Áldást kérünk a szőlőre, Dr. Mészáros István érkezik hozzánk a Kalocsai Érsekségtől ♠ Közös Vincevessző-vágás a szőlőben forralt borral és dallal ♠ Borkóstoló: Rizling 2008, Portugieser 2008, Montenuovo Cuvée 2006, Cabernet Franc 2006 ♠ Hogy az irodalom se hiányozzon, az Ördögszántotta hegy mondapályázat nyertes művével ismerkedünk ♠ …mindezt a pécsi BorCanto Együttes zenei kíséretével
Részvételi díj: 3.000 Forint/fő, a Vincék pedig a mi vendégeink!
A rendezvény kezdete: 2009. január 17-én szombaton, 14 órakor
Helyszín: Vylyan Pincészet, Kisharsány, Fekete-hegy
Részvételi szándékát kérjük, jelezze
Gönczöl Gábornál a 30/458-10-97-es számon

A Vince-napi hagyományok „fővárosában”, Siklóson folytatódik a program. A Borozó séfje az alábbi borvacsorával kényezteti a szőlőben kifáradt Vendégeket:
•Vylyan Chardonnay 2008, majd hagymaleves cipóban
•Vince napi disznótoros tál - Vylyan Kadarka 2007
•Mákos-kakós sütemény áfonyával – Vylyan Merlot 2006
A borvacsora ára: 3200 Ft
Helyszín: Siklós, Belváros Felszabadulás u. 7.
Információ Krusóczki Tamásnál a 20/567-1205-ös számon

 

A 2008-AS VINCE-NAP KÉPEKBEN